Generalinės prokuratūros prokuroro prašymą pratęsti suėmimą išnagrinėjusi Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėja Laureta Ulbienė nutarė, kad neišnyko baudžiamajame įstatyme numatyti pagrindai, kuriais remiantis iki šiol buvo suimti įtariamieji – jie gali daryti naujus nusikaltimus bei slėptis nuo teisingumo.

Anot teismo, Bieliauskai įtariami labai sunkaus nusikaltimo padarymu, iki suėmimo niekur nedirbo, nėra susaistyti socialiniais ryšiais su aplinka, veikė organizuotai ir apgalvotai, o tai rodo didesnį jų pavojingumą.

Suėmimo terminas Leonui, Karoliui ir Mantui Bieliauskams pratęstas trims mėnesiams, terminą skaičiuojant nuo gruodžio 10 d.

Šioje byloje ikiteisminį tyrimą atliekantis Generalinės prokuratūros prokuroras Arūnas Urbelis sakė, kad dar neaišku, kada baudžiamoji byla bus perduota teismui, tačiau esą tai turėtų įvykti ne vėliau kaip kitų metų rugpjūtį.

Pareigūnai tiria ne tik I. Strazdauskaitės nužudymą, bet ir kitus nusikaltimus, kurie galimai buvo padaryti jau po nužudymo.

„Prie jau padarytų nusikalstamų veikų galėjo prisijungti kiti asmenys, todėl turime įvertinti visą bylos medžiagą“, – sakė jis.

Anot prokuroro, ši byla yra ypatingai sudėtinga ir didelės apimties, nes tiriama ir daugiau nusikaltimų, šiuo metu įtarimai yra pareikšti devyniems asmenims.

Anksčiau buvo skelbta, kad baudžiamoji byla teismą turėtų pasiekti metų pabaigoje, tačiau tyrimas dėl netikėtų kliūčių užsitęsė: dar nėra atliktos visos ekspertizės bei kiti būtini procesiniai veiksmai.

Kaltę dėl tyčinio nužudymo pripažįsta tik pusbroliai Leonas ir Mantas, tuo metu jiems, įtariama, vadovavęs Karolis ne kartą keitė parodymus, nuslėpdamas daugybę svarbių detalių apie tragiškus įvykius. Maža to, jis net bandė klaidinti ilgametę patirtį tiriant labai sunkius nusikaltimus turinčius tyrėjus.

Kaip jau anksčiau skelbė DELFI, per imituotą eismo įvykį pagrobta ir daugybę valandų automobilio bagažinėje įkalinta mergina ne iš karto buvo nuvežta į Kėdainių rajoną, kur buvo šaltakraujiškai nužudyta.

Per apklausas policijoje tyčiniu nužudymu iš savanaudiškų paskatų įtariami Bieliauskai pareiškė, kad neketino I. Strazdauskaitės žudyti ir galvojo, jog jiems dėl pagrobto prabangaus automobilio nekils jokių problemų – bus lygiai taip pat, kaip po Latvijos piliečiui priklausančios transporto priemonės pagrobimo.

Kaip žinia, tiriant šį nusikaltimą įtariamųjų iš karto nepavyko nustatyti.

Šiuo metu Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo skirtingose kamerose laikomiems pusbroliams nėra galimybės bendrauti tarpusavyje, todėl jie negali suderinti savo pozicijų. Tačiau jie visi lyg susitarę aiškina, kad esą nuoširdžiai gailisi dėl savo poelgio.

„Aš niekada negalėjau pagalvoti, kad mes taip pasielgsime, po merginos nužudymo mane ištiko šokas“, – sakė vienas įtariamųjų.

Tyrimas dėl I. Strazdauskaitės dingimo buvo pradėtas kovo 5 d., kai ji iš Plungės išvyko į Vilnių, bet pakeliui buvo pagrobta ir nužudyta.