Pranešama, kad Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai, kartu su FNTT, „Aro“ bei kitų tarnybų pareigūnais atliko kratas 83 vietose – įmonėse, įtariamųjų namuose visoje Lietuvoje, automobiliuose, pareiškė įtarimus 15 asmenų, 14 iš jų sulaikyti.

Operaciją vykdė apie 150 pareigūnų. Anot Klaipėdos AVPK viršininko pavaduotojo Raimondo Vaitkevičiaus, teko į pagalbą pasitelkti net ugniagesius, nes dauguma daiktų lombarduose saugomi seifuose. Ugniagesių atidarytuose seifuose surastas laimikis išties įspūdingas: didžiulės pinigų sumos, papuošalai, kiti, įtariama, nelegaliai lombarduose atsidūrę daiktai.

„Vienas įspūdingiausių radinių, tai senovinės monetos. Kol kas nežinome, kokio jos laikotarpio, manoma, įvairių, tai dar turės atsakyti ekskpertai“, - sakė R. Vaitkevičius.

„Aro“ pareigūnų pagalba buvo reikalinga dėl to, kad kai kurie įtariamųjų turi leidimus ginklams. Pareigūnai nerizikavo ir paprašė specialios paskirties būrio dalyvauti įtariamųjų sulaikymo operacijoje.

Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Donatas Blinstrubas
sako, kad po sulaikymo operacijos tik vienas asmuo nebuvo sulaikytas. Tyrimas iki lombardų nuvedė įtarus, kad kelių asmenų gauja sėkmingai „pradangina“ mokesčius. Tam lombardui puikiai pasitarnavo, o kad į juos patenka ir vogtų daiktų, įtarta jau senokai.

Kiek tiksliai truko tyrimas, teisėsaugos atstovai neatskleidžia, tačiau praneša, kad įtariamieji buvo pasiskirstę vaidmenimis ir įtariama, puikiai slėpė mokesčius: vogti daiktai nedominavo jokioje apskaitoje.

Vogtų daiktų realizavimas per lombardą senokai yra vieša paslaptis, tačiau pareigūnų dėmesį patraukė ne pavieniai lombardai, o kelių asmenų įkurtas lombardų tinklas Klaipėdoje, Gargžduose, Palangoje, Kretingoje, Šilutėje, Telšiuose, Plungėje, Kaune, Marijampolėje, Alytuje ir kituose miestuose.

Uostamiesčio policijos pareigūnams padėjo darbuotis ir kolegos iš Kriminalinės policijos biuro, ir iš Finansinių nusikaltimų tarnybos (FNTT), mat nusikalstama veika neatsiejama su mokesčių slėpimu. Dar tiriama, kiek žalos padaryta valstybei, mat vien kratų metų surasta galimai neapskaitytų 400 tūkstančių eurų grynaisiais.