Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos grupės vyriausioji specialistė Rasa Galkauskienė pranešė, kad dingusio vaikelio paieškos ir toliau yra vykdomos. Ir apie jų nutraukimą esą nėra svarstoma.

Narams, policijos pareigūnams ir savanoriams nuo trečiadienio padeda ir kolegos iš Latvijos policijos su modernia paieškos vandenyje technika, nurodė ji.

Kaip rašoma portale sekundė.lt, latvių atsivežtas specifinis įrenginys itin gerai transliuoja vaizdą po vandeniu ir užfiksuoja netgi šilumos neskleidžiančius radinius.

Įtaisas pritaikytas dirbti tamsiuoju paros metu, todėl paieška nebus nutraukta ir sutemus. Iš Latvijos taip pat atvyko ir kinologai su šunimis, apmokytais ieškoti žmonių vandenyje.

Pareigūnams – skundai

R. Galkauskienė informavo, kad antradienį policijos nuovadoje vyko tikras sujudimas – atvyko ir dingusio berniuko tėvai, ir jų kaimynai.

„Jie prašė užtikrinti rimtį ir privatumą. Jie skundėsi savanoriais, kurie veržiasi į privačią erdvę, nori patekti į namus, kelia triukšmą ir elgiasi neadekvačiai“, – tėvų vizito priežastį nurodė policijos atstovė.

Anot jos, pareigūnai visomis išgalėmis stengiasi užtikrinti artimųjų ramybę – prie įsukimo į vienkiemį, kuriame gyvena tėvai, visada stovi bent vienas policijos ekipažas.

„Pareigūnai stengiasi užtikrinti tvarką, kad niekas nelįstų į privačias teritorijas, neniokotų turto, nereikštų savo nuomonės per garsiai ir elgtųsi adekvačiai ir žmogiškai.

Netgi atvažiuoja neblaivių asmenų, kurie nelabai adekvačiai suvokia situaciją. Kaltina tėvus įvairiais dalykais, nori įsibrauti į kaimynų namus, tikrinti, ieškoti vaiko, nori eiti pas tėvus, aiškinti versijas, kur vaikas galėjo dingti.“, – aiškina R. Galkauskienė.

Tačiau policijos atstovė sako, kad pastaruoju metu smalsuolių, užsigeidusių apžiūrėti berniuko tėvų namus yra kur kas mažiau nei pirmosiomis dienomis po vaikelio dingimo.

Tikrina nerimą sukėlusį įrašą

Tiesa, R. Galkauskienė sako, kad iš savanorių sulaukia pagalbos – šie atsiunčia daug informacijos, kuri vėliau gali padėti pareigūnams. Pavyzdžiui, neseniai gautas prieš metus darytas vaizdo įrašas, kuris internautams sukėlė daug abejonių.

Jame matoma, manoma, dingusio berniuko sesė. Į kamerą ji demonstuoja, kaip pati sako, „dėžutės turinį“. Tačiau fone staiga pasigirsta moteriškas balsas: „[Berniuko vardas], gausi! [...] Aš jį mušu, jisai gauna, [...] gavo per zūbus [dantis – aut. past.] ir per subinę gausi, skaudžiai!“

Feisbuke savanoriai greitai pradėjo spėlioti, kad šie riksmai buvo skirti dingusiam berniukui, mat jo vardas sutampamas su vaizdo įraše minimu.

Savanoriai sako manantys, kad tai išties yra berniuko motinos balsas: „Yra detalė, kurios tu nepakeisi – jos kalbėsena. Tai yra jos balsas“, – vakar DELFI sakė vienas savanorių Vilmantas Bieliūnas.

Policija dėkoja už panašią informaciją.

„Gauname daug įvairios informacijos, aiškinamės, tikriname. Tas įrašas taip pat ne išimtis. Jis buvo gautas iš interneto vartotojų, tam tikrų institucijų. Įrašas šiuo metu yra tikrinamas, peržiūrimas, tikriname jo autentiškumą“, – sako pašnekovė ir priduria šiuo metu negalinti plačiau komentuoti apie minimą vaizdo įrašą.