Dvidešimtmetis Nedas Brazdžiūnas ir 18-metis Aidas Kiuberis kaltinami tuo, kad šių metų balandžio 23-ąją Panevėžyje, Rožyno mikrorajone, pušynėlyje prie Miško gatvės, užpuolė ir tyčia nužudė Justiną Skaudą bei nesunkiai sutrikdė Karolio B. sveikatą.

Nepilnametis Gytis J. kaltinamas tuo, kad nesunkiai sutrikdė Karolio B. sveikatą.

25 metų J. Skauda buvo negailestingai nužudytas todėl, kad jam skolos – 10 eurų – negrąžinusį A. Kiuberį pavadino asilu.

Lankėsi namuose

Nužudyto vaikino motina prieš teismo posėdį sakė, kad skaudu apie tai kalbėti.

„Jaučiuosi blogai, bet nei teisti, nei atleisti negaliu. Nesu Dievas. Skaudžiausia, kad vienas iš kaltinamųjų net mūsų namuose lankėsi, o sūnus nužudytas dėl 10 eurų, kuriuos jam buvo skolingi“, – susijaudinusi kalbėjo moteris ir sakė, kad nuo sūnaus rankos nusegė laikrodį, kurio rodyklės buvo sustojusios ties 1.30 val. nakties.

Išlaikė tėvai

Pats vyriausias kaltinamasis panevėžietis N. Brazdžiūnas baigęs 10 klasių, nevedęs, niekur nedirba, o išlaiko jį tėvai. Pernai rugpjūtį teistas už vagystę užsienyje. Jam skirta 10 mėn. laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymas atidėtas trejiems metams.

Kaltinamasis iš dalies prisipažįsta padaręs nusikaltimą, bet neprisipažįsta, kad nužudę J. Skaudą.

A. Kiuberis taip pat jau turėjo reikalų su teisėsauga – pernai balandžio mėnesį atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės už vagystę, o šių metų liepą teistas 40 parų arešto bausme už viešosios tvarkos pažeidimą. Kaltinamasis baigęs 9 klases, nedirba. Jo išlaikymu rūpinasi tėvai.

Kaltinamasis iš dalies prisipažįsta padaręs nusikaltimą, bet nesijaučia kaltas dėl nužudymo.

Jauniausias kaltinamasis Gytis J. iki šiol teistas nebuvo. Jis baigęs 11 klasių ir šiuo metu mokosi Panevėžio suaugusiųjų mokymo centre, dirba bendrovėje „Lietkabelis“.

Kaltinamasis prisipažįsta padaręs nusikaltimą.

Įteikė tėvo prašymą

Gyčio J. advokatas teismui pateikė jo tėvo prašymą. Prašo atleisti sūnų nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Nusikalimą padariusio Gyčio J. tėvas aiškina, kad, jei teismas atsižvelgs į jo prašymą, sūnumi pasirūpins.

N. Braždžiūnas ir A. Kiuberis teismui pareiškė, kad parodymus duos tik po visų liudininkų apklausos, o Gytis J. sutiko parodymus duoti jau pirmajame posėdyje.

Visi nukentėjusieji teismui pateikė civilinius ieškinius, o kaltinamasis Gytis J. aiškino, kad nuo jo nukentėjusiam Karoliui B. pervedė pinigus. Pastarasis teismui teigė, kad pinigų atsisakė ir juos grąžino.

Pirmasis apklaustas kalinamasis Gytis J. Savo kaltę vaikinas pripažino visiškai.

Du suimti

Kaltinamiesiems N. Braždžiūnui ir A. Kiuberiui skirtos kardomosios priemonės – suėmimas. Tuo metu Gytis J. teismo nuosprendžio lauks laisvėje.

Kitas teismo posėdis vyks kitų metų sausio 12 d. Teismas planuoja išklausyti nukentėjusiuosius, o į sausio 22-osios posėdį bus kviečiami liudytojai, kurių byloje yra penki.

Uždaužė lazda

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, 25 metų J. Skauda mirtinai uždaužytas lazda.

Iškviesti medikai jo gyvybės nebegalėjo išgelbėti - daugybiniai smūgiai kumščiais, lazda, įtariama, ir kojomis, buvo mirtini. Pušyne gulintis panevėžietis J. Skauda buvo rastas jau be gyvybės ženklų. Ekspertai nustatė, kad jis mirė nuo daugybės smūgių, patyrė galvos traumą ir praradęs sąmonę užspringo savo krauju.

Įtariamiesiems pareikšti įtarimai dėl nužudymo iš chuliganiškų paskatų. Už tai gresia laisvės atėmimas nuo aštuonerių iki dvidešimties metų arba įkalinimas iki gyvos galvos. Tiesa, nepilnamečiams taikomos gerokai švelnesnės bausmės – laisvės atėmimas iki 10 metų.

Aidas Kiuberis
Šaltinis
Naujienų portalas „Jūsų Panevėžys“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)