Nors lietuvis gyvybę sau atėmė dar 2016-aisiais, įvykį britų teismai išaiškino tik šįmet.

Vaikinas įkalinimo įstaigoje laukė, kol bus išsiųstas į Lietuvą. Per tris įstaigoje praleistus mėnesius jis penkis kartus bandė nusižudyti.

2016 m. lapkričio 11 d. vaikinas savo vienutėje paspaudė pagalbos skambutį, į kurį kalėjimo darbuotojai sureagavo tik po 37 minučių, o atėję rado vaikiną be gyvybės ženklų.

Vaikinas nebeatgavo sąmonės, o po trijų dienų mirė.

Britų teisėsaugininkų teigimu, 18-metis neturėjo akivaizdžių psichikos sutrikimų, tik prastai mokėjo angliškai, todėl su juo buvo bendraujama per vertėją.

Vestminsterio teismo prisiekusieji padarė išvadą, kad vaikino nereikėjo izoliuoti, turint omeny jo bandymus pakelti prieš save ranką, be to, pareigūnai turėjo anksčiau atsiliepti į jo pagalbos signalą.

Institucija „Prisons and Probation Ombudsman“ atliko tyrimą ir reziumavo, kad vaikino gyvybę buvo galima išgelbėti, jei į jo pagalbos skambutį būtų sureaguota greičiau.

Įkalinimo įstaiga „HMP Wandsworth“ anksčiau ne kartą sulaukė kritikos už tai, kad kalėjimo inspektoriai ilgai neatsiliepia į pagalbos skambučius.

Aštuoniolikametis buvo sulaikytas 2016 m. rugpjūtį už vagiliavimą parduotuvėje. Iš pradžių jį uždarė Pentonville kalinimo įstaigoje, vėliau neišleido už užstatą ir perkėlė į „HMP Wandsworth“.

Kad vaikinas nenusižudytų, įkalinimo įstaigoje buvo stebimas. Vis tik jis ėmė save žaloti, o jo emocijos darėsi nestabilios. Vienos seselės teigimu, lietuvio elgesys buvo „vaikiškas“.