Teismas paskelbė, kad S. Velečka nuteisiamas 14,5 metų, tačiau į laisvės atėmimo bausmės atlikimo terminą įskaičiuojami kone penkeri metai, kuriuos vyras jau praleido už grotų dėl kardomosios priemonės.

Prokuroras Agurkinių lyderiui teismo prašė skirti 20-ties metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau teismas paskelbė, kad S. Velečkos dalyvavimas Kauno verslininko Vidmanto Sadausko nužudyme nėra įrodytas.

S. Velečka pripažintas kaltu dėl kelių tarptautinės kontrabandos gabenimo epizodų, tačiau teismui kilo abejonių, kurios buvo išnagrinėtos S. Velečkos naudai.

Už grotų teismas siunčia ne visus bendrus

Prokuroras Zdislavas Tuliševskis visiems kaltinamiesiems prašė itin griežtų bausmių. 20-čiai metų įkalinti siūlė ne tik S. Velečką, bet ir Dainių Petkauską. Tačiau teismas ir šiam kaltinamajam skyrė - 14 su puse metų, ir motyvavo tuo, kad ne visi kaltinimai įrodyti. Be to, anot teismo, skiriant bausmę atsižvelgta ir į ilgą bylos nagrinėjimo laiką.

Audriui Petkauskui siūloma 19 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė teisme taip pat nebuvo tenkinta. Teismas paskelbė, kad jis už grotų siunčiamas 13-kai su puse metų.

Vos trimis mėnesiais trumpesnį įkalinimo laiką prokuroras prašė Norbertui Tučkui – 19 metų ir 3 mėnesius. Teismas šiam kaltinamajam skyrė 13 metų. Tokia pat laisvės atėmimo bausmė skirta ir
Tadui Petrošiui (prokuroras prašė skirti 17 metų ir 6 mėnesių bausmę).

Kurį laiką atskirtą Redo Vilkausko bylą teismas, jam pačiam prašant, prijungė jau baigiant nagrinėti Agurkinių gaujai pareikštus kaltinimus. Jį prokuroras prašė įkalinti 14 metų, tačiau teismas paskelbė, kad vyras turi kalėti 11 metų.

Kęstučiui Liukaičiui – 13,5 metų, Tadui Vieraičiui ir Sauliui Vyšniauskui buvo prašoma 13 metų įkalinimo bausmių. Teismas paskelbė, kad K. Liukaičiui skiriama 4 metų bausmė, atidedant jos vykdymą dvejiems metams. T. Vieraitis išgirdo, kad jis už grotų siunčiamas 11-kai metų, o S. Vyšniauskas - 12 metų.

Kaltinamajam Linui Perminui prokuroras siūlė 12 metų nelaisvės. Vyro teko ieškoti užsienyje – nuo teisėsaugos sprukęs vyras buvo surastas Švedijoje, kai įkliuvo dėl vagystės. Teismas paskelbė, kad jis turi atlikti ketverių metų laisvės atėmimo bausmę.

Vyriausią kaltinamąjį – Gintautą Cegelskį, prokuroras prašė nuteisti 10 metų nelaisvės. Teismo nuomone, ne visi vyro padaryti nusikaltimai įrodyti, todėl skyrė jam 4 metų laisvės atėmimo bausmę, o jos vykdymas atidedamas.

Trumpiausio įkalinimo laiko buvo prašoma Dmitrijui Romanovičiui – atimti laisvę 8 metams ir 3 mėnesiams. Teismo sprendimu, vyras turi būti įkalintas 12 metų. Teismas, remdamasis konstatavo, kad D. Romanovičius tyčia 9 kartus iš kovinio pistoleto šovė į jį iš labai arti. Kaltinamasis savo kaltę pripažino, abejoti jo parodymais teismas pagrindo neturėjo.

Dar vienas kaltinamųjų Česlovas Stanevičius bylos baigties nesulaukė.

Ne visi liudytojai įtikino teismą

Teismas nurodė, kad tik penki kaltinamieji nuteisiami, kaip gaujos nariai. Jie, bylos duomenimis, veikė kaip gauja, kuri buvo finansuojama iš nusikalstamos veikos.

Kontrabanda keliavo iš Ispanijos, Brazilijos, Karibų salų. Kiti kaltinamieji, teismo duomenimis, dalyvavo nusikaltimuose tik kaip vykdytojai.

Dar 2014 metais pradėtoje nagrinėti byloje teismui sukėlė abejonių ir kai kurie policijos veiksmai. Kai kuriuos teismas įvardijo, kaip provokacija.

Be to, trys kaltinamųjų prieš teismą stojo pirmą kartą, anksčiau jie nebuvo teisti. Teismas paskelbė, kad jie ir taip kone penkerius metus
praleido griežtomis suėmimo sąlygomis.

Visgi, Ukrainos, Rusijos ir Baltarusijos teisėsaugos žinios buvo svarios priimant sprendimą.

Teismas konfiskavo turtą, automobilius ir žemes

Klaipėdos apygardos teismas paskelbė, kad nuteisiami kaltinamieji ne tik praranda laisvę, bet ir turtą. Teisėjas Remigijus Preikšaitis sprendimą motyvavo tuo, kad turtas įsigytas darant nusikaltimus, tad turi būti konfiskuojami pinigai iš jau areštuotų sąskaitų, taip pat automobiliai ir net žemės. Be to, teismo nuomone, turi būti paimtas ir S. Velečkos laikrodis, dėl kurio jis jau anksčiau kovojo Kauno teisme.

Teismo konfiskuotinu paskelbtas turtas siekia per 400 tūkstančius eurų. Dalis turto registruota ne kaltinamųjų, o kitų asmenų vardu.

Teismas paskelbė, kad valstybės naudai kaip nusikalstamos veikos priemonės bus konfiskuoti ir 3 automobiliai bei vilkikas, kuris buvo naudojamas kontrabandos gabenimui.

Už verslininko nužudymą iš D. Romanovičiaus priteista per 57 tūkst. eurų sumą padarytai turtinei ir neturtinei žalai atlyginti.

Šis nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.