Pastebėjo mėlynes

Pirmadienio paros įvykių suvestinėje skelbiama, kad į šalia Marijampolės esančio kaimo mokyklą atėjo sumuštas mažametis mokinys.

Susirūpinusioms mokytojoms mažylis paaiškino, kad jį diržo sagtimi sumušė pamotė, gimusi 1994-aisiais.

Mokyklos, kurią lankė galimai sumuštas šešiametis, direktorė DELFI pasakoja, kad mėlynes ant vaiko veiduko pastebėjo šiam grįžus po mokinių atostogų ir karantino.

„Pastebėjome žymes ant veido. Ir vienoje pusėje, ir kitoje. Šone, ant galvytės, – lyg ir odos pažeidimas“, – pamatytus sužeidimus apibūdina direktorė.

Mokykla iškart informavo policiją ir vaiko teisių specialistus. Pasak mokyklos vadovės, tarnybos reagavo operatyviai, iškart apklausė mokytojus ir direktorę.

Ženklų būta

Anot mokyklos vadovės, tai yra antras kartas, kada darbuotojai pastebėjo neįprastų mėlynių ant mažamečio veido. Pirmąjį kartą vaikas paaiškino pats nukritęs ir susižeidęs.

„Pirmą kartą buvo pastebėta ženklų ant jo žandų. Jis pasakė, kad pargriuvo. Socialinė darbuotoja tada kalbėjo su mama. Jai paminėjo, kad darbuotojai pastebėjo mėlynių ant veido.

Vaikas turi mažesnę sesę ir įsižeidė, maža kas, gal tikrai susižeidė žaisdami. Tada socialinė darbuotoja tik įspėjo mamą: „Žiūrėkit, jeigu bus dar kitą kartą... Prižiūrėkit vaiką, kad šito nebūtų, prižiūrėkit ir sesę.

O dabar – antras kartas. Vieną kartą vaikas gali paslysti, pagriūti. O dabar ir ant vieno, ir ant kito žanduko – iš karto kreipėmės“, – sako direktorė.

Mokyklos vadovė spėja, kad vaikas galimai muštas buvo prieš kiek laiko – esą mėlynės buvo apnykusios.

Galbūt dėl šios priežasties, svarsto ji, vaiko pasakojimas buvo neemocingas ir ramus – neva šis nei verkė, nei kitaip parodė didelę širdgėlą dėl galimai namuose vykstančių baisių dalykų.

Buvo guvus

Tačiau problemų su šešiamečio elgesiu mokyklos darbuotojai neturėjo. Pasak direktorės, pastaruoju metu jis buvo guvus, linksmas, noriai bendravo su bendraamžiais.

„Kad būtų nelinksmas, skųstųsi mokykloje, nebuvo. Jis yra guvus, super judrus. Grupėje jį vedasi už rankytės, visiškas greituolis. Dėl to, kai anksčiau pastebėjome pirmą mėlynę ant žanduko, patikėjome – bet kur lipa, juda“, – mažametį charakterizuoja direktorė.

Kartais ateidavo „nevisiškai nusiprausęs“

Mokyklos vadovė sako asmeniškai nepažįstanti nei vaiko mamos, nei pamotės.

„Bet grupės vadovė bendraudavo, informaciją teikdavo. Vadovės visada važiuoja kartu namo, palydi, užeina į namus. Tai būdavo, kad netikroji mama ateidavo pasitikti, kitąsyk ir neateina – pats parbėga. Negirdėt, kad alkoholikai buvo“, – apie šeimą, su kuria augo vaikas, pasakoja ji.

Tačiau direktorė pripažįsta – socialinių įgūdžių šeimai trūko. Tai išduoda ir faktas, kad socialinė darbuotoja berniuko pamotei yra davusi pastabų dėl jo išvaizdos. Pasak mokyklos vadovės, kartais vaikas į klasę įžengdavo „nevisiškai nusiprausęs.“

„Bet, kad iš kitų vaikų labai išsiskirtų – ne... Aprengtas, socialinė buvo davusi rūbelių. Negali sakyti, kad jis atrodė labai blogai“, – sako direktorė.

Perduotas socialinių įgūdžių stokojančiai mamai

Pasak Marijampolės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausiosios specialistės Ritos Strazdienės, vaikas šiuo metu glaudžiasi pas tikrąją mamą.

Tačiau DELFI pavyko išsiaiškinti, kad gretimame kaime gyvenanti berniuko mama taip pat stokoja socialinių įgūdžių. Dėl šios priežasties vaiko teisių specialistai iš jos vaiką yra atėmę.

Anksčiau ji piknaudžiavo alkoholiu, o ją pažįstantys žmonės apie moterį atsiliepia ne pačiais geriausiais žodžiais, tikina ją pažinojęs žmogus.

Kad berniuko mama yra turėjusi problemų su alkoholiu, patvirtino ir R. Strazdienė.

„Buvo situacija, kai motina išgėrinėjo. Tada vaikai buvo išdalinti tėvams – taip ir atsitiko, vaikas pas tėtį. Vaikų yra trys. Dabar problemų nėra, lankosi socialinis darbuotojas“, – sako Vaiko teisių skyriaus specialistė.

Ji pridūrė, kad biologinė mažamečio mama vis dar yra įtraukta į socialinę apskaitą dėl socialinių įgūdžių stokos. R. Strazdienė nepasakė, kada konkrečiai visi trys vaikai buvo išdalinti jų tėvams.

Situacija yra rizikinga

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė situaciją vertina nevienareikšmiškai. Anot jos, ar vaikas galėjo būti grąžintas socialinės rizikos šeimų sąraše įrašytai mamai, priklauso nuo daugelio faktorių.

„Jeigu ta mama augina kitą vaiką ir jai yra teikiamos socialinės paslaugos, darbuotojos lankosi, galbūt būtų galima grąžinti. Bet teismas turėtų įvertinti, ar mamos socialinė pažanga yra pakankama.

Mūsų valstybėje turbūt didžiausia problema yra ta, kad vaiko teisių skyriai atima vaikus iš šeimų, sakykime, dėl alkoholio. Tada, atrodo, kad tėvai galbūt nebevartoja – vaikus grąžina. O po to paaiškėja, kad vartoja – vėl tenka imti.

Edita Žiobienė

Kelis kartus patiriama ta pati trauma. Nėra sprendimas vėl perkelti vaiką į pavojingą aplinką. Tada galimas variantas perkelti vaiką pas globėjus arba į globos įstaigą ir žiūrėti, kaip viskas baigsis“, – sako E. Žiobienė.

Pasak jos, taip pat reikia atkreipti dėmesį į biologinės mamos santykį su vaiku – ar jie matėsi, ar yra psichologinis ryšys, bendravimas, ar mama supranta vaiko poreikius.

„Reikia atlikti labai daug vertinimų”, – sako Vaiko teisių apsaugos kontrolierė.

Ji patikino, kad šia istorija bus pasidomėta išsamiau.