Policija intensyvias paieškas nutraukė praeitą ketvirtadienį, tačiau savanoriai vilties dar neprarado. Miestelio seniūnas sako, kad tėvai toli gražu dar nepamiršo tragedijos ir jaudinasi dėl dingusio mažylio.

Užsimiršti neleidžia ir nuo skambučių lavinos kaistantis mamos telefonas. Pasak seniūno, visuomenė peržengia ribas – paskambinę kaltina ir perša savą nuomonę.

Ieškoti vandenyje negali

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Rasa Galkauskienė patikino, kad paieškos vis dar nėra nutrauktos. Tačiau ji sako, kad šiuo metu narai dėl prastų oro sąlygų negali lįsti po vandeniu.

„Pareigūnai kartais žvalgo, pabendrauja su artimaisiais, pasiteirauja, kaip jie laikosi, kaip išgyvena šią tragediją. Tokių aktyvių veiksmų, kokie vyko 10-imt dienų po tragedijos, kadangi trukdo oro sąlygos ir visa pirminė teritorija yra išieškota“, – sako R. Galkauskienė.

Nevėžio upė ir apylinkės bus šukuojamos ir toliau, patikino ji.

Pasak policijos atstovės, komisariate toliau vyksta ikiteisminis tyrimas, pareigūnai esą tikrina visas įmanomas versijas. Pagrindinė jų – vaikelis įkrito į upę.

Savanoriai, tikina, vis dar ieško dingusio berniuko, tačiau nebe tokiu tempu, kaip anksčiau. Tačiau jie iki šiol atsiunčia galimai naudingos medžiagos tyrimo eigai. R. Galkauskienė patikino, kad savanorių siunčiami duomenys yra tikrinami.

Tiesa, ji negalėjo pasakyti, ar ši medžiaga išties pasitarnaus pareigūnams, tiriantiems vaiko dingimą.

„Apie savanorius, kurie triukšmaudavo ir lįsdavo į artimųjų gyvenimą, pranešimų nebegauname. Tikėkimės, kad viskas nurimo“, – paklausta apie nedrausmingus savanorius, atsakė R. Galkauskienė.

Panevėžio rajone ieškoma dingusio berniuko

Tėvai vis dar vienkiemyje

Miežiškių seniūnijos seniūnas Albinas Jacevičius sako, kad kaimas vis dar išgyvena dėl tragedijos.

„Nuotaikos blogos, kadangi vaikelis vis dar neatsiranda. Kaip sako, gyva, kraujuojanti žaizda. Su vaiko tėvais bendrauja socialinė darbuotoja, kiekvieną dieną pasiteirauja, kaip gyvena. Tėvai pergyvena, žodžiais visko neišsakysi“, – apie vaiko tėvelių ir aplinkinių gyventojų savijautą kalba A. Jacevičius.

Vaiko tėvai, sako, šiuo metu gyvena vienkiemyje, kuriame ir dingo mažametis. Tiesa, praeitą savaitę iš jų lūpų pasigirdo pasvarstymų apie galimybę laikinai persikelti kitur. Tačiau tai buvo viso labo tik kalbos, sako seniūnas.

„Tai buvo pasvarstymai, bet išsikėlimas nėra tik tai, kad susidėjai daiktus ir išvažiavai. Yra ir gyvenimas, ir darbas – reik iš kažko gyventi. Ir vienas, ir kitas dirbo pas ūkininkus, tai neišeisi gi“, – sako A. Jacevičius.

Jis nesiryžo kritikuoti policijos sprendimo nutraukti intensyvias vaiko paieškas.

„Nusprendė specialistai, ieškota buvo ne vieną dieną. Iš šalies kritikuoti jų veiksmų nedrįsčiau, juk tai buvo kolegialus sprendimas. Kalbėti galima visaip, bet viską sprendžia specialistai“, – nesiima vertinti seniūnas.

Daro šou

Savanoriai, sako, į svetimas sodybas nebesilaužia. Pasak A. Jacevičiaus, vaiko dar ieško pastebimai mažiau entuziastų.

Tačiau žurnalistai, sako, vis dar užsuka į šalia Panevėžio esantį kaimą. Ir seniūnas, ir vaiko tėvai neslepia nesantys patenkinti tokiu elgesiu – esą iš tragedijos daromas šou.

„Pasamdė ekstrasensę, kad pasakytų, kaip dingo vaikas... Buvo atvažiavęs ir egzorcistas. Daro šou, pagalvoji, gal visas struktūras atmetam ir Lietuvoj viskas bus gerai“, – ironizuoja A. Jacevičius.

Dingusio vaiko namai

Anot jo, tėvams dabar tereikia ramybės. „Aš jiems esu sakęs, neatsiliepkit į tuos skambučius, nebeklausykit. Taip jau ta žaizda kraujuoja, o dar kiekvienas su savo nuomone, kaltinimais... Būna, skambina ir rėkia į ragelį“, – apie nejautrų visuomenės elgesį pasakoja seniūnas.

