Į šiuos klausimus atsakymo ieškantys Vilniaus apygardos teismo teisėjai net paskyrė psichofiziologinį tyrimą, kurio metu bandė išsiaiškinti, kas meluoja – ar nužudytos naujagimės tėvas Edvardas Subočius, ar vaikelį pagimdžiusi jo motina Ivona Skorulskaja.

Šio tyrimo išvados turėjo būti paviešintos pirmadienio teismo posėdyje, tačiau dėl neaiškių priežasčių jame nepasirodė prieš pusmetį į laisvę paleistas E. Subočius. O be kaltinamojo bylos nagrinėti teismas negali.

Nuolat registruotis policijoje privalantis E. Subočius neigia jam pateiktus kaltinimus dėl tyčinio naujagimės nužudymo, tuo metu mergytės, kuriai nebuvo lemta gyventi, motina I. Skorulskaja aiškina, kad būtent jis esą kūdikį paskandino upėje.

„Manau, tai yra šios merginos kerštas – jie trumpai kažkiek draugavo, o jis ją metė“, – sako advokatas Stasys Karvelis, ginantis E. Subočių. Jo teigimu, vyras neneigia, kad jis buvo biologinis mergytės tėvas, nes tai nustatė DNR tyrimai, tačiau jis kategoriškai neigia, jog kaip nors būtų susijęs su nusikaltimu.

„Ekspertai sako, kad mergaitė po gimimo maitinta, o I. Skorulskaja teigia, kad viskas buvo padaryta iš karto po gimimo – vadinasi, ji meluoja“, – teigė S. Karvelis.

Valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Rolandas Imbrasas sako, kad I. Skorulskaja neigia dalyvavusi nužudant naujagimę ir „nurodo, kad nežino, kas buvo padaryta su kūdikiu“, nes jį po gimimo esą paėmė E. Subočius.

Bylos duomenimis, I. Skorulskaja išnešiotą mergaitę pagimdė dar 2015 m. spalio 19 d., apie 23 val.

Kūdikį jauna motina pagimdė Švenčionių rajone, Pabradėje, kur gyvena, Meškerinės g., prie Žeimenos upės.

Įtariama, kad gimdyme dalyvavo ir kūdikio tėvas E. Subočius. Bent taip ikiteisminio tyrimo metu tyrėjams nurodė naujagimės motina.

Ji taip pat sakė, kad biologinis mergaitės tėvas, su kuriuo ji nėra susituokusi, kūdikį paskandino upėje.

Naujagimės lavonas buvo aptiktas tik po trijų savaičių – lapkričio 6 d., maždaug vidurdienį policijos pareigūnai gavo pranešimą, kad Pabradės gyventojai aptiko naujagimio lavoną irimo stadijoje.

Po šio įvykio policijos pareigūnai sulaikė I. Skorulskają, ji prisipažino, kad pagimdė kūdikį ir kartu su biologiniu vaiko tėvu jo atsikratė. Kodėl, moteris negalėjo paaiškinti – greičiausiai buvo nemylima ir nereikalinga, jaunai, vos 18 metų merginai trukdė gyventi. Be to, ji yra prisipažinusi, kad nėštumą kaip įmanydama slėpė nuo motinos, nes esą ši ją būtų išvariusi iš namų.

Per apklausą I. Skorulskaja sakė, kad tą vakarą su E. Subočiumi išėjo pasivaikščioti prie upės, čia jai prasidėjo sąrėmiai ir ji kūdikį pagimdė tiesiog lauke.

Tuo metu sulaikytas E Subočius kategoriškai neigė, kad dalyvavo gimdyme ir paskandino ką tik gimusią mergytę.

Ekspertai negalėjo nustatyti tikslios naujagimio mirties priežasties, nes lavonas jau buvo puvimo stadijoje, todėl įtariama, kad kūdikis mirė nuo prigėrimo vandenyje.

Jeigu teisme bus įrodyta kaltinamųjų kaltė, jiems grės laisvės atėmimas nuo 8 iki 20 metų.