Vilniaus apygardos teismas pirmadienį paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje narkotinių medžiagų įgijimu, laikymu ir platinimu buvo kaltinami net 23 asmenys. Trys iš jų jau yra nuteisti kitose bylose ir nuosprendžio laukė įkalinimo įstaigoje, tuo metu vienas grupuotės narių teismo verdikto nesulaukė, nes mirė.

Dauguma kaltinamųjų nuosprendžio laukė būdami laisvėje, todėl manydami, kad bus suimti posėdžių salėje, į teismą atvyko lyg į oro uostą – su dideliais krepšiais. Tačiau taip neatsitiko – kol nuosprendis neįsiteisėjo, nuteistieji palikti laisvėje.

Nusikalstamo susivienijimo nariai nuteisti dėl įvairių narkotinių ir psichotropinių medžiagų – heroino, kokaino, metamfetamino, kanapių, įvairių psichotropinių medžiagų darinių platinimo. Platintojams narkotinės ir psichotropinės medžiagos būdavo perduodamos paliekant jas iš anksto sutartose vietose, miškuose ar atokiose vietovėse.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjusios teisėjų kolegijos pirmininkė Jolanta Čepukėnienė paskelbė, kad griežčiausiomis bausmėmis nuteisti grupuotės lyderiai Erikas Dančenkovas ir Dmitrijus Kravcovas, pravarde Demonas, – jiems skirtos 14 metų laisvės atėmimo bausmės. Tiesa, E. Dančenkovas anksčiau buvo nuteistas kitoje byloje, todėl subendrinus paskirtas bausmes jis už grotų praleis 15 metų.

14 metų laisvės atėmimo bausmės sulaukė ir grupuotės narys Rimas Budreika, įkalinimas 13 metų buvo skirtas Vitalijui Jegorovui ir Artūrui Kasjanovui.

Tuo metu Andžejus Mašara nuteistas 12 metų, tačiau už grotų praleis 16 metų – nuosprendis buvo subendrintas su prieš metus jam paskelbta bausme dėl didelio kiekio narkotinių medžiagų įgijimo. Šį nusikaltimą pareigūnams padėjo atskleisti valstybės saugomas liudytojas Aurelijus Perminas, pravarde Šūdmaišis.

E. Dančenkovo brolis Edgaras Dančenkovas, kuris anksčiau buvo nuteistas dėl krepšininko Arvydo Macijausko sumušimo, už grotų praleis 12 metų. Tokia bausmė labai papiktino nuteistąjį – jis buvo įsitikinęs, kad subendrinus jam skirtą bausmę su pirmadienį paskirta 7 metų bausme, jis už grotų turės praleisti ne ilgiau kaip 9 metus.

„Ar galima mus išvesti – mums neįdomu, ką jūs čia kalbate, – klausydamas, kaip teisėjų kolegijos pirmininkė aiškina nuosprendžio motyvus, aiškino nuteistasis. – Nuosprendį jau žinome, o motyvai mums neįdomūs.“

„Tai apskųsime apeliacine tvarka, nėra ką čia klausytis, ką kalba“, – E. Dančenkovui antrino kitas nuteistasis.

Ilgam už grotų pateko ir kiti nusikalstamo susivienijimo nariai – Aleksandras Učajevas kalės 12, Sergejus Kuzminskis – 9, Janas Galava – 8, Miroslavas Taptygovas ir Izidorius Svirbutovičius – po 11, Rusijos pilietis Mochmadas Saidovas ir Martynas Medinis – po 9 metus.

Kitiems nuteistiesiems skirtos švelnesnės bausmės, tačiau tik dviem pavyko išsaugoti laisvę. Viena jų – moteris: teismas nuteistajai nurodė rūpintis savo vaiko gerove ir sveikata.

Kaip pabrėžė nuosprendį priėmusios teisėjų kolegijos pirmininkė, nuteistiesiems skirtos bausmės yra švelnesnės nei galėjo būti – būtinybė sutrumpinti terminuotą laisvės atėmimo bausmę atsirado dėl to, kad byloje pakankamai ilgai užtruko teisminis procesas.

