Baikerių klubui „Vorai MC“ jau beveik 20 metų vadovaujantis ir šiuo metu vaikų globos namuose dirbantis L. Baltrūnas, pravarde Oblius, yra vienas žymiausių šalies baikerių, jis anksčiau yra teistas dėl dainininko Ruslano Kirilkino apmėtymo kiaušiniais per koncertą Aukštadvaryje (Trakų raj.).

Ikiteisminį tyrimą atliekantys labai sunkius nusikaltimus tiriantys Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai penktadienį kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą, prašydami L. Baltrūnui skirti pačią griežčiausią kardomąją priemonę.

Tyrimui vadovaujantis prokuroras Ramūnas Šileika DELFI sakė, kad ketvirtadienį apie 13 val. sulaikytam L. Baltrūnui pareikšti įtarimai dėl neteisėto laisvės atėmimo, įtariamąjį penktadienio rytą teismo buvo prašoma suimti dviem mėnesiams.

Prokuroro prašymą išnagrinėjusi teisėja Ilona Mateikienė po kelių valandų trukusio svarstymo nutarė, kad L. Baltrūnas turi būti suimtas dviem mėnesiams, kaip ir prašė prokuroras.

Teismas mano, kad įtariamasis gali bėgti, slėptis nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų, taip pat trukdyti tirti nusikaltimą, nes pažįsta daug baikerių, be to, gali slėpti įkalčius.

Neatmetama, kad L. Baltrūnas nusikaltimą, kuriuo yra įtariamas, galėjo padaryti ne vienas ir turėjo bendrų, tačiau kol kas daugiau nėra sulaikytų asmenų, bent taip teigia pareigūnai.

Ar L. Baltrūnas duoda parodymus, prokuroras neatskleidžia, tačiau neslėpė, kad dingęs baikeris A. Kilkus, žinomas Kumpio pravarde, iki šiol nerastas, taip pat nežinoma, ar jis gyvas, ar ne.

Laurynas Baltrunas - Oblius
Težinoma tik tiek, kad A. Kilkus dingimo dieną vyko susitikti su L. Baltrūnu. DELFI žiniomis, pareigūnai yra užfiksavę, kad A. Kilkus dingimo dieną paskambino telefonu L. Baltrūnui, yra duomenų, jog jie turėjo susitikti Trakuose.

A. Kilkus ir dar apie dvidešimt narių iš L. Baltrūno vadovaujamo baikerių klubo „Vorai MC“ pasitraukė prieš kelias savaites. Tyrėjų apklausti buvę klubo nariai nurodė, kad prie Kumpio dingimo gali būti prisidėjęs būtent „Vorai MC“ prezidentas, nes tarp vyrų prieš išsiskiriant buvo kilęs konfliktas.

Penktadienį dingusiojo artimieji organizuoja A. Kilkaus paieškas – šalia Aukštadvario esančiame miško masyve vykdomas vadinamasis teritorijos šukavimas, ieškoma kūno arba drabužių.

DELFI žiniomis, jau yra surastas ir A. Kilkui priklausęs mobiliojo ryšio telefonas. Jis rastas Vilniuje, tuo metu jo motociklas be valstybinių numerių, kurie iki šiol nerasti, aptiktas Varėnos rajone.

Advokatas: „įtarimai grindžiami kitų asmenų parodymais“

Įtariamąjį dėl neteisėto laisvės atėmimo atvedė ginkluoti konvojaus pareigūnai, baikerio drabužiais apsirengęs L. Baltrūnas į žurnalistų klausimus neatsakinėjo.

Advokatas Saulius Juzukonis sakė, kad įtariamuoju dėl neteisėto laisvės atėmimo, panaudojant fizinį smurtą, patrauktas L. Baltrūnas kol kas nedavė parodymų.

„Jis naudojasi savo teise ir šiuo metu parodymų neduoda – kol kas nieko nekomentuoja, jam policija įteikė įtarimą, atvežė į teismą ir prašo suimti dviem mėnesiams, – po posėdžio, kuriame buvo sprendžiamas kardomosios priemonės skyrimo klausimas, žurnalistams sakė S. Juzukonis. – Manau, kad yra kitos kardomosios priemonės, kurios gali užtikrinti jo dalyvavimą procese. Šiuo metu nematome tokios galimybės (duoti parodymus – DELFI), viskam ateis savas laikas, kai jis turės kažką tai paaiškinti. Lietuvoje taip yra susiklostę, kad jeigu žmogus naudojasi savo teise neduoti parodymų, kas jam yra garantuota Konstitucijos, iš karto traktuojama, kad jis negeras žmogus, galimai padarė nusikaltimą, kažką slepia, bet juk žmogus naudojasi savo konstitucine teise, kodėl už tai jį galima smerkti ar traktuoti, kad jis elgiasi kažkaip priešingai. Jeigu mes gerbiame visų teises Lietuvoje, nereikia taip traktuoti. Jis naudojasi savo teise.“

Advokatas teigė, kad kol kas su savo ginamuoju nespėjo pakalbėti apie A. Kilkų ir jo dingimą.

„Jie buvo vieno klubo nariai, daugiau apie kitus santykius nebendravome, – sakė advokatas. – Kadangi tik vakar vakare sužinojau, kad yra sulaikytas L. Baltrūnas, su kuriuo tik prieš teismo posėdį trumpai pabendravau, mūsų kalba ėjo apie tai, kaip mes elgsimės teisme prašant skirti suėmimą. Daugiau apie bylą, aplinkybes mes nebendravome.“

Pasak advokato, L. Baltrūnui įtarimai „grindžiami kitų asmenų parodymais ir kita bylos medžiaga“.

„Mes ją matėme, bet manau, kad tai, ką prokuroras pateikė, nėra tