Savanoriai atvyksta net vietoj pietų pertraukos

Feisbuke žmonės jau vakar pradėjo burtis į bendruomenę ir kartu šukuoti berniuko namų apylinkes. Tiesa, paieškos neapsiribojo tik tuo – grupės patraukė ir į šalimais esančius miestelius ir kaimus, varstė sodybų ir ūkinių pastatų duris.

Žmonės į įvykio vietą važiuoja grupėmis po tris, keturis. Kai kurie atvyksta iš netoliese esančio Panevėžio pietų pertraukos metu. „Atvykom pasižiūrėti, kažkiek padėti, po to reikės grįžti į Panevėžį, į darbą – pietų pertrauka baigsis“, – sakė moteris.

Ketvirtadienio pavakarę savanoriai keliavo upės krantu nuo Velžio miestelyje esančios užtvankos iki vaiko gyvenamosios vietos. Jie tikina, kad paiešką tęs ir iki išnaktų.

Rankų nenuleidžia ir policija. Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos grupės specialistė Rasa Galkauskienė tikina, kad pareigūnai dingusio berniuko ieško ir sutemus.

Paieškos koncentruojasi apie upę

Ketvirtadienį gyventojai ir tarnybos paiešką vykdo daugiausiai Nevėžyje. Vietoje sutikti savanoriai tikino, kad aplink mažylio gyvenamąją vietą esančios pievos, miškeliai ir pastatai jau yra išnaršyti.

Upėje dirbo ir narų komanda. Neoficialiais duomenimis, jų buvo 7, tačiau įdienojus dalis jų buvo išsiųsti namo – Panevėžio apylinkėse šiandien oro temperatūra svyruoja apie nulį, todėl tokios darbo sąlygos esą yra pavojingos.

Prie profesionalių narų prisijungė ir savanoris. Jis, atskirtai nuo tarnybų darbuotojų, nardė po netoliese esančių vandens valymo įrenginių prieigas ir ieškojo bet kokių ženklų apie dingusį berniuką.

Vaiko šeimos namai yra prie pat Nevėžio. Upę nuo gyvenamojo pastato durų skiria keliasdešimt metrų. Į Nevėžį veda gana status skardis. Kalbinti savanoriai neatmeta galimybės, kad vaikas paslydo ir įkrito į upę.

Vaiko ieškojusios savanorės pasakojo, kad atidžiai apžiūrėjo net šiukšlių krūvas, esančias šalia Nevėžio.

Vaikas išėjo ne pirmą kartą

Tolimu šeimos giminaičiu prisistatęs savanoris aiškino, kad nė dviejų metų nesulaukęs berniukas pasimeta ne pirmą kartą.

„Tas vaikas kažkada buvo nuėjęs iki tilto [pašnekovo minimas tiltas yra už 700 metrų nuo vaiko namų – aut. past.] Ne pirmas kartas, kada jis pasimeta. Tada kažkaip jį rado, bet smalsus vaikas yra“, – pasakojo nenorėjęs savo vardo pasakyti vyras.

Tiesa, kas rado vaiką tada, pašnekovas negalėjo pasakyti.

Artimieji nepatenkinti tarnybų darbu

Tolimu giminaičiu prisistatęs vyras sako nesuprantąs, todėl policija ir kitos tarnybos, jo nuomone, nededa pakankamai pastangų.

„Man išvis keista. Kai dingsta kokio Seimo nario vaikas – iškart sraigtasparnį pakelia. O dabar, gi turim tų sraigstasparnių – nieks nekelia. Anksčiau ir kariškiai prisidėdavo prie paieškų, sraigstasparnį keldavo – dabar nieko. Policija tik važinėja aplink, bet nieko nedaro“, – skundžiasi pašnekovas.

Dabar, anot jo, sraigtasparnio kelti nebeapsimoka – tą esą reikėjo daryti dar vakar. „Kas iš jo dabar... Jeigu vaikas bus upėje, niekas jo nepamatys. O vakar dar galėjo pagal šilumą pažiūrėti, kur šilta, tikrai dar būtų pastebėję“, – pasakoja savanoris.

Nusiskundimų turėjo ir dingusio mažylio mama. Ji aiškino policijos beveik nematanti. „Nesu patenkinta policija. Va, vien kaimynai vaikšto, policijos nematyt visiškai“, – šįryt prieš pradedant vaiko paiešką sakė moteris.

Policija: pareigūnai dirbo ir nemokamai

Panevėžio policijos atstovė R. Galkauskienė atsako, kad tokias reakcijas iššaukia emocijos. Ji tikina, kad policija daro viską, kad surastų dingusį vaikelį.

„Kai žmonių artimiesiems įvyksta nelaimė, visada emocijos nuteikia, kad nelaimė yra tik jų. Pareigūnai dirbo netgi daugiau, negu galėjo, nes keitėsi pamainos, važiavo visi. Tie, kuriems baigėsi tarnybos metas, nesitraukė ir ieškojo toliau, dirbo netgi nemokamai.

Kai kurie pareigūnai buvo atvykę nebūtinai uniformuoti, nes ne visų uniformos, pavyzdžiui, kabinetinių darbuotojų, yra pritaikytos dirbti lauke, žiemą, kai šalta, šlapia, prie upės. Pareigūnai dirbo iki 3 nakties ir bendravo su susirinkusiais žmonėmis, padėjo, nurodė, kur galima ieškoti“, – apie vakarykštes paieškas pasakoja R. Galkauskienė.

Šiandien, anot jos, 16 pareigūnų pradėjo dirbti jau nuo 8 valandos ryto, o po valandos prisijungė dar 20-imt. Pasak R. Galkauskienės, savanoriai pareigūnų galėjo nematyti dėl to, kad šie buvo išsiskirstę grupėmis šukavo aplinkinės vietoves.

„Kad tie žmonės, kurie buvo įvykio vietoje, nematė visą dieną aplink besitrainiojančių pareigūnų, ko gero yra logiška, nes įtariama, kad vaikas galėjo įkristi į upę – srovė dabar yra labai aštri, todėl galėjo vaiką nunešti labai toli, todėl pareigūnai šukavo tolimesnes vietas“, – sako R. Galkauskienė.

Vaikas dingo vakar

DELFI primena, kad sausio 31 d., apie 13 val., Miežiškių seniūnijoje esančiame Kunciagalio kaime pradingo mažylis.

Vaikas buvo sodybos kieme, kur darbavosi tėtis. Kai tėvai pastebėjo, kad kieme nebėra sūnaus (jam be kelių mėnesių dveji metukai), puolė jo ieškoti. 13.22 val. į įvykio vietą išsiųsti 3 policijos pareigūnų ekipažai.

Atvykus pareigūnams, paaiškėjo, kad vaikas dingo daugiau nei prieš valandą, jo bandė ieškoti tėvai ir kaimynai.

Įvykio vietoje dirbo policijos pareigūnai kartu su kinologais ir tarnybiniais šunimis, greitosios pagalbos medikai, ugniagesiai gelbėtojai su narais.

Pareigūnai tikrina visas galimas vaiko dingimo versijas ir teigia, kad neatmetama ir nepaneigiama nei viena. Visgi įtikimiausia ir pagrindinė, jog vaikas galėjo nuslysti ir įkristi į upę.