„Buvo pažeista kaltinamųjų teisė į bylos nagrinėjimą per trumpiausią laiką“, – teisėja J. Čepukėnienė pabrėžė, kad dėl to nuteistiesiems buvo skirta gerokai mažesnė bausmė už sankcijoje numatytą vidurkį, daugeliu atvejų net artima minimaliam bausmės dydžiui.

Tačiau teisėjų kolegija konstatavo, kad pasitvirtino ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys, jog kaltinamieji priklausė nusikalstamam susivienijimui, kurio tikslas buvo užsidirbti iš narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimo. Nors dauguma kaltinamųjų piktinosi, kad kaltinimai grindžiami tik keturių buvusių grupuotės narių liudijimais, teismas pažymėjo, jog byloje surinkta ir kitų duomenų.

Pasak teismo, nėra duomenų, kad nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti liudytojai, kurie pareigūnams padėjo atskleisti nusikaltimus, yra suinteresuoti apkalbėti kitus kaltinamuosius. Be to, dauguma kaltinamųjų pripažino kaltę ir nurodė tokias pačias aplinkybes, kaip ir nuo atsakomybės atleisti buvę nusikalstamo susivienijimo nariai.

Bylą išnagrinėjęs teismas nustatė, kad nusikalstamo susivienijimo nariai buvo itin atsargūs, naudojo patikrintas ir, jų manymu, saugias nusikalstamų veikų schemas.

Narkotinės ir psichotropinės medžiagos būdavo perduodamos paliekant jas iš anksto sutartose vietose, miškuose ar atokiose vietovėse.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad nusikalstamo susivienijimo nariai tiek betarpiškai, tiek ryšio priemonėmis palaikė glaudžius ir ilgalaikius tarpusavio ryšius, veikė pasiskirstę vaidmenimis.

Heroinas, kokainas, amfetaminas, metamfetaminas, PMMA, kanapės buvo laikomos specialiosiose slėptuvėse.

Grupuotės nariai kontroliavo, kad pinigai už parduotas narkotines ir psichotropines medžiagas būtų perduoti laiku, o iškilus konfliktams su nusikalstamo susivienijimo interesams kenkiančiais asmenimis, sutelkdavo nusikalstamo susivienijimo narius vykti kartu spręsti šiuos konfliktus.

Be to, teisėsaugos pareigūnams sulaikius nusikalstamo susivienijimo narius grupuotės lyderiai nusamdydavo jiems teisinę gynybą teikiančius advokatus, kuriems apmokėdavo iš nusikalstamu būdu gautų lėšų.

Pasak tyrimui vadovavusių prokurorų, du atskiri nusikalstami susivienijimai Vilniaus mieste pradėjo veikti nuo 2008 ir ir 2010 metų. Vieno jų organizatoriai yra ar buvo kaltinami tuo, kad atlikdami laisvės atėmimo bausmes pataisos namuose, duodami laisvėje esantiems bendrininkams nurodymus, organizavo narkotinių ir psichotropinių medžiagų – heroino, metamfetamino platinimą Vilniaus mieste.

Šios grupuotės „veiklą“ pradėjo tada, kai už grotų buvo pasodinti Lapino gaujos lyderiai ir nariai.

Tyrimo duomenimis, į gatves patekęs heroinas buvo gana prastos kokybės, nes jis kelis kartus buvo skiedžiamas.

Tyrimo metu paaiškėjo ir kad vienas platintojų, pats vartojęs narkotikus čigonas, nė nesulaukęs pilnametystės mirė.

Atliekant šį tyrimą pareigūnai glaudžiai bendradarbiavo su užsienio valstybių teisėsaugos pareigūnais, taip pat taikė nusikalstamą veiką imituojančius veiksmus, atlikta apie 50 kratų, išimė labai didelius narkotinių ir psichotropinių medžiagų kiekius.