Siaubinga sekmadienio popietė

Kovo 4-osios ugniagesių įvykių suvestinėje skelbiama, kad apie vidurdienį, viename sostinės mikrorajonų, užsidegė mūrinis namas.

Atvykę ugniagesiai rado stipriai uždūmintą namo vidų. Gaisro metu išdegė medinis priestatas, pastogė, apsilydė dviejų kambarių plastikinės lubos.

Tarnyboms atvykus, prie namo jau stovėjo 4 vaikai, kurie gyveno užsiliepsnojusiame name. Tai – 2, 3, 8 metų berniukai ir vos 1-erių sulaukusi mergaitė. Taip pat ugniagesių laukė 24-erių vyras – vienos mamų sugyventinis.

Visus nelaimėlius greitoji pagalba išvežė į ligoninę patikrinimui. Kur gaisro metu buvo vaikų mamos – neaišku.

Pasak Vilniaus vicemero G. Palucko, vaikai šiuo metu yra geros būklės, bet laiką vis dar leidžia ligoninėje.

Tėvams paprastai vaikų neatiduos

Anot pašnekovo, vaikai buvo iš dviejų šeimų. Šios vaiko teisių specialistams buvo žinomos dėl socialinių įgūdžių stokos.

„Su jomis buvo dirbama, sudaryti individualūs krizių įveikimo planai. Tačiau sunkiai sekėsi su jų įgyvendinimu – trūko motyvacijos lankytis pas psichologą.

Trūko ir tėvystės ir motinystės įgūdžių. Dėl šios priežasties Vaiko teisių apsaugos skyrius šeimoms vaikų taip paprastai neatiduos“, – sako G. Paluckas.

Jo teigimu, užsidegusiame name gyvenusioms šeimoms bus surasti laikini būstai. Tačiau vaikai vis tiek negalės grįžti pas savo tėvus, mat šie turi problemų. Kokių, vicemeras nekonkretizavo.

Asociatyvi nuotr.

Tiesa, kol kas nebus skubama atiduoti į globos namus ar globėjų šeimas.

„Pirmiausiai bus šnekamasi su tėvais, mamomis. Žiūrėsime, kokia motyvacija įsitraukti į planus, juos vykdyti. Juk ne veltui buvo suteiktas rizikos šeimos statusas. Nors ir negalime atskleisti daug informacijos, tai nebuvo tik nelaimingas atsitikimas“, – sako G. Paluckas.

Pašnekovas negalėjo atskleisti visų priežasčių, kodėl šeimos buvo įtrauktos į rizikos šeimų sąrašą. „Silpni socialiniai, gyvenimo tvarkymosi ir vaikų priežiūros įgūdžiai“, – nekonkretizavo pašnekovas.

Didmiestis, bet problemos – kaip ir visur

Vicemeras sako, kad sostinėje, taip pat, kaip ir visose kitose šalies vietose, vis dar yra šeimų, kurioms trūksta socialinių įgūdžių.

Vilnius nėra jokia išimtis. Mes turime socialinės rizikos šeimų sąrašą, jose auga virš tūkstančio vaikų. Su jais dirba socialiniai darbuotojai, jie taiko įvairias priemones – tiek individualius planus, tiek kitas procedūras. Vilnius nėra išskirtinis, yra socialiniai sluoksniai įgūdžių stoka – šios problemos būdingos žmonėms, ne miestams“, – tikina G. Paluckas.