Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai Dovydas Komka ir Gintarė Gumauskaitė, pasitelkę kolegas, demaskavo gerai organizuotą nusikalstamą grupę, kurios nariai labai sunkius nusikaltimus vykdė tarptautiniu mastu. Byla jau perduota teismui.

Anksčiau už įvairius nusikaltimus teisti asmenys, susibūrę į organizuotą grupę, ėmėsi prekybos narkotikais ir įvairiais būdais mėgino „prastumti“ kvaišalus Panevėžio mieste. Jie disponavo labai dideliais narkotikų kiekiais.

Pirmas sučiuptasis - neįgalus prekeivis

Grupuotės nariai nuolat stebėdavo ar jų niekas neseka, savo pokalbius šifruodavo, kruopščiai slėpė narkotikų laikymo vietas, keisdavo transporto priemones, kuriomis gabeno narkotines medžiagas, palaikė ryšius su nusikalstamo pasaulio atstovais iš Ispanijos ir Rytų Europos valstybių. Tai išsiaiškino Panevėžio kriminalistas D. Komka.

Kapstydamasis vis giliau, pareigūnas netruko išsiaiškinti ir nustatyti narkotikų prekybos taškus Panevėžyje, išsiaiškino jų veikimo schemą, metodus ir kvaišalų pristatymo būdą. Prekeiviai buvo gerai užsikonspiravę, veikė labai atsargiai, kvaišalų atsargas pasipildydavo kas kelis mėnesius, nuolat vykdė kontržvalgybinius veiksmus.

Organizuotos nusikalstamos grupės nariai palaikė glaudžius ryšius su neįgaliu asmeniu, kuris net kelių rūšių narkotikais prekiavo savo namuose. Jis buvo sulaikytas, kai ketino parsigabenti narkotikų iš Palangos į Panevėžį – sustabdžius ir patikrinus automobilį, buvo rasta 130 gramų kokaino. Dėl šio fakto D. Komkos kolegė, taip pat kriminalistė, G. Gumauskaitė pradėjo ikiteisminį tyrimą, kuris jau yra baigtas, o teisme paskelbtas apkaltinamasis nuosprendis.

Dideli planai

Panevėžiečių organizuota nusikalstama grupė neapsiribojo miesto ribomis ir narkotikų prekybą planavo išplėsti į „tarptautinius vandenis“.

Atliekant tolesnį tyrimą ir glaudžiai bendradarbiaujant su Muitinės departamento pareigūnais, buvo nustatyta, kad ruošiamasi hašišo kontrabandai. Kvaišalai turėjo būti gabenami iš Ispanijos į Rytų Europos valstybes, dalis krovinio buvo skirta Lietuvos juodajai rinkai.

Narkotikų kontrabandos organizatorių nurodymu grupuotės nariai automobiliu išvyko į Lenkiją. Čia jie pasitiko iš Ispanijos atvykstantį narkotikų kurjerį. Grįžę į Lietuvą panevėžiečiai automobilį, kuriuo važiavo į Lenkiją, su jame paslėptais narkotikais, keletui dienų paliko Kaune.

D. Komka, išanalizavęs kriminalinės žvalgybos duomenis, parengė sulaikymo operacijos planą.

Po kelių dienų du narkotikų kontrabandos organizatoriai tuo automobiliu nuvažiavo į atokią sodybą Radviliškio rajone. Čia juos su įkalčiais pareigūnais ir sučiupo. G. Gumauskaitė pradėjo dar vieną ikiteisminį tyrimą.

Pareigūnai nustatė, kad tąsyk į Lietuvą buvo atgabenta tik dalis narkotikų krovinio. Tikėtina, kad dalis hašišo liko Lenkijoje. Grupuotei žūtbūt reikėjo parsigabenti hašišą, skirtą Panevėžio miesto rinkai. Bandydami mėtyti pėdsakus ir visokeriopai laikydamiesi konspiracijos, organizatoriai automobiliu išvyko į Lenkiją.

Grįždami į Lietuvą jie patys narkotinių medžiagų nesivežė. Pareigūnai nustatė, kad jie Lenkijoje vienam iš savo bendrininkų (taip pat lietuviui) perdavė labai didelį kiekį narkotikų, o šis į Panevėžį juos pargabeno maršrutiniu autobusu. Tačiau jau kitos dienos rytą šis asmuo buvo sulaikytas.

Įkalinti daugybei metų

Ikiteisminių tyrimų metu pareigūnai atliko kratas kontrabandos organizatorių, organizuotos nusikalstamos grupės narių ir jų patikėtinių gyvenamosiose vietose, automobiliuose. Iš viso buvo rasta ir paimta per 2 kg kanapių dervos (hašišo) ir 130 g kokaino. Taip pat, kratų metu rastos svarstyklės, trintuvės, mobiliojo ryšio telefonai ir kiti daiktai, reikšmingi ikiteisminiam tyrimui.

Atliekant ikiteisminį tyrimą buvo išaiškintos sunkios ir labai sunkios nusikalstamos veikos. Panevėžio apygardos teismo nutartimi du organizuotos nusikalstamos grupės nariai pripažinti kaltais. Vienam skirta 13 metų nelaisvės, kitas kalės 12 metų ir 6 mėnesius.

Panevėžio miesto apylinkės teismo nutartimis dar du organizuotos nusikalstamos grupės nariai pripažinti kaltais dėl neteisėto disponavimo dideliu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu turint tikslą jas platinti.

Sulaikius įtariamuosius asmenis, buvo užkirstas kelias jų vykdomai nusikalstamai veikai tarptautiniu mastu.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 23 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.