Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Ramūnas Šileika ketvirtadienį Vilniaus miesto apylinkės teismo prašė L. Baltrūnui suėmimo terminą pratęsti dar trims mėnesiams. Tai maksimalus įstatyme numatytas terminas.

Prokuratūros prašymą išnagrinėjusi Vilniaus miesto apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėja Miglė Suchankienė nutarė, kad baikerio nužudymu įtariamas L. Baltrūnas ir toliau turi būti laikomas suimtas – suėmimas pratęstas dviem mėnesiams.

„Teismas nusprendė pratęsti įtariamajam L. Baltrūnui skirtos kardomosios priemonės suėmimo terminą dviem mėnesiams, – sakė teisėja. – Įvertinus egzistuojančią pagrįstai didelę riziką, kad įtariamasis gali bėgti, slėptis nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų, prokuroro bei trukdys procesui. Pratęsiant kardomąją priemonę duomenų užteko, šiuo metu kaltės klausimas nebuvo sprendžiamas.“

Ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai baiminasi, kad paleistas į laisvę L. Baltrūnas galėtų sunaikinti įkalčius bei bėgti ir slėptis nuo pareigūnų. Be to, tikimasi, kad per šį laiką gali paaiškėti naujų aplinkybių ir tyrimas pasistūmėti į priekį.

Baikerių klubo „Vorai“ prezidento suėmimo terminas baigiasi kitą antradienį, Lukiškėse jis laikomas jau du mėnesius.

Konvojaus pareigūnų lydimas L. Baltrūnas ketvirtadienį buvo atvestas į teismą, kur teisėja išklausė jo poziciją ne tik dėl kardomosios priemonės pratęsimo, bet ir dėl naujai pareikštų įtarimų.

Draugų Obliumi vadinamam L. Baltrūnui yra pareikšti įtarimai dėl tyčinio nužudymo, dėl padėjimo įtarimų sulaukė ir galimas jo padėjėjas Darius Matusevičius, pravarde Meška. Jis taip pat yra baikeris.

L. Baltrūną gina jau du advokatai: prie anksčiau jį atstovavusio Sauliaus Juzukonio prisijungė advokatas Rolandas Tilindis. Prieš svarstant suėmimo pratęsimo klausimą jie teisėjos paprašė leisti susipažinti su ikiteisminio tyrimo pareigūnų surinkta slapta medžiaga. Teisėja šį prašymą patenkino.

Įtariamojo baikerio advokatai prieštarauja, kad L. Baltrūnas toliau būtų laikomas suimtas ir teismo prašo jam skirti švelnesnes kardomąsias priemones, pavyzdžiui, namų areštą ar uždėti apykoję.

Prokuroras: kuo toliau, tuo mažiau vilties

Sudėtingam tyrimui dėl A. Kilkaus galimo tyčinio nužudymo vadovaujantis prokuroras R. Šileika mano, kad baikeris jau yra negyvas – greičiausiai buvo nužudytas.

„Iš bylos aplinkybių mes leidžiame sau spėti, kad vis dėlto jo (A. Kilkaus) atžvilgiu yra padaryta smurtinė nusikalstama veika, – sakė jis. – Laikas rodo, kad per tiek laiko, jeigu yra dingęs arba slepiamas asmuo, jis turėtų atsirasti, bet praėjus tiek laiko ir neatsiradus šiam asmeniui, aišku, gali būti laimingas įvykis, kad jis atsirastų per tą laiką, bet kuo toliau, tuo mažiau vilties.“

Siekiant nepakenkti galimam tyrimui pareigūnai kol kas nėra linkę atskleisti daugiau detalių apie šią rezonansinę bylą.

Advokatai: L. Baltrūnas laisvėje galėtų dirbti nemokamai

L. Baltrūnui atstovaujantis advokatas S. Juzukonis sako, kad praėjus dviem mėnesiams po A. Kilkaus dingimo nepaaiškėjo jokių naujų aplinkybių.

„Mes nesutinkame su prokuroro argumentacija pratęsti suėmimo terminą, nes niekas nepasikeitė nuo to momento, kai pirmą kartą buvo prašoma skirti kardomąją priemonę – suėmimą, – sakė S. Juzukonis. – Lygiai tie patys pagrindai – kad bėgs, slėpsis ir darys poveikį kitiems asmenims bei trukdys procesui. Šiandien buvo pateikti duomenys, kurie buvo pateikti anksčiau. Mes negalime atskleisti ikiteisminio tyrimo duomenų, bet kai asmenį įtaria padarius nusikaltimą ir iš įtarimo matosi, kad daug yra žodžių nenustatyta – nenustatytoje vietoje ir panašiai, tokiu atveju žmogui sunku pasiaiškinti dėl tokio įtarimo. Todėl L. Baltrūno pozicija nepasikeitė – aišku, jis nesutinka su tokiais įtarimais ir naudojasi teise parodymų neduoti.“

Advokato teigimu, tyrimą atliekantys pareigūnai aiškinasi tarp L. Baltrūno ir A. Kilkaus kilusį konfliktą. „Mūsų nuomone, tas konfliktas yra sukurtas kaip priežastis, kad eskaluoti šį žodį – nėra tokių duomenų“, – sakė S. Juzukonis.

