Kauno policijos pareigūnų patrulis į krovininį mikroautobusą „Citroen Jumper“ dėmesį atkreipė miesto pakraštyje, Biruliškėse esančioje degalinėje. Mašina buvo aiškiai perkrauta – jos dugnas kone lietė žemę. Vairuotojas K. M. pareigūnams sakė vežantis valiklio, dezodoranto ir oro gaiviklio krovinį, nuo automobilio išties sklido stiprus aitrus specifinis kvapas.

Tačiau patikrinę mikroautobuso krovininę dalį, pareigūnai suabejojo ar išties gabenama deklaruota prekė – mašinoje buvo trys plastikinės 1000 l talpos, skleidžiančios stiprų alkoholio kvapą, praneša MKT.

Jokių įsigijimo, gabenimo, akcizų ir pridėtinės vertės mokesčio sumokėjimą patvirtinančių dokumentų K. M. neturėjo. Atvykę muitinės kriminalistai sulaikė krovinį, automobilį ir vairuotoją, MKT Kauno skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto alkoholio gabenimo, laikymo ar realizavimo. Tyrimui vadovauja Kauno apygardos prokurorai.

Sulaikyto skysčio mėginiai perduoti muitinės laboratorijai – įtariama, kad skaidrus bespalvis skystis yra tiesiog spiritas, skirtas nelegalių alkoholinių gėrimų gamybai. Tyrėjai taip pat turėtų nustatyti ar jame nėra sveikatai kenksmingų priemaišų.

Naujausiais duomenimis, muitinės laboratorijos ekspertai nustatė, jog gabentas skystis – tiesiog šiek tiek vandeniu atskiestas spiritas. Jame nerasta jokių denatūrato priemaišų, taigi tokį spiritą itin lengva ir paprasta naudoti alkoholinių gėrimų falsifikavimui.

Pastarosiomis savaitėmis Lietuvoje jau nebe pirmą sykį sulaikomi spirito ar falsifikuoto alkoholio kroviniai.

Beveik prieš mėnesį, lapkričio 23 d., Vilniuje muitinės kriminalistai sulaikė Rusijos pilietį, atsivežusį daugiau nei porą tūkstančių butelių falsifikuotų svaigalų – degtinės ir „konjako“. O po savaitės, lapkričio 29 –ąją, Vilniuje buvo vėl sulaikytas automobilis su 80 litrų neteisėto alkoholio.

Iš viso šiemet MKT šiemet pradėjo jau 4 ikiteisminius tyrimus dėl neteisėto alkoholio gabenimo (pernai buvo pradėtas 1).

Nuo 2017 m. antrojo pusmečio stebimi pokyčiai nelegalioje alkoholio rinkoje. Stiprėja tendencija, kai į Lietuvą vis dažniau įvežami falsifikuoti alkoholiniai gėrimai arba tokių gėrimų gamybai reikalinga žaliava.