Įtariama, kad nusikaltėlių grupei vadovavęs ir naftos produktais prekiavęs Mindaugas Ž. per kiek daugiau nei pustrečių metų valstybei padarė žalos už mažiausiai 12,1 mln. eurų (nesumokėti akcizo mokesčiai ir PVM).

Šis vyras - tikras PVM grobstymo veteranas. Sukčiauti mokesčių srityje jis pradėjo būdamas 19-metis. FNTT duomenimis, per 23 metus (nuo 1994 iki 2017 m.) jam buvo iškelta 17 baudžiamųjų bylų dėl sukčiavimo PVM sumokėjimo srityje bei su tuo susijusių kitų nusikaltimų: fiktyvių įmonių steigimo, turtinės žalos padarymo apgaule, apgaulingo apskaitos tvarkymo, dokumentų bei antspaudų klastojimo ir t.t.

Dalis šių ikiteisminių tyrimų buvo sujungta, todėl Mindaugas Ž. buvo teisiamas 13 kartų. Bet teisėjai jam dažniausiai būdavo stebuklingai maloningi. Nors lobo mulkindamas valstybę ir darydamas jai žalą, skaičiuojamą milijonais, Mindaugas Ž. daug metų būdavo vis paliekamas laisvėje - teismai jį „bausdavo“ baudomis, kurios svyravo nuo 579 iki 2027 eurų.

Vis dėlto 2006 m. Mindaugas Ž. pagaliau atsidūrė tardymo izoliatoriuje, o paskui ir pataisos namuose. Kalint buvo nagrinėjamos jo bylos. Penkiais nuosprendžiais Mindaugui Ž. buvo skirtos įvairaus dydžio laisvės atėmimo bausmės: 2 metai ir 5 mėnesiai, 2 metai, 8 metai ir 5 mėnesiai, 9 metai, 9 metai ir 3 mėnesiai. Susumavus šias bausmes, sukčiui būtų tekę kalėti 31 metus ir 1 mėnesį.

Tačiau Lietuvoje bausmės nesumuojamos. Todėl teismas bausmes subendrino ir milijonų vagiui buvo skirta galutinė 11 metų ir 6 mėnesių bausmė. Skirdamas subendrintą bausmę Klaipėdos apygardos teismas konstatavo: „Analogiškų nusikaltimų darymas jau yra tapęs neatsiejamu Mindaugo Ž. gyvenimo būdu bei pragyvenimo šaltiniu“.

Bet Mindaugas Ž. atliko tik dalį bausmės - 2013 m. Marijampolės rajono apylinkės teismas jį lygtinai paleido į laisvę. Užkietėjęs nusikaltėlis „atsėdėjo“ tik 7 metus ir kelis mėnesius.

Milijonų valstybei jis taip ir negrąžino, nors teismuose žadėjo tai padaryti būdamas laisvėje.

Teismo anksčiau laiko paleistas į laisvę Mindaugas Ž. vėl ėmėsi tokių pačių nusikaltimų. Dabar atliekamų ikiteisminių tyrimų duomenimis, jis su bendrininkais, įtariama, nesumokėjo ne mažiau kaip 12,1 mln. eurų.

Konfiskuoti iš jo ir vėl nėra ką - oficialiai turto jis neturi, pinigai dingę ofšorinėse įmonėse ir pan.

Smulkūs vagys baudžiami griežčiau

DELFI pasidomėjo, kaip baudžiami paprasti vagys, apie milijonus galintys tik pasvajoti. Pateikiame kelis pavyzdžius.

Linas A. nuo 1993 iki 2017 m. už vagystes teistas 12 kartų. Beveik visais atvejais teismai skyrė realias laisvės atėmimo bausmes. Du kartus teistas už sukčiavimą - abu kartus nuteistas kalėti.

Andrius S. nuo 1994 iki 2017 m. už vagystes teistas 14 kartų. Beveik visais atvejais skirtos realios laisvės atėmimo bausmės.

Andrius P. 1994-2017 m. už smulkias vagystes teistas 23 kartus. Visais atvejais nuteistas laisvės atėmimu (nuo 45 parų arešto iki puspenktų metų pataisos namuose).