Institucijų aplaidumas?

Iš viso byloje numatytos per 37 liudininkų apklausos. Ketvirtadienio posėdyje turėjo liudyti Kėdainių vaikų darželio auklėtoja Ilona Rusilienė, trys Vaiko teisių apsaugos darbuotojos bei buvusi Kėdainių rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėja Vilma Jucevičiūtė, kuri pasakojo, kad jokių požymių, jog vaikas būtų skriaudžiamas nepastebėjo.

„Aš tiesiogiai su jais (M. Kaziukaityte ir G. Konteniu - red.) nebendravau, mano kolegės bendravo. Kolegės pasakojo, kad joms vaiko mama sudarė gerą įspūdį. Tokios informacijos, kad su vaiku būtų netinkamai elgiamasi, neturėjo nei darželis, nei Vaiko teisių apsaugos tarnyba“, – sakė buvusi vedėja.

Vaikas atrodė mylimas?

Pasak V. Jucevičiūtės, jos kolėgės sakė, kad vaikas prie mamos glausdavosi, buvo linksmas, matėsi, kad mamą labai mylėjo ir darželyje tai buvo pastebima.

„Nepaliko įtarimų, kad vaikas buvo skriaudžiamas, tačiau vaiką darželis mažai pažinojo, nes jis tik mėnesį jį lankė. Kiek žinau, ir pats G. Kontenis vesdavo vaiką į darželį“, – teigė moteris.

Berniukas tapo užsidaręs

Buvusi Matuko auklėtoja I. Rusilienė, pasibaigus posėdžiui, sutiko papasakoti apie vaiko elgesį lankant darželį.

„Spalio mėnesį pasikeitė vaiko elgesys. Jis pasidarė truputėlį uždaresnis, liūdnesnis. Lapkričio 23 d. pastebėjau sumušimus ant jo kūno. Vaikas verkė, akivaizdžiai matėsi gumbas, berniukas pasakė, kad jį sumušė. Iškart kreipiausi į administraciją, direktorė pasiskambino į Vaiko teisių apsaugos tarnybą, pranešėme apie įvykį, tą pačia dieną buvo surašytas dokumentas ir pateiktas Vaiko teisių apsaugos tarnybai, kuri iškvietė policiją“, – pasakojo moteris.

Kėdainių darželio auklėtoja apgailestauja, jog nepavyko užkirsti kelio nelaimei.

„Labai gaila, kad buvo patikėta suaugusiais, o vaiko balsas nieko nelėmė. Dabar matome pasekmes. Vaikas labai ilgėjosi kaimo, nes jis ten gimė ir augo iki 4 metukų. Pradžioje jo mintys buvo daugiau pozityvios ir apie tą patį Gediminą, pasakodavo ką veikdavo, ką žaisdavo ar valgydavo su juo. Matyt, pradžioje, situacija pas juos buvo nebloga“, – svarstė I. Rusilienė.

„Vaikas buvo paminėjęs, kad jo mama yra mušama, bet kai bandydavom sužinoti daugiau, jis užsidarydavo ir nekalbėdavo, o ir darželį jis lankė labai nesistemingai“, – sakė auklėtoja.

Ketvirtadienį teisme G. Kontenis bandė abejoti I. Rusilienės parodymais, neva dėl to, kad ji pažįsta Moniką ir jos močiutę, yra norima jį apjuodinti.

Būsimuose teismo posėdžiuose numatyta kitų liudytojų – darbo biržos darbuotojų, vaistininkų, tą lemtingą dieną bendravusių su M. Kaziukaityte, apklausa. Taip pat ateityje ruošiamasi apklausi Kauno klinikų medikus bei įtariamų vaikžudžių aplinkos žmones.

M. Kaziukaitytė yra įtariama žiauriai nužudžiusi savo artimą šeimos narį – bejėgiškos būklės mažametį sūnų. Taip pat ji yra kaltinama piktnaudžiavusi tėvų teisėmis ir pareigomis.

G. Kontenis įtariamas žiauriai nužudęs bejėgiškos būklės mažametį ir tris kartus sukėlęs fizinį skausmą ar nežymų sveikatos sutrikdymą. Kraupus nusikaltimas Kėdainiuose buvo įvykdytas sausio 24-osios rytą, kai poros neregėtą įsiūtį sukėlė tai, kad vaikas neištarė skaičių pavadinimų.