Primename, kad vasario pabaigoje vykdytos operacijos metu pareigūnai pradėjo 47 ikiteisminius tyrimus, 19-kai asmenų buvo pareikšti įtarimai, dar 26-iems suteiktas specialiojo liudytojo statusas. Buvo paimta 750 įvairių laikmenų: telefonų, kompiuterių, planšečių.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) atstovas Donatas Mažeika DELFI sutiko papasakoti, kaip vyko operacija ir atskleisti daugiau informacijos.

Tiesa, daug ko kol kas neleidžia atskleisti pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Internetą stebi visąlaik

D. Mažeika sako, kad pareigūnai, padedami įvairių organizacijų, nuolat stebi interneto platybes ir abejotinos reputacijos puslapius, kuriuose pedofilai randa vaikų nuotraukų ir kitos medžiagos.

„Visos operacijos yra nukreiptos į tai, kad surastumėm asmenis, kuriuos seksualiai traukia vaikai. Tokie asmenys, kaip taisyklė, nesikeičia. Jeigu yra toks potraukis, jis niekur nedings ir liks.

Mes, bendradarbiaudami su interneto tiekėjais, Lietuvos ir užsienio nevyriausybinėmis organizacijomis, gauname informaciją, kuri mus atveda prie tų asmenų.

Internetas įvairiais būdais yra stebimas, nustatomi asmenys, kurie domisi tais dalykais, keičiasi seksualinio pobūdžio failais, kuriuose pavaizduoti vaikai. Mes analizuojame šią informaciją ir rengiame tokias operacijas“, – sako D. Mažeika.

Informacijos rinkimo būdai – įvairūs, sako jis.

„Mes turime ne vieną ir ne du įrankius, gauname informaciją iš daugelio šaltinių ir po to ją analizuojame. Jeigu yra tam tikras asmuo, IP adresas, kuris vienaip ar kitaip susijęs su tokio pobūdžio medžiagos platinimu internete, mes imamės veiksmų“, – kalba LKPB atstovas.

Panašios operacijos gali padėti nustatyti tvirkinamus lietuvių mažylius

Jis kol kas sako negalintis konkretizuoti, ar surinktoje medžiagoje galima rasti tvirkinamų lietuvių vaikų. Tačiau praeityje taip esą yra buvę. Pavyzdžiui, pernai vykdytos operacijos metu.

„Tada taip pat surinkome visą informaciją. Po to, tiriant paimtus objektus, paaiškėjo, kad buvo ir vienas fizinio išnaudojimo objektas – buvo prievartaujamas mažametis vaikas. Tokios operacijos yra vykdomos, bet galutiniai rezultatai paaiškėja po kurio laiko“, – kalba pašnekovas.

Kratas vykdė kelias dienas

Anot D. Mažeikos, visos 55 kratos buvo įvykdytos per kelias dienas. Pareigūnai daugiausiai kratė įtariamų iškrypėlių butus, tačiau kartais tenka pabuvoti ir darbovietėse.

„Jeigu tai bus ofiso IP adresas, važiuosime ten. Yra priemonių, kurios padeda nustatyti, kas konkrečiai tame ofise tai padarė“, – tai, kad nuo policijos nepasislėpsi net bendrame interneto tinkle, patvirtino pareigūnas.

Tiesa, tai nebūtinai yra kažkoks pedofilų tinklas. Įtariamieji gali būti ir atskiri asmenys, teigia D. Mažeika.

„Jie nebūtinai susiję tarpusavyje. Tai, kas yra failų apsikeitimo programos, manau, visi žinome. Nebūtinai reikia žinoti, iš ko tą failą atsisiunčiu. Buvo tokių, kurie siuntėsi tokių programų pagalba, įkėlinėjo nuotraukas į tam tikrus interneto resursus, kur tos nuotraukos buvo atpažintos, kaip vaikų pornografija“, – kalba LKPB atsotvas.

Donatas Mažeika

Iškrypėlių reakcijos būna įvairios

Po pareigūnų vizitų reakcijos būna įvairios: vieni neigia, kiti slepia, treti pripažįsta ir gailisi.

„Aš šioje srityje dirbu jau ilgai, esu praėjęs visus etapus: nuo tyrėjo iki specialisto, kuris daro išvadas, laikmenose ieško duomenų. Kiekvienas žmogus į tai reaguoja skirtingai. Viskas priklauso nuo socialinio statuso, šeimyninės padėties. Vieni stengiasi nuslėpti, kaltina kaimynus, kurie nulaužė bevielį ryšį, kiti prisipažįsta“, – sako jis.

Tikslaus besisiunčiančių šlykščias nuotraukas asmenų portreto negalima nustatyti. Tai gali būti ir žmonas turintys, iš pažiūros laimingą gyvenimą gyvenantys vyrai, ir bedarbiai iškrypėliai, kurie visą dieną praleidžia abejotinos reputacijos interneto portaluose.

Tačiau net ir antrąsias puses ar vaikų turinčių žmonių negalima teisinti. D. Mažeika pripažįsta: jeigu asmenys sąmoningai siunčiasi tokias nuotraukas, jie nori lytiškai santykiauti su mažamečiais.

Jei siuntiesi – norėsi ir santykiauti

Dėl šios priežasties, tikina pašnekovas, panašios operacijos yra rengiamos siekiant užkirsti kelią baisesniems nusikaltimams.

„Šių žmonių psichologija yra paprasta: jeigu jie siunčiasi šias nuotraukas, reiškia, kad jie nori turėti lytinių santykių su vaikais. Klausimas tik vienas: ryšis jie tai padaryti, ar nesiryš. Jeigu pamatome kokią nors nuotrauką atsitiktinai, abejotinos reputacijos tinklalapiuose, normalus žmogus tų nuotraukų nepuls žiūrėti“, – kalba pašnekovas.

Duomenų analizė gali trukti ilgai

Operacija jau įvykdyta, įrodymai surinkti. Kitas žingsnis – duomenų analizavimas. Pareigūnai atidžiai peržiūrės visas iš įtariamųjų surinktas laikmenas, ieškos seksualinio pobūdžio informacijos.

Kiek laiko tai truks, pašnekovas sako nežinąs, mat pasitaiko, kad medžiaga yra kruopščiai paslėpta.

„Tai gali užtrukti ir tris mėnesius, ir pusę metų, ir dar ilgiau. Iš praktikos: gali būti, kad su vienu kompiuteriu susitvarkysi per dieną, gali būti, kad prie jo sėdėsi mėnesį.

Būna, kad medžiagą reikia šifruoti, kad ji paslėpta, šiuo metu yra paplitęs būdas medžiagą laikyti „debesyse“. Visur slepia“, – sako D. Mažeika.