Internetinėse pažinčių svetainėse ir skelbimo portaluose prostitučių veiklą stebintys Vilniaus policijos pareigūnai antradienį tikrino naujokes - merginas, kurių skelbimai atsirado pastarosiomis savaitėmis. Klientais apsimetę pareigūnai per pusdienį apsilankė pas penkias. Šįkart baudas už vertimąsi prostitucija gavo keturios Ukrainos pilietės ir viena Rusijos pilietė.

Pirmą kartą baudžiamoms prostitutėms skiriama pusė minimalios baudos, t.y. 45 eurai. Kai kurios merginos net prunkšteli iš juoko, išgirdusios, kokio dydžio baudą teks susimokėti. Tokiu būdu surenkama mikroskopinė dalis mokesčių, kuriuos prostitutės turėtų sumokėti valstybei, jei ši veikla būtų legali.

Beje, dauguma vietos sekso darbininkių baudas moka nenoriai arba išvis jų nemoka. O užsienietės, vos gavusios administracinio nusižengimo protokolą, skuba į banką sumokėti baudos, nes bijo, kad nesusimokėjusios bus deportuotos arba nebegaus vizos.

Patinka seksas su įvairiais vyrais

Antradienio popietę civiliai vilkintys pareigūnai atvyko į prabangų daugiabutį sostinės senamiestyje. Čia, gražiai įrengtame, švariame bute, darbuojasi 27 metų Karina iš Dnepropetrovsko (Ukraina). Jos paslaugų kaina - 150 eurų už valandą. Už buto nuomą parai ji moka 40 eurų.

Tądien, iki 15 val., pasak merginos, ji jau buvo priėmusi du klientus.

Paklausta, kodėl ėmėsi prostitucijos, paaiškino: „Man patinka seksas su įvairiais vyrais, bet juk negaliu to daryti už dyką“.

Į įspėjimą, kad netriukšmautų su klientais ir kaimynams netektų skųstis policijai, mergina patikino, jog triukšmo pas ją niekada nebūna: „Mes tyliai...“.

„Lietuviai geri - neskriaudžia, o Ukrainoje klientai skriaudžia, muša, atima pinigus. Ukrainiečiai labai daug geria, o lietuviai negeria“, - simpatijų klientams lietuviams neslėpė gan brangiai apmokama prostitutė.

Savo paslaugų kainos dydį Karina juokdamasi paaiškino šitaip: „Mano ambicijos didelės“.

Paskirtą 45 eurų baudą ji žadėjo sumokėti dar tą pačią dieną. Pasak jos, Ukrainoje baudos už prostituciją dar mažesnės - 10 eurų. Bet ten ir paslaugų kainos mažesnės. Tiesa, Ukrainoje, pasak merginos, baudų galima ir nemokėti, jei sutinki bendradarbiauti su policija. Galima baudų nemokėti ir kitokiu būdu - reikia pareigūnams „pasišypsoti arba atsiskaityti seksu“.

Tądien nubaustos ukrainietės (jos visos Lietuvoje įkliuvo pirmą kartą) sakė esančios maloniai nustebintos Lietuvos policininkų. „Pas jus tai policija! Jie baudas rašo, pinigų neima, nemokamų paslaugų nepriima, neskriaudžia. Puiki policija“, - sakė viena iš nubaustųjų užsieniečių.

Noriai bendravusi Karina siūlė arbatos, o išeinant pasiūlė dar pabūti...

Pabėgusi iš okupuoto Luhansko

Linkmenų g., irgi tvarkingame bute, darbuojasi dar viena ukrainietė. 27 metų Marina sako, kad į Vilnių atvyko iš okupuoto Luhansko. Padirbėjusi porą savaičių jau ketina keliauti iš Lietuvos.

Ji pasakojo, kad iš Luhansko išvažiavo labai daug žmonių, gyventi ten labai sunku: „Ten nieko nėra“. Paklausta, ar mieste yra Rusijos kariškiai, atsakė: „Žinoma, yra. Niekas to ir neslepia“.

Mergina Ukrainoje mokėsi kosmetologijos, bet teko imtis „kiek kitokios kosmetikos“. Ji teigia, kad prostitucija verčiasi neseniai, padirbėti spėjusi tik Prahoje ir Vilniuje.

