Savanoriai – kriminalistai

Visuomenę sukrėtusi istorija pritraukė įvairių žmonių dėmesį. Susibūrę ir šeimai padėti pasiryžę savanoriai nublanko prieš chaosą keliančius piliečius, kurie save taip pat vadina savanoriais.

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos grupės vyriausioji specialistė Rasa Galkauskienė DELFI sakė, kad per paieškas nebuvo nakties, jog nereikėtų savanorių tramdyti ar paprašyti rimties.

Pasak moters, pareigūnams tenka iš niekuo dėtų gyventojų kiemų išprašinėti nelauktus svečius. Didžiausią cirką sukėlė neblaivios savanorės moterys, kurios prašėsi į sodybą, reikalavo jas įsileisti, kai sulaukė neigiamo atsakymo, pradėjo agresyviai veržtis į vidų.

Interneto portalas „Sekundė“ rašė, kad neblaivios „seklės“ norėjo patekti pas dingusio vaikelio šeimą, tačiau pataikė visiškai ne ten. Joms teks atsakyti už viešosios tvarkos pažeidimą ir įsibrovimą į svetimas valdas.

Taip pat savanoriai sukėlė dar vieną incidentą – suniokojo žmonių turtą. Sekmadienio rytą vienas ūkininkas rado išspirtas savo fermos duris, o kaimynystėje gyvenanti šeima – perkastą mėšlą su šiaudais. Tad savo saugumu susirūpinę vietos gyventojai pagalbos kreipėsi ir į policijos pareigūnus, - rašo „Sekundė“.

Socialiniame tinkle „Facebook“ Panevėžio policija paskelbė žinutę, kuri sulaukė įvairių reakcijų. „Šiandien tęsiama dingusio vaiko paieška. Pareigūnai prašo visų savanorių elgtis atsakingai ir bendradarbiauti su policijos pareigūnais. Visos aplinkinės teritorijos ir prieigos yra patikrintos ir tikrinamos policijos pareigūnų. Netoli įvykio vietos esančių namų gyventojai bendradarbiauja su policija ir padeda paieškai. Gerbkite vietos gyventojų privatumą, negadinkite jų turto, nesiveržkite į privačius namus, nekelkite sumaišties. Nedarykite nusikalstamų veikų! Už neteisėtus veiksmus ir turto sugadinimą teks atsakyti įstatymų numatyta tvarka“.

Ne visi savanoriai blogi

Panevėžio policijos atstovė spaudai R. Galkauskienė DELFI sakė, kad savanoriai, kurie tikrai dirba, labai padeda pareigūnams. Tokios pagalbos jiems tikrai reikia, o komanda jų yra puiki. Su policija dirbantys savanoriai dalinasi informacija, įžvalgomis ir patikrintais plotais. Pasak pareigūnės, jie dirba kaip lygūs su lygiais.

Dėl to policija dėkoja tiems žmonėms, kurie tikrai stengiasi dėl šeimos, netrukdo jiems ir nuoširdžiai bando surasti jų nė 2 metukų neturintį vaiką.

Tėvai palūžo po 2 parų

Nelaimės ištikti tėvai savo vaiko nematė jau beveik 4 paras. Tragediją išgyvenantys žmonės šiuo metu atsiriboja.

Panevėžio policijos atstovė spaudai DELFI prasitarė, kad savanorių landumo vaiko tėvai nebenori. Po 2 parų paieškos jie pareigūnų paprašė, kad būtų duota ramybė ir privatumas. Pasirodo, kad savanoriai peržengė visas ribas, gedinčių tėvų kiemą buvo pavertę stovėjimo aikštele, o patys vaikščiodavo ne tik po valdas, bet ėjo ir į vidų jų kalbinti.

Anot pašnekovės, didžioji dalis žmonių suprato ir nebetrukdė šeimai, tačiau vis tiek atsiranda tokių, kurie nepaiso prašymo. Dėl šios priežasties jau kelinta diena yra viešinamas prašymas netrukdyti tragediją išgyvenančiai šeimai.

„Prašome būti supratingais ir gerbti tragediją išgyvenančios šeimos bei artimiausių gyventojų privatumo ir ramybės prašymą“, - rašė R. Galkauskienė.

Savanoriai socialiniame tinkle „Facebook“ taip pat skatina netrukdyti tėvams. Plinta žinutės, kad nestatytų jų kieme automobilių, neitų į vidų pas vaiko tėvus ir, kad nerašinėtų bei neskambinėtų jiems be reikalo.

Bus svarstoma nutraukti aktyvią paiešką

Nė 2 metukų neturinčio vaiko paieška jau 4 para yra beveisė, dėl šios priežasties bus svarstoma ar ją nutraukti. Panevėžio policijos atstovė spaudai sakė, kad tikimasi šiandien pasistūmėti bent šiek tiek į priekį, jei to padaryti nepavyks, bus svarstoma ar verta toliau vykdyti aktyvius veiksmus.