Vaikas dingo prieš dvi savaites

Istorija prasidėjo sausio 31-ą, trečiadienį. Tos dienos popietę šeima leido laiką namuose – motina su vaiku buvo kambaryje, o tėvas nuosavo namo kieme skaldė malkas. Netrukus vaikas išėjo pas tėvą. Tačiau mama nė neįtarė, kad tai pasibaigs taip, kaip pasibaigė.

Po kiek laiko, pasakojo mama, iš lauko grįžo ir vaikelio tėvas. Supratę, kad nei tėtis, nei mama nematė į lauką išėjusio mažylio, pradėjo šukuoti kiemą ir pievas, esančias aplink jį. Netrukus ant kojų buvo sukeltos ir specialiosios tarnybos.

Didžiausia vaiko tėvų baimė iš pradžių buvo visai šalia namo tekanti Nevėžio upė. Mažametis dar nemokėjo plaukti, todėl bijota, kad šis įpuolė į ledinį vandenį.

Sekinančios paieškos

Po kelių valandų namo, kuriame gyveno šeima, apylinkes narstė ne tik policijos pareigūnai, kinologai su šunimis ir ugniagesiai-gelbėtojai, bet ir neabejingi savanoriai. Pirmąją naktį tarnybos vaiko ieškojo iki išnaktų, savanoriai – iki paryčių.

Nuo pat kitos dienos ryto paieškos tęsėsi, įvykio vietoje knibždėjo žurnalistų ir neabejingų piliečių. Kai kurie savanoriai iš Panevėžio DELFI pasakojo atvykę net darbo metu, per pietų pertrauką.

Tądien apie 30-imt neabejingų tautiečių, kartu su pareigūnais, narais, kinologais su šunimis, mažylio ieškojo taip pat iki paryčių.

Netrukus savanoriai berniuko ieškoti važiavo ir iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir kitų nuo Kunciagalio kaimo nutolusių miestų.

Paieškos virto chaosu

Aktyvios vaikelio paieškos vyko ir savaitgalį. Tačiau prie kultūringų savanorių jungėsi ir kitokie asmenys.

Panevėžio apskrities policijos atstovė R. Galkauskienė vasario 4-tą DELFI žurnalistei sakė, kad per paieškas nebuvo nakties, jog nereikėtų savanorių tramdyti ar paprašyti rimties.

Pasak jos, įsiaudrinę entuziastai lindo į netoliese gyvenančių žmonių kiemus, spardė tvartų duris ir niokojo sandėliuose tvarkingai sudėtus maišus.

Didžiausią cirką sukėlė neblaivios savanorės moterys, kurios prašėsi į sodybą, reikalavo jas įsileisti, kai sulaukė neigiamo atsakymo, pradėjo agresyviai veržtis į vidų.

Interneto portalas „Sekundė“ rašė, kad neblaivios seklės norėjo patekti pas dingusio vaikelio šeimą, tačiau pataikė visiškai ne ten. Joms teks atsakyti už viešosios tvarkos pažeidimą ir įsibrovimą į svetimas valdas.

Klausimų sukėlė vaizdo įrašas

Netrukus feisbuke pradėjo plisti 2017-ųjų pradžioje padarytas vaizdo įrašas, kuriame girdimi, savanoriai manė, berniuko motinos grasinimai mažamečiui.

Jame matoma, kaip DELFI šaltiniai patvirtino, dingusio berniuko sesė. Į kamerą ji demonstuoja, kaip pati sako, „dėžutės turinį“.

Tačiau fone pasigirsta moteriškas balsas: „[Berniuko vardas], gausi! [...] Aš jį mušu, jisai gauna, [...] gavo per zūbus [dantis – aut. past.] ir per subinę gausi, skaudžiai!“

Netrukus internautai pradėjo spėlioti, kad tai – dingusio berniuko mamos balsas, mat jos šaukiamas vardas sutampa su dingusio vaikelio.

„Pats pagalvokit, prieš metus įkeltas video, tam vaikui buvo 9-10 mėnesių. Taip kalbama, neduok Dieve, taip daroma... Tai būtų protu nesuvokiama“, – internete pasirodžiusį vaizdo įrašą vertino vienas savanorių Vilmantas Bieliūnas.

Šis vaizdo klipas buvo perduotas ir policijai, kurios atstovai pažadėjo pasidomėti plačiau.

Intensyvias paieškas nutraukė

Vasario 8-tą, ketvirtadienį, praėjus savaitei ir vienai dienai po berniuko dingimo, policija pranešė nutraukianti intensyvias vaiko paieškas.

„Kuriam laikui aktyvias paieškas stabdome. Ikiteisminis tyrimas yra pradėtas. Ikiteisminiame tyrime yra kaupiama visa informacija, gauta iš visuomenės, gauta iš viešosios erdvės – interneto, apklausų.

Gauta informacija yra analizuojama, kaupiama, tikrinamos visos galimos versijos, kol nerastas kūnas“, – sakė Panevėžio Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos viršininkas Orlandas Butkus.

Dieną prieš intensyvių paieškų sustabdymą policija sulaukė pagalbos iš Latvijos savanorių, kurie, pasitelkdami modernią paieškos vandenyje techniką, vaikelio ieškojo Nevėžio upėje.