Pranešimas apie nelaimę gautas trečiadienį, 22.25 val., skubios pagalbos telefono numeriu 112.

Atvykus ugniagesiams, dviejų aukštų namas jau buvo apimtas liepsnų. Viename iš butų ugniagesiai rado smarkiai apdegusį 59 metų vyro kūną. Kitų butų gyventojai jau buvo išėję į lauką. Name gyveno daugiau nei 10 žmonių.

Kad kažkas atsitiko, suprato vieno buto gyventojas, kai dingo elektra. Jis išėjo pasižiūrėti į lauką ir pamatė, kad namas jau dega. Jis iškvietė ugniagesius ir ėmė belstis į visų kaimynų duris, kad žmonės prabustų ir išeitų iš savo namų. Gyventojams su vaikais teko palikti namus, kurie apdegė, aprūko ir buvo sulieti vandeniu. Pasak kaimynų, žuvęs žmogus niekur nedirbo, gyveno iš pašalpų, mėgdavo išgerti ir rūkyti, praneša Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Tačiau šios nelaimės galėjo ir nebūti, jeigu name būtų įrengtas autonominis dūmų detektorius. Jis galėjo išgelbėti ne tik šio vyro gyvybę, bet ir gyventojų turtą. „Dešimt metų lankėme gyventojus ir dovanodavome jiems dūmų detektorius, aiškindavome, kad kilus gaisrus jis gali išgelbėti jų gyvybę, – sakė Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus viršininkas Giedrius Jasionis. – Dabar mes reikalausime, kad jie būtų kiekviename būste. Patys gyventojai turi rūpintis savo ir savo vaikų saugumu. Ir šiame gaisre Juodšiliuose, jeigu būtų buvęs dūmų detektorius, žmogus būtų išgelbėtas, o gal ir gaisras būtų nekilęs“.

Ugniagesiai dar kartą primena gyventojams, kad nuo gegužės 1 d. visuose gyvenamuosiuose būstuose privaloma įsirengti autonominius dūmų detektorius. Visus metus Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas šalyje organizuoja prevencinę akciją „Gyvenkime saugiai“. Jos metu valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspektoriai ir ugniagesiai gelbėtojai ketina aplankyti apie 100 tūkst. gyvenamųjų būstų visoje Lietuvoje, konsultuoti gyventojus ir skatinti įsirengti autonominius dūmų detektorius.

Pernai šalyje, suveikus šiems prietaisams, buvo išgelbėta ne viena gyvybė. Neretai gaisrai kyla naktį, tad, turint šį prietaisą namuose, šaižus jo garsas prikelia iš miego ir tragedijos dažniausiai pavyksta išvengti.

Šiemet šalyje jau kilo 2385 gaisrai, iš jų gyvenamosios paskirties pastatuose – daugiau kaip 1 tūkst. gaisrų.