Mama jau kitą dieną kreipėsi į vaiko teisių specialistus ir pasiskundė darželio darbuotojos elgesiu. Šie informaciją perdavė policijai, kuri ir aiškinsis, ar kaltinimai yra pagrįsti.

Pati auklėtojos padėjėja nesutinka su šiais kaltinimais ir tikina tenorėjusi kultūringai sudrausminti blogai besielgusį vaiką.

Rado vaiką atskirai nuo grupės

Viskas prasidėjo sausio 30-tą dieną. Tada gargždiškė, kaip ir kiekvieną pavakarę, atvyko į darželį pasiimti vaiko. Tačiau tas kartas, tikina, buvo kitoks: užėjusi į patalpą, kurioje po pietų miego vaikai rengėsi, savo nuostabai, jo ten nerado.

„Auklėtoja tuo metu buvo pas direktorę, su vaikais buvo auklytė. Prie manęs priėjo kiti vaikai, pasakė, kad mano vaikas buvo blogas, todėl jis nubaustas. Laukėme toliau, vaiko nėra – nesirodo. Klausiam, kur vaikas. Ji nuėjo į tualetą pažiūrėti. Toliau stovime. Auklytė grįžo ir piktai sako, tualete, ką vaikas gali daugiau daryti, jeigu ne siusioti“, – pradeda pasakoti galimai nuskriausto vaiko mama.

Po šių žodžių mama nebeištvėrė – pati nuėjo į prausyklą, kur rado savo vaiką. Pasak moters, jis stovėjo nuleidęs galvą ir verkė. Moteris pasakoja išsiaiškinusi, kad vaikas prausykloje atsidūrė ne savo noru – į prausyklą esą nurimti ir apsiengti jis buvo nuvestas auklytės.

Kiek vėliau paaiškėjo, kuo vaikas nusikalto. Mama pasakoja, kad netrukus į prausyklą atėjo ir auklytė su neva nuskriaustu vaiku. Darbuotoja paaiškino, kad po pietų miego moters atžala esą išdykavo, pradėjo mušti kitus vaikus savo megztiniu su metalinėmis sagomis, vienam grupės auklėtiniui juo užvožė ir per galvą.

Pasak darželio darbuotojų, nuskriaustas vaikas apsiverkė. Tačiau mama tikina nemačiusi jokių verksmo ženklų.

Vaikų raidos centras

Pats parodė, kaip auklytė tąsė už plaukų

Tačiau tuo viskas nesibaigė. Vaiko mama su savo atžala nuėjo rengtis į rūbinę, kur pastebėjo, kad vaikas net bijo pažiūrėti į jį neva nuskriaudusią auklytę.

„Darželio teritorijoje vaikas pradėjo per kepurę kasytis pakaušį. Sakau, kas tau yra. Nuėjom į mašiną, nuvykom į Švietimo skyrių pranešti apie įvykį. Kai grįžom, vyras parašė žinutę, kad vaikas buvo tempiamas už plaukų“, – tolesnę įvykių eigą pasakoja mama.

Netrukus ji pati paklausė vaiko, kaip viskas buvo. Šis, susijaudinęs, esą papasakojo, kad auklytė jį į prausyklą nuvedė ne už rankos, o tempė už plaukų. Keturmetis, tikina mama, net parodė, už kurios vietos jį tempė.

„Vaikas bijo pamatyti auklytę. Jis ir šiandien sako, bijau, mane temps už plaukų. Aš pažiūrėjau pirmą dieną, odelė buvo sudirgusi, raudona“, – apie vaiko nuoskaudas pasakoja moteris.

Nori, kad darbuotoja būtų atleista iš darbo

Neva nuskriausto vaiko mamai pikčiausia ne dėl to, kad vaikas buvo nuvestas į atskirą patalpą, kurioje tuo metu nieko nebuvo, o dėl to, kad prausyklos durys buvo uždarytos – vaikas esą negalėjo išeiti. Tai moteriai yra nesuprantama.

Jos teigimu, darželio darbuotojos vėliau pasakojo, kad vaikas buvo konfliktiškas. Ir tai – ne pirmas konfliktas su kitais grupės vaikais. Tačiau, tikina mama, apie tai ji anksčiau nebuvo girdėjusi nė puse lūpos.

Moteris tikina nesiekianti, kad galimai vaiką skriaudusi auklėtojos padėjėja būtų nubausta teisiškai – esą jai tiesiog užtektų, kad darželio darbuotoja prie svetimų vaikų daugiau nebesiartintų ir būtų atleista arba iš darbo išeitų savo noru.

Beje, tai ne pirmas kartas, kai gargždiškė turi nusiskundimų auklyte.

Visai neseniai darbuotoja su jos atžala kalbėjo esą nepagarbiai. „Vieną kartą ta pati moteris grubiai kalbėjo su vaiku. Vaikas sustingo, išsigando, galvojau, kad po to karto aš ją stebėsiu. Bet greitai įvyko ir šitas atvejis“, – tikina vaikelio mama.

Auklėtojos padėjėja viską neigia

Auklytė turi kitą versiją. Jos teigimu, rūbinėje besimušantį vaiką iš pradžių bandyta drausminti gražiuoju.

