Ketvirtadienį vakare Varėnos pasienio rinktinės Kalvarijos užkardos pareigūnai ties Kalvarijos savivaldybės Salaperaugio kaimu, kelyje Marijampolė – Suvalkai, patikrinti sustabdė į Lenkiją vykusį automobilį „Renault Espace“.

Pasieniečiai pranešė, kad lenkiškais numeriais pažymėtą transporto priemonę vairavo 31 metų Lenkijos pilietis. Jo ir mašinos dokumentai buvo tvarkingi.

Vienatūrio saloną apžiūrėję pasieniečiai tarp priekinių ir galinių sėdynių aptiko gulinčią merginą. Ji tūnojo apsiklojusi pledu. Keleivė neturėjo dokumentų ir tesugebėjo prisistatyti 16 metų Vietnamo piliete.

Kalvarijos pasieniečiai, turėdami omenyje, kad dalis šios Azijos valstybės piliečių per Lietuvą į Vakarų Europą bando keliauti iš Latvijos, informacijos apie vietnamietę paprašė kolegų Latvijoje. Netrukus gautas atsakymas, kad ši mergina yra pasiprašiusi prieglobsčio Latvijoje. Kol neišnagrinėtas jos prašymas ir nepriimtas sprendimas dėl prieglobsčio suteikimo ar nesuteikimo, ji neturėjo teisės išvykti iš šalies.

Lenkijos piliečio veiksmai šiuo atveju traktuoti kaip neteisėtas žmonių gabenimas per valstybės sieną. Dėl to Varėnos rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas. Į areštinę uždarytam vairuotojui gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 6 metų.

Lietuvos pasieniečiai penktadienio popietę Vietnamo pilietę ketina nuvežti iki sienos su Latvija ir ten ją grąžinti šios šalies Sienos apsaugos tarnybos pareigūnams.

Lenko automobilis „Renault Espace“ saugomas Kalvarijos pasienio užkardoje.