Gyventojus, ką nors žinančius apie vyro buvimo vietą bei turinčius kitos reikšmingos informacijos, prašome skambinti telefonu +370 315 55627 arba bendruoju pagalbos telefonu – 112.

Kaip rašoma kaltinamajame akte, Tomas Dapkūnas, Giedrius Valatkevičius ir Mantas Balčius kaltinami tuo, kad jie, laikotarpiu nuo 2015 m. rugpjūčio 15 d. iki 2015 m. rugsėjo 3 d., veikdami bendrininkų grupėje, išnaudojo nepilnametį asmenį nusikalstamoms veikoms – vagystėms, vykdyti.

Kaltinamieji pasinaudojo nukentėjusiojo pažeidžiamumu dėl jo nepilnametystės, sunkios materialinės padėties, pastovaus darbo ir pajamų neturėjimo, menko išsilavinimo, tvirtų socialinių ryšių nebuvimu, priklausomybės alkoholiui ir narkotinėms medžiagoms. Jie taip pat žinojo, kad dėl įvykdytų nusikalstamų veikų minėtas nepilnametis Lietuvoje yra ieškomas policijos ir į policiją pagalbos nesikreips.

Todėl M. Balčius vykdydamas T. Dapkūno nurodymą, telefonu įkalbėjo (užverbavo) nepilnametį vykti į užsienio valstybes. Nepilnamečiui buvo žadėta gerai užsidirbti ir leista suprasti, kad jis užsidirbs iš neteisėtos veiklos. Nukentėjusysis, neturėdamas kito pasirinkimo, sutiko. Nukentėjusiajam buvo duota pilnamečio M. Balčio asmens tapatybės kortelė ir liepta, jeigu kas klaus, prisistatyti minėtu vardu. Tuomet T. Dapkūnas ir Giedrius Valatkevičius, automobiliu nugabeno nukentėjusįjį iš Lietuvos į Vokietiją, pakeliui duodami nurodymus dėl vagysčių vykdymo ir pasakodami jų vykdymo aplinkybes, nurodydami nukentėjusiajam prisistatyti Manto Balčiaus vardu jei sustabdytų ar sulaikytų policija.

Kaltinamieji naudojosi tuo, kad nukentėjusysis neturėjo asmens dokumento, nemokėjo užsienio kalbos, neturėjo pinigų ir jokio pajamų šaltinio. Be to, pastarasis neturėjo gyvenamosios vietos Vokietijos Federacinėje Respublikoje ir jokių pažįstamų asmenų, neturėjo galimybės grįžti į Lietuvą. Todėl kaltinamieji vertė jį vykdyti nusikalstamas veikas, t. y. alkoholinių gėrimų, maisto, įrankių vagystes iš parduotuvių, degalų vagystes iš automobilių, pavogtas prekes atiduodant jiems, o pavogtus degalus pilant į jų bendrai naudojamą automobilį. Taip nukentėjusysis buvo išnaudojamas nusikalstamoms veikoms vykdyti.

Tačiau 2015 m. rugsėjo pradžioje nepilnametis buvo sulaikytas Vokietijos Federacinės Respublikos policijos pareigūnų už įvykdytą nusikalstamą veiką.

Be to, lygiai tokiomis pačiomis aplinkybėmis buvo užverbuotas ir į Vokietiją išvežtas ir dar vienas vyras. Pastarasis jau buvo pilnametis. Jis taip pat buvo verčiamas vogti. Tačiau po pirmojo nukentėjusiojo sulaikymo Vokietijoje (rugsėjo 3 d.), antrasis buvo išvežtas į Prancūziją, kur taip pat buvo verčiamas vykdyti nusikalstamas veikas. 2015 m. spalio viduryje ir antrasis nukentėjusysis buvo sulaikytas, tik jau Prancūzijos policijos pareigūnų.