Ugniagesiai praneša, kad taip nutiko spalio 28-osios naktį gesinant gaisrą Vilniaus rajone, Pakovarniškių kaime. Į kaimą, esantį už 23 kilometrų, ugniagesiai atvyko per 24 minutes. Medinis namas degė atvira liepsna, stogas buvo įgriuvęs.

„Mes pirmieji atvykome į gaisro vietą, - sakė Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 2-osios komandos budinčios pamainos vadas Gžegož Petkevič. – Ir atvykome ne po valandos, kaip žurnalistams pasakojo gyventojai, o po 24 minučių. Skubėjome į gaisrą viršydami greitį, tačiau namą jau buvo apėmusios liepsnos. Gyventojai vieną žmogų jau buvo ištraukę ir pranešė, kad viduje yra moteris. Bet mes negalėjome įeiti į vidų, nes namas degė atvira liepsna, deja, išgelbėti moters nebuvo galimybių. Tik atvažiavus, mus pasitiko agresyvūs gyventojai, tarp kurių buvo ir galimai neblaivių. Tik kai iškviečiau policiją, jie apsiramino. Iš gyventojų išgirdome nemažai priekaištų: kad ilgai važiavome, kad atvažiavome be vandens, pyko, kai prašėme parodyti, kur yra vandens telkinys. Žuvusią moterį suradome po kelių valandų, o gaisrą gesinome iki pusės aštuonių ryto. Aš suprantu žmones, kad, ištikus nelaimei, ir laikas kitaip eina, ir ugniagesiai ne taip dirba, tačiau mes – ne burtininkai. Skaudu, kai su mumis net nepakalbėjus, esame apkaltinami. Apmaudu dėl vyrų, kurie dirba ir stengiasi. Ir šiame gaisre mes padarėme viską, ką galėjome“.

Pasak Vilniaus APGV 2-osios komandos ugniagesio gelbėtojo Pavelo Bžozovskio, gesinusio šį gaisrą, žmonės, deja, nesuvokia, kad tada, kai namas dega kaip laužas, išgelbėti žmogaus neįmanoma. Ugniagesiai, net ir vilkėdami specialiais apsauginiais rūbais, negali eiti į atvirą ugnį, nes tai juos pražudytų. „Be to, žmonės galbūt nežino, kad intensyviai gesinant per 3 minutes į ugnį išpilame visas 3 tonas vandens, esančias gaisrinėje cisternoje. Ir vėl jo reikia, kad galima būtų tęsti gesinimą“, - teigia jis.

Gaisrą iki ryto gesino 13 valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir savivaldybės priešgaisrinės tarnybos ugniagesių. Spėjama, kad ugnis įsiplieskė dėl per arti dūmtraukio buvusių degių medžiagų. Užgesinę gaisrą, ugniagesiai gaisravietėje rado smarkiai apdegusį 45-erių metų moters kūną.

Ugniagesiai nuolat primena gyventojams, kad jie išsivalytų kaminus, susiremontuotų krosnis, nelaikytų prie jų degių medžiagų, o kad apsaugotų savo ir kitų gyvybes, įsirengtų dūmų detektorius. Deja, šį kartą gesinant gaisrą ugniagesiai sulaukė ne geranoriškumo, o grasinimų, įžeidinėjimų ir kaltinimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)