„Ko prašau? Kad pagal laidavimą man byla būtų nutraukta. Aš nuo pradžių viską sakiau tą patį, labai gailiuosi dėl to, nelaimė ir man asmeniškai. Aš labai užjaučiu jūsų šeimą, aš neprisidėjau prie Tomo Dobrovolskio žūties“, – žiūrėdamas į nužudytojo šeimą sakė kaltinamasis Paulius Leščinskas.

Jis prašė, kad jo byla dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir kito baro lankytojo Andrejaus Karačiūno sveikatos sutrikdymo būtų nutraukta pagal laidavimą.

„Aš nekviečiau nieko smurtauti ar atimti gyvybę, jaučiu pareigą atsiprašyti. Mane paveikė procesas, prašau tenkinti prašymą dėl laidavimo. Suvokiau, kad politinio pobūdžio ginčo taip negalima spręsti“, – sakė kaltinamasis Vytenis Matulevičius. Būtent šis jaunuolis po ginčo apie politiką telefono skambučiu draugams į barą pasikvietė daugiau asmenų, vėliau kilo žmogaus mirtimi pasibaigusios muštynės. Tyrimo duomenimis, kilus ginčams dėl politikos, bare su mergina buvęs V. Matulevičius paskambino draugui ir taip pasikvietė į barą daugiau jaunuolių, paskui lauke kilo muštynės. Su V. Matulevičiumi buvusi mergina turėjo skėtį, kuris ir tapo nužudymo įrankiu.

Kitas kaltinamasis Edgaras Petraševičius sakė, kad taip pat labai gailisi dėl savo veikmų.

„Aš braižiau schemas, poligrafas parodė, kad aš sąžiningai atsakiau į klausimus, aš skėčio nemačiau. Toks poelgis pirmas ir paskutinis, visiems savo pažįstamiems dabar sakau, kad net menkiausias stumtelėjimas gali sukelti sunkias pasekmes. Prašau leisti pasitaisyti ir neizoliuoti nuo visuomenės“, – sakė jaunuolis.

Kitas kaltinamasis Audrius Šalna sakė norįs nuoširdžiai atsiprašyti T. Dobrovolskio šeimos ir kartu supranta, kad jam nebus atleista.

„Aš T. Dobrovolskio nepaliečiau nė pirštu, įvykis man labai skaudi pamoka, norėčiau įrodyti, kad galiu pasitaisyti“, – sakė B. Šalna.

Kitiems kaltinamiesiems paskutiniojo žodžio teisė bus suteikta kitame posėdyje, kuris įvyks penktadienį.

Nužudytojo motina Angelė Šakalienė teismui įvardijo savo pageidavimą, kad oficialiai būtų įvardinta, kad jos sūnus „nebuvo proputinistas“.

Klausydamasi prieš tai posėdžiuose vykusių advokatų kalbų moteris išreiškė savo nusistebėjimą.

„Juk mes prašėm akistatų – viskas buvo atmetama, viskas apverčiama aukštyn kojom. Nežinau, kuo čia tikėti. Labai keista, kas vyksta, aš manau, kad gerbiamas teismas suras tiesą. Aš dabar esu pasimetusi – advokatams privaloma taip kalbėti, jie gina, bet paneigti faktus, apsukti... Advokatai irgi turėti kažkokį matymą“, – stebėjosi nukentėjusioji.

Jos advokatas Mindaugas Kukaitis teismo posėdyje sakė, kad jį labiausiai nustebino didžioji dalis kolegų, kurie atstovauja kitai pusei – gina kaltinamuosius. Pasak M. Kukaičio, jo kolegos taip pat turėtų „ginti teisingumo idėją“, o ne pašiepti prokurorą ar nukentėjusiųjų gynėją, taip prasilenkiant su advokatų etika.

„Jeigu kaltinamieji yra nekalti, tai gal žmogus nenužudytas? Chuliganizmas ir smurtas buvo įvykdytas visų. Skėčio ekspertizė buvo naudinga, ji nustatė, kad naujas skėtis buvo nulaužtas su didele jėga, tik laužiant, o ne stumiant galima buvo jį sugadinti“, – sakė M. Kukaitis. Advokatas sakė tebelaukiantis kaltinamųjų nuoširdaus pasakojimo – skėčiu smogusio jaunuolio prisipažinimo ir įvykį mačiusių jaunuolių liudijimo.

Kompozitorius Vilniaus mieste 2014 metų gruodį prie tuomet veikusio naktinio baro nužudytas vienu smūgiu – skėčio galas pataikė į akį, pažeidė smegenis. Nukentėjusysįjį ištiko koma, jis kitų metų sausį mirė ligoninėje.

Valstybės kaltintojas prokuroras Liutauras Rudzevičius mano, kad dėl kompozitoriaus nužudymo kaltu gali būti pripažintas tik vienas muštynių dalyvis – Karolis Pociūnas. Jam siūloma skirti 12 metų laisvės atėmimo.

Teismui dėl nužudymo buvo perduoti dar du jaunuoliai – Skirmantas Jankauskas ir Audrius Šalna. Pasak prokuroro, teisme paaiškėjo nusikaltimo aplinkybės, todėl jo pozicija dabar tokia, nuteisti dėl nužudymo siūloma tik vieną asmenį.

Vieno žmogaus mirtimi ir dar kelių asmenų sužalojimu pasibaigęs konfliktas kilo dėl kelių asmenų kalbų apie Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną. Vieni bare buvę asmenys pareiškė palaikantys šį politiką, kiti pasmerkė tokį požiūrį. Pasmerkusieji pasikvietė mieste buvusius draugus, kilo muštynės, per kurias nužudytas T. Dobrovolskis ir sužaloti dar keli jauni vyrai. Liudytojai sakė, kad su šunimi į barą atėjęs T. Dobrovolskis bare niekam grėsmės nekėlė.

Kaltinamųjų advokatai posėdžiuose reiškė pretenzijas teisėsaugai, kad ji nesugebėjo ištirti muštynių, pasibaigusių žmogaus nužudymu. Jie atkreipė dėmesį, kad nužudymo įrankis – atsitiktinai į barą merginos atsineštas ir kažkurio jaunuolio rankose atsidūręs skėtis – buvo surastas po įvykio praėjus daugiau nei savaitei, praėjus tiek daug laiko pareigūnai prarado aptikti tyrimui reikšmingus įkalčius ant skėčio.

Tuo metu prokuratūra teigė, kad pati gynyba prieštaravo kai kuriems papildomiems tyrimo veiksmams, kai kurie kaltinamieji nesutiko tirtis poligrafu.