Žmonės nelinkę rakinti durų

„Pasitaiko atvejų, kai ne tik laiptinės durys būna nerakinamos, bet ir užėję į vidų randame neužrakintas buto duris. Dažniausias gyventojų pasiaiškinimas: išbėgau trumpam, dėl to nerakinau“, – pasakoja Kauno Bendruomenės pareigūnė Asta Melajevienė.

Nors daugelis gyventojų turi įsirengę šarvuotas duris net su keliomis spynomis, pasak pareigūnės, labai dažnai žmonės nesinaudoja galimybe rakinti visas spynas.

„Raginame gyventojus rakinti visas durų spynas, jei jos turi daugiau nei vieną užraktą, tačiau dauguma žmonių nesivargina visiškai užrakinti durų“, – sako A. Melajevienė.

Policijos pareigūnų neišsigąsta

Akcijoje dalyvaujantys policininkai sako, kad žmonės, pamatę uniformuotus pareigūnus, reaguoja teigiamai, atidaro duris, mielai bendrauja.

„Atvirkštinių reakcijų beveik nepasitaiko. Žmonės stebi situaciją, jiems įdomu, kas dedasi jų laiptinėje, ir jei tai nepažįstami žmonės, gyventojai reaguoja. Žmonės pritaria šiai akcijai ir sutinka, kad ir patys turi rūpintis savo saugumu“, – sako A. Melajevienė.

Viename daugiabutyje gyvenanti jauna mama su mažyliu rankose pasakojo, kad į jų laiptinę dažnai užklysta nepažįstami žmonės.

„Būna, kad skambina į duris ar klibina rankeną. Prašo sušelpti. Dažniausiai neatidarau, bet kartais visgi atveriu duris. Priklauso, kaip atrodo“, – prisipažįsta moteris.

Anot policijos pareigūnų, iš gyventojų teko girdėti pasakojimų, kad buvę atvejų, kai dėl nerakintų kaimyno durų iš prieškambario dingo rankinė, striukė su dokumentais ir kitais vertingais daiktais.

Vagys stebi aplinką

„Dažniausiai naudojamas vagių metodas yra teritorijos stebėjimas. Jei tamsus paros metas, jie atkreipia dėmesį, ar kiemas yra apšviestas. Dienos metu stebi, kuriose laiptinėse vaikšto daugiausiai žmonių, kurios būna tuščios, taip pat, ar minėtos laiptinės durys yra tvirtos, ar jas galima lengvai atrakinti.

Kartais bando kalbėti ir su gyventojais prisistatydami įvairių tarnybų darbuotojais. Šios akcijos metu raginam, kad gyventojai būtų budrūs ir iš nepažįstamų žmonių paprašytų pažymėjimų, dokumentų“, – sako A. Melajevienė.

Pasak policijos pareigūnės, tokių vagių taikiniai yra smulkūs, ranka pasiekiami daiktai.

„Dažniausiai vagys ima tai, kas yra greičiausiai pasiekiama. Tikslas – kuo greičiau ir nepastebėtai pavogti. Tai maži daiktai: piniginės, dokumentai, papuošalai, telefonai. Kuo smulkesnis daiktas, tuo jiems geriau“, – sako akcijoje dalyvaujanti policininkė.

Kaip sako akcijos dalyviai, paprasti durų, langų patikrinimai yra geriausias būdas saugumo užtikrinimui.

„Išėjus iš namų reikėtų visada patikrinti, ar užrakinote duris, taip pat pasirūpinti, ypač, jei gyvenate pirmajame aukšte, langų apsauga, kad jie liktų uždaryti, taip pat balkono durys. Galima pasirūpinti ir papildomomis priemonėmis: vaizdo stebėjimo kameromis, signalizacijomis.

Galime patarti daug, bet svarbiausia yra naudotis tuo, ką turite. Kas iš to, jei bus įrengta signalizacija, bet iš namų išėjęs žmogus jos neįjungs ir dar paliks atrakintas duris“, – sako A. Melajevienė.