„Aš įspėjau vieną kartą, sakau, renkis, nesimušk. Antrą kartą įspėjau. Bet jis labai stipriai trenkė šalia esančiam vaikui per galvą ir tas vaikas pradėjo verkti. Aš berniuką paėmiau už rankytės ir nuvedžiau į prausyklą. Sakau, pamąstyk, pagalvok, ką ne taip darai, ir paskui ateisi atsiprašyti kito vaiko.

Lėlių sala

Po to atėjo mama, paklausė, kur yra vaikas, aš pasakiau, kad prausykloje. Tuo metu jis sėdėjo ant klozeto, sakau, kai padarysi, išeik, pas tave atėjo tėveliai. Aš išėjau, pasakiau mamai, kad vaikas tuoj ateis. Bet ji, nieko nelaukdama, nuėjo pažiūrėti.

Aš iš paskos nuėjau ir pasakiau vaikui, kad pasakytų mamytei, ką negerai darė. Jis nieko nepasakojo, buvo nuleidęs galvą, verkė“, – įvykių eigą dėsto apkaltinta auklytė.

Ji pabrėžia, kad vaiką į prausyklą esą tempė ne už plaukų, kaip pasakoja mama, o gražiai paėmusi už rankos.

Situaciją vadina „išpūstu burbulu“

Darželyje dirbanti moteris savo veiksmuose nemato jokio kriminalo. Esą ji atsiprašė už tai, kad vaiką išvedė į kitą patalpą, bet tikina jos durų neuždariusi – vaikas galėjo bet kada prisijungti prie likusios grupės.

„Neuždariau jo nei spintoje, nei nuvedžiau į tamsumą – pas mus prausyklos yra erdvios.

Viskas įvyko per kelias sekundes. Išpūstas burbulas. Ji man sakė, kad manęs nemėgo nuo pat pirmos dienos. Tas vaikas į mūsų darželį eina jau trejus metus. Niekad nebuvo jokio incidento, bet ji visada kabinėdavosi prie auklėtojų, o, kad aš jai nepatikau, sužinojau neseniai.

Šitiek mane šmeižia žiniasklaidoje. Man gadina sveikatą, atrodo, esu tokia nusikaltėlė. Nieko nepadariau, o šitiek žmogų kaltinti nebūtais dalykais...“ – ginasi auklėtojos padėjėja.

Ji priduria darželyje dirbanti jau 26-erius metus, o per šį laiką esą neturėjo nė vieno rimto nusiskundimo.

Nenorėtų, kad jos vaikas būtų uždarytas atskirai

Klaipėdos rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Irena Šaulytė sako, kad bausmės – susitarimo reikalas. Taisyklių, kurios nurodytų, ar galima nusikaltusį vaiką išvesti į kitą patalpą, ji sako nežinanti.

„Tikėtina, kad tokių atvejų tėvai su darželio vadovybe nėra aptarę. Jeigu vaikas jautrus, gali būti, kad tokioje situacijoje, vaikas reaguos jautriai. Aš, pavyzdžiui, nenorėčiau, kad mano vaiką uždarytų. Bet aš manau, kad tai yra trūkumas ugdymo įstaigose – su daugeliu tėvų nėra aptarta, išsiaiškinta, dėl to kartais daugelis žmonių sunerimsta“, – sako I. Šaulytė.

Švietimo skyrius aiškinasi situaciją

Klaipėdos rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Irena Barbšienė sako, kad su aprašomu atveju yra susipažinusi. Pasak specialistės, darželio darbuotojos parašė paaiškinimus, kaip viskas vyko. Skyrius esą toliau aiškinasi įvykio aplinkybes.

„Turime į viską reaguoti adekvačiai. Žinome, kad vaikų grupėje yra daug, turi būti tvarka, ribos. Vaikas turi kažkiek klausyti, jis negali su megztuku ar sagomis duoti kitam vaikui per galvą po trijų perspėjimų. Aš neteisinu nei nieko, bet kalbu iš didelių patirčių. Klausimas išviešinamas, o po to žmogus [pedagogas] ir lieka apdergtas“, – teigia I. Barbšienė.

Pasak jos, tiek auklėtoja, tiek padėjėja išgyvena dėl susidariusios situacijos. „Ir aš, kuruojanti tą įstaigą, pergyvenu. Jautrūs žmonės. Direktorė, mama ir auklytė apie tai kalbėjo darželyje. Buvo sutarta dėl kito susitikimo, bet per pusdienį mama parašė vaiko teisėms ir policijai.

Jeigu eini tik matydamas negatyvą – blogai. Apskritai, mūsų bruožas yra ieškoti negatyvo. Bendrauji su personalu, nepavyksta susitarti, kalbėk su direktore, nepavyksta su direktore – kalbėk su švietimo skyriumi“, – sako skyriaus specialistė.

Aiškinsis policija

Policija informuoja, kad dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas.

„Sausio 30 d. mama, atėjusi į lopšelį-darželį, esantį Gargžduose, įtarė, kad prieš jos mažametį sūnų, gim. 2013 m., buvo panaudotas fizinis smurtas. Pradėtas ikiteisminis tyrimas“, – skelbiama ataskaitoje.

Platesnio komentaro iš policijos atstovų antradienį nepavyko sulaukti.