Marina sportuoja, nuolat lankosi sporto klube. Net kai jai paskambino klientu apsimetęs pareigūnas, mergina pasakė, jog ką tik grįžo iš sporto klubo, yra pavargusi, todėl valandai nepriims, tik pusvalandžiui. Beje, ji už savo paslaugas prašo 160 eurų (už pusvalandį - 80).

Mergina teigia per dieną priimanti 2-3 klientus. „Neimu daug, iš proto dar neišėjau, gyventi dar noriu. O šiandien tik vienas buvo masažui. Bet man jo nė paliesti nereikėjo - viską pats padarė“, - pasakojo Marina.

Pasak jos, būna, kad vyrai ateina tik pasikalbėti apie nenusisekusį gyvenimą arba apie tai, kaip juos žmonos paliko. Merginos valanda vis tiek kainuoja 160 eurų, nesvarbu, kad klientas tik kalba.

„Žinai, kaip Lietuvoje į policiją skambinti, jei kas nors skriaus?“, - paklausė vienas iš pareigūnų. „Nežinau. Aš pati susitvarkysiu - keptuve per galvą“, - pareiškė iš karo zonos atvykusi mergina.

Agresyvi maskvietė ir dar dvi ukrainietės

Naujame daugiabutyje Žalgirio g. klientus priiminėja dvi prostitutės užsienietės, išsinuomojusios du butus.

Pasak pareigūnų, pastaruoju metu Vilniuje smarkiai padaugėjo prostitučių iš Rusijos - Maskvos, Peterburgo ir kt. Bet antradienį įkliuvo tik viena iš jų.

Visos tądien aplankytos merginos buvo ramios, mandagios, išskyrus vieną. Maskvoje registruota Rusijos pilietė Irina „pasišiaušė“ vos išgirdusi žodį „policija“. 26 metų mergina įdėmiai apžiūrėjo tarnybinius pareigūnų pažymėjimus ir atsisakė pateikti savo dokumentus, elgėsi įžūliai.

Bet išgirdusi, kad tuoj bus išvežta į komisariatą ir tik bauda už prostituciją viskas nesibaigs, nusiramino, pateikė pasą, pasiūlė arbatos ir pasiteisino dėl savo įžūlumo: „Aš agresyvi“.

Valanda maskvietės paslaugų kainuoja 100 eurų. Tiesa, ne visai tradicinių pageidavimų turintis klientas privalo pridėti dar 50 eurų.

Kaimynystėje darbuojasi vyriausioji iš tądien nubaustų užsieniečių. Kijeve gyvenanti Svetlana teigia į Vilnių atskridusi prieš savaitę. Ši 32 metų moteris - visiška priešingybė kaimynei iš Rusijos: labai linksma.

Pasidžiaugė, kad butas labai geras, tik užuolaidų trūksta (todėl langą uždengė pledu). Sakė turinti aukštąjį universitetinį išsilavinimą, pagal specialybę turėjusi dirbti muitinėje, bet niekada ten nedirbo. Užtat dirbo konsumatore klubuose įvairiose šalyse (konsumatorės bendrauja su restoranų, klubų lankytojais, kad šie čia išleistų kuo daugiau pinigų). Dirbo Italijoje, Turkijoje, Kinijoje. „Mėgstu keliauti - derinu malonumą su nauda“, - paaiškino Svetlana.

Jos kūniškos paslaugos kainuoja 100 eurų per valandą. Priešingai nei Irina, pikantiškų paslaugų už papildomą mokestį neteikia.

Penktoji antradienio prostitutė - dar viena ukrainietė, išsinuomojusi butą Pašilaičiuose. 29 metų Katerina iš Černygovo srities, pamačiusi policininko pažymėjimą, pabandė problemą spręsti taip, kaip įprasta gimtinėje. Trumpu chalatėliu apsirengusi juodaplaukė pareigūno pasiteiravo: „Tai ką darysime? Susitarsim?“.

Paskui mergina pasidarė labai tyli. Tepasakė, kad prostitucijos ėmėsi dėl skolų (valanda jos darbo - 120 eurų). Į Vilnių ji atvyko kovo 11 d., o įkliuvo kovo 13-ąją.

Pasak policininkų, tikėti viskuo, ką sako prostitutės, negalima. Tarp pareigūnų net sklando posakis: „Niekada netikėk prokuroro šypsena, diplomato kalbomis ir prostitutės ašaromis“.