Prieš dvejus metus žiniasklaidai pasakojęs, kaip pavyko išbristi iš narkotikų ir alkoholio liūno, kartą teistas 29 metų vilnietis Pavelas Michna (Pavel Michno) šiandien turi rimtų bėdų su teisėsauga – dėl to, kad likus dviem dienoms iki vairuotojo pažymėjimo įgijimo vairavo motociklą ir nepakluso policijos reikalavimui sustoti, vyras trejiems metams neteko teisės vairuoti bei buvo nubaustas tūkstančio eurų bauda.
Dar maždaug pusantro tūkstančio eurų jam teko sumokėti už motociklo laikymą mokamoje transporto priemonių aikštelėje – P. Michna sako, kad tiek, kiek turėjo sumokėti už priverstinį stovėjimą, net nevertas jam priklausantis motociklas.

O dar dviejų tūkstančių eurų bauda P. Michnai gresia už tai, kad po gaudynių sustabdytas policininkams davė kyšį – būtent tokio dydžio baudą pareigūnų papirkimu kaltinamam vyrui siūlo skirti sostinės prokurorė Renata Augutavičienė.

„P. Michna policijos pareigūnams davė 80 Eur kyšį už pageidaujamą neteisėtą neveikimą vykdant įgaliojimus“, – pažymėjo prokurorė.

Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį išnagrinėjo P. Michnai iškeltą baudžiamąją bylą dėl dviejų sostinės patrulių papirkimo – teisėja Irma Randakevičienė nuosprendį žada paskelbti po dviejų savaičių.

Bylos duomenimis nustatyta, kad dar praėjusių metų gegužės 2 d., apie 19.45 val., sostinės policijos pareigūnai Titnago g. pastebėjo dideliu greičiu važiuojantį motociklą. Patruliai nutarė jį sustabdyti, tačiau susidūrė su netikėta kliūtimi – motociklininkas nepakluso reikalavimui ir didžiuliu greičiu nuvažiavo.

Pareigūnai motociklą ėmė persekioti – tik maždaug už pusantro kilometro nuo stabdymo vietos motociklininkas nutarė sustoti. Tada ir paaiškėjo, kad už vairo sėdėjo anksčiau ne kartą dėl įvairių administracinių pažeidimų baustas P. Michna, jis negalėjo pateikti vairuotojo pažymėjimo, nes paprasčiausiai tuo metu dar nebuvo įgijęs teisės vairuoti.

O kad išvengtų atsakomybės, nutarė „išsipirkti“ – policijos pareigūnai Gražinai Liubovei Stasiulaitienei padavė privalomąjį civilinės atsakomybės draudimo polisą, kuriame buvo įdėti 80 Eur. Tai buvo visi pinigai, kuriuos su savimi tuomet turėjo P. Michna.

Dėl pareigūnų papirkimo motociklininkui buvo iškelta baudžiamoji byla, jis buvo pristatytas į policijos komisariatą ir laikinai sulaikytas. Tačiau ikiteisminio tyrimo metu jis nenorėjo pripažinti kaltės – aiškino, kad nebandė papirkti pareigūnų. Ir tik tada, kai peržiūrėjo patrulių pateiktus vaizdo įrašus, suprato, kad neigti kaltę yra per vėlu – viskas užfiksuota.

„Nutariau prisipažinti, supratau, kad nėra prasmės įrodinėti savo tiesą“, – šiandien P. Michna sako, jog tyrimo pradžioje jautė „vidinį pyktį“ ir niekaip sau nenorėjo pripažinti, kad įkliuvo dėl kyšio davimo.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas vyras teisme sakė, kad dėl „nuotykio“ su motociklu labai skaudžiai nukentėjo – neteko darbo, turėjo keisti kvalifikaciją, prarado teisę vairuoti ir turėjo mokėti didžiulę baudą.

„Ką tik buvau nusipirkęs motociklą, norėjau jį išbandyti – per anksti išvažiavau pasivažinėti, nes iki vairavimo egzamino man buvo likusios dvi dienos, – sakė P. Michna. – Kai pamačiau mane stabdančius policininkus, nesustojau – motociklą sustabdžiau pavažiavęs pusantro kilometro. Tada pareigūnai mane apieškojo, patikrino blaivumą – buvau blaivus, iškvietė dar vieną ekipažą. O paskui policininkė man pasakė, kad man gresia motociklo konfiskavimas – prisipažinsiu, iš tikrųjų labai bijojau skaudžių pasekmių ir iš streso į draudimo polisą įdėjau 80 Eur. Tai buvo mano paskutiniai pinigai.“

Pareigūnus papirkti bandęs P. Micha sakė pamanęs, kad šie esą „norėjo tartis“: „Iš pareigūnų pusės nebuvo jokio stabdymo, manęs neįspėjo apie gresiančią atsakomybę, tik paklausė, ar nesu baustas už kyšininkavimą, bet aš ne taip supratau, galvojau, kad jie nori tartis – buvau tokioje būsenoje, jog nesupratau, ką darau.“

Tuo metu iš byloje esančių vaizdo įrašų, kuriuose užfiksuotos ne tik motociklininko gaudynės, bet ir pokalbis automobilyje, susidaro visai kitas vaizdas. Pareigūnų tarnybiniame automobilyje keleivio vietoje sėdėjęs P. Michna policininkei aiškina, kad „šiais laikais galima susitarti, visi mes žmonės“.

„Aš dabar su savimi neturiu, tik 80 Eur“, – sakė P. Michna.

Po šių jo žodžių policijos patrulė vairuotoją įspėjo, kad „mums nereikia“ pinigų, bet motociklininkas tuo metu padavė draudimo polisą su įdėtais pinigais, sakydamas „pažiūrėkite į draudimą, čia jums, tik nekonfiskuokite motociklo“.

Pamačiusi pinigus policijos pareigūnė nepasimetė – paėmusi juos P. Michnai pasiūlė „gerai pailsėti“, kol ji su kolega sutvarkys dokumentus. Ir tuomet iškvietė kolegų ekipažą kyšio faktui užfiksuoti.

Beje, teismas motociklo iš P. Michnos taip ir nekonfiskavo.

Praėjusiais metais Lietuvoje buvo užfiksuoti beveik 400 atvejų, kai buvo bandoma papirkti pareigūnus. Lietuvos policija feisbuke net paskelbė žemėlapį, kur dažniausiai pareigūnams siūlomi kyšiai.

Didžiausias kyšis – maždaug 35 tūkst. Eur – buvo pasiūlytas Klaipėdoje: dvi moterys, siekdamos papirkti pareigūnę, jos darbo kabinete kaip kyšį pasiūlė perleisti vienai jų priklausančio buto nuosavybės teisę, automobilį BMW ir kelionę į Turkiją už tai, kad ji pasinaudodama savo tarnybine padėtimi paleistų Klaipėdos areštinėje laikomą mėnesiui suimtą vienos iš moterų vyrą bei sumažintų jų namuose kratos metu rastų narkotinių medžiagų kiekį.

Šiek tiek mažesnės vertės kyšis pareigūnams buvo pasiūlytas Vilniuje – Vakariniame aplinkkelyje sustabdytas neblaivus eismo įvykį sukėlęs vairuotojas (2,39 prom.) kaip kyšį siūlė savo automobilį „Peugeot 206“ – tą patį, su kuriuo ir buvo sukeltas eismo įvykis.

Kitas neblaivus motociklininkas Vilniaus rajone policininkams siūlė savo motociklą „Yamaha“, įvertindamas 700 eurų ir mobiliojo ryšio telefoną, o Jurbarko rajone sustabdytas girtutėlis vairuotojas (3,72 prom.) pareigūnams kaip kyšį padavė nuo kaklo nusiėmęs baltos spalvos grandinėlę, nuo piršto nusimovęs baltos spalvos žiedą ir mobiliojo ryšio telefoną.

Sulaukta ir keistų kyšių – Vilniaus policijos sulaikytas vyras, siekdamas išvengti atsakomybės už grasinimą susidorojimu, tyrėjai siūlė... dėžę su suknele.

„Gyventojai po truputį įsisąmonina, kad kyšis policijos pareigūnui nepadės, o tik pridarys daug problemų“, – teigia policijos pareigūnai.