L. Baltrūno advokatas pabrėžė, kad žiniasklaidoje buvo skelbta, jog konfliktas galėjo kilti dėl baikerių klubui priklausančių penkių garažų prie Vilniaus, tačiau tokių duomenų ikiteisminio tyrimo medžiagoje nėra.
Tiesa, tyrėjai išsiaišikino, kad tarp L. Baltrūno ir A. Kilkaus priešiški santykiai susiklostė dar rugpjūčio mėnesį, dėl to vėliau iš baikerių klubo pasitraukė nemažai narių.

Kad L. Baltrūną netikslinga laikyti izoliuotą nuo visuomenės, įsitikinęs ir advokatas R. Tilindis.

„Tokioje situacijoje laikyti suimtą žmogų, mano nuomone, nėra gerai tiek organizacine prasme, tiek esant nekonkrečiam įtarimui, prasmė ir teisiniai pagrindai, švelniai tariant, šlubuoja, – sakė R. Tilindis. – Dabar yra daugybė kitų kardomųjų priemonių.“

Jis mano, kad L. Baltrūnui ant kojos, ant kurios nėra uždėtas protezas, galėtų būti uždėta apykojė: „Tai yra vienas iš tų variantų, kai visos proceso šalys gali pasiekti tikslus.“

Advokatas pabrėžė, kad L. Baltrūnas nori grįžti dirbti į vaikų globos namus, o jeigu reikės, ir dirbti net nemokamai.

„Būdamas laisvėje jis galėtų ir dirbti visuomenei naudingą darbą, ir kartu netrukdyti tyrimui, ir lygiai taip pat pasirūpinti savo šeima, be to, laisvėje ir kitokio lygio sveikatos priežiūra, – sakė R. Tilindis. – Iki suėmimo jis vykdė ne vieną projektą, susijusį su globos reikalaujančiais vaikais – dirbo globos namuose. Čia trūksta darbuotojų – kai dirbo, trūko trijų, dabar – jau keturių. Patys žinote, kiek yra mokama darbuotojams, kurie dirba su globojamais vaikais – taigi jis pareiškė teismui, kad aš galiu net be atlyginimo dirbti, nes ten nėra kam. Nemanau, kad tai pareikštas įtarimas yra kliūtis dirbti. Be to, jis nėra nuteistas – Lietuvoje iki šiol galioja nekaltumo prezumpcija, todėl mes negalime iš žmogaus atimti galimybės dirbti. Jeigu teismas priimtų sprendimą nušalinti nuo tokio darbo, tai būtų sprendimas, dabar tokių apribojimų nėra.“

Pasak R. Tilindžio, L. Baltrūnas neturi ką pasakyti apie D. Matusevičių, kuris įtariamas galimai padėjęs baikeriui įvykdyti sunkų nusikaltimą.
Laurynas Baltrūnas ir Darius Matusevičius

Bendražygis įtariamas padėjęs įvykdyti nusikaltimą

Kokiu būdu ir kokioje vietoje buvo nužudytas Kumpio pravardę turėjęs A. Kilkus, pareigūnai kol kas nežino, nes įtarimuose L. Baltrūnui nėra nurodytos konkrečios nusikaltimo aplinkybės.

Pagrindiniu įtariamuoju pareigūnai iki šiol laiko L. Baltrūną, tačiau jis nuo pat sulaikymo tyrėjams neduoda parodymų ir atsisako atsakyti į bet kokius klausimus.

Tuo metu kitas įtariamasis D. Matusevičius, kaip ir L. Baltrūnas, priklauso baikerių klubui „Vorai“ bei taip pat gyvena Trakų rajone. Per apklausas jis pareigūnams prisipažino, kad esą L. Baltrūnas jo prašė sunaikinti A. Kilkui priklausantį motociklą „Harley Davidson“, kuriuo jis buvo atvykęs susitikti su „Vorų“ prezidentu.

Aivaras Kilkus
Kodėl brangiai kainuojančio motociklo vyras nesunaikino, o paliko miške Varėnos rajone, neaišku. Įtariamasis taip pat nepateikė jokios informacijos apie vietą, kurioje galėtų būti A. Kilkus.

L. Baltrūno padėjėju laikomas baikeris yra nesuimtas, jam skirta švelnesnė kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti iš gyvenamosios vietos ribų be pareigūnų žinios.

Baikeris A. Kilkus be žinios dingo spalio 15 d., apie 17 val. Vilniuje. Vyras iš namų išvažiavo „Harley Davidson“ motociklu.

Žinoma, kad baikeris tądien telefonu kalbėjosi su L. Baltrūnu ir yra užfiksuota, jog šis nuvyko į Trakus, kur jie susitiko. Kas buvo vėliau, neaišku. A. Kilkui priklausantis mobiliojo ryšio telefonas buvo rastas nuošalioje vietoje Vilniuje, o motociklas – Varėnos rajone.

Tyrimą atliekantys pareigūnai ne kartą šukavo miškingas vietoves prie Trakų bei Aukštadvario, kur iki suėmimo gyveno L. Baltrūnas, tačiau jokių svarbių įkalčių nebuvo rasta.