Teismas nustatė, kad kaltinamasis, pasinaudojęs savo artimų giminaičių socialiniu pažeidžiamumu, sunkia finansine padėtimi ir priklausomumu, veikdamas bendrai su ikiteisminio tyrimo metu nenustatytais asmenimis, užverbavo, parengė ir organizavo fiktyvias jų santuokas su Pakistano piliečiais.

Viena iš moterų sunkiai vertėsi Lietuvoje, kur gaudama tik nedidelę socialinę pašalpą pati viena išlaikė du mažamečius vaikus ir nedirbantį tėvą, o kita buvo įsiskolinusi R. Ž., kai su dviem vaikais ir sugyventiniu gyveno pas kaltinamąjį Jungtinėje Karalystėje, Bostono mieste.

Neturėdamos kito pasirinkimo, giminaičio įkalbėtos nukentėjusiosios sutiko už 1500 svarų atlygį fiktyviai ištekėti. Vyras siekė naudos tiek sau, tiek „jaunikiams“, kuriems šios santuokos buvo reikalingos norint legaliai gyventi Jungtinėje Karalystėje. Pirmoji 2013 metais už pakistaniečio buvo ištekinta vyro sesuo, specialiai tam atskraidinta į Bostoną, vėliau tais pačiais metais – ir jo pusseserė. Prieš sudarant fiktyvią santuoką moterys buvo atitinkamai instruktuotos ir parengtos pokalbiui tos šalies migracijos tarnyboje, praneša Klaipėdos apygardos teismas.

Kaltinamasis savo kaltės nepripažino ir tikino, kad abiem atvejais sudarant santuokas dalyvavo tik kaip svečias ir gali paliudyti, jog moterys tekėjo iš meilės. Ši versija teismo neįtikino, vyro kaltė buvo įrodyta nukentėjusiųjų, liudytojų parodymais, kita byloje surinkta medžiaga.

Už šį labai sunkų nusikaltimą skirdamas penkerių metų laisvės atėmimo bausmę, teismas atsižvelgė į tai, jog kaltinamojo atsakomybę lengvinančių aplinkybių nenustatė, o sunkinančia aplinkybe laikė tai, kad jis veikė su bendrininkų grupe ir iš savanaudiškų paskatų. Be kita ko, atsižvelgta ir į kitas aplinkybes, kad vyras anksčiau nebuvo teistas, nusikalstamos veikos buvo įvykdytos prieš ketverius metus, prieš aukas fiziškai nebuvo smurtauta, šie įvykiai sunkių pasekmių nesukėlė.

Šis nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.