Tokius daiktus įvežti leidžiama tik turint vienkartinį CITES leidimą gabenti tarptautinės konvencijos saugomos nykstančios floros ir faunos dalis ar gaminius iš jų, informuoja muitinės pareigūnai.

Vis daugiau lietuvių šventinį laikotarpį renkasi praleisti šiltuose kraštuose. Muitininkai primena, kad keliautojai, norėdami iš užsienio šalių parsivežti suvenyrų, pagamintų iš laukinių gyvūnų, augalų ar jų dalių, turi pasidomėti, ar jiems nėra reikalingi specialūs leidimai.

Muitinės departamentas primena, kad Lietuvos muitinės internetinėje svetainėje galima susipažinti su CITES konvencijos nuostatomis bei Prekybos laukiniais gyvūnais bei augalais taisyklėmis. Šios Taisyklės reglamentuoja nykstančių laukinių gyvūnų, augalų, jų dalių ar produktų, gautų iš laukinių gyvūnų bei augalų pardavimą, pirkimą, taip pat įvežimą į Lietuvos teritoriją, išvežimą iš jos ar gabenimą tranzitu, prekybos leidimų išdavimą ir jų kontrolės tvarką.

Taisyklėse taip pat išvardinti leidimai, kuriuos privaloma pateikti muitinės įstaigai įsivežant CITES konvencijos saugomus laukinės faunos ir floros egzempliorius ar gaminius iš jų.

Keliautojai, ketinantys įsigyti egzotiškų suvenyrų, pagamintų iš laukinių gyvūnų, augalų ar jų dalių, dar prieš išvykdami į kelionę tokių leidimų turėtų kreiptis į Aplinkos apsaugos agentūrą.

Pilnateise CITES konvencijos šalimi nare Lietuva tapo 2002 m. Šiuo metu konvenciją yra ratifikavę daugiau kaip 170 valstybių. Konvencijos globojamų gyvūnų ir augalų sąraše įrašyta daugiau kaip 30 tūkst. pasaulyje nykstančių ir CITES konvencijos saugomų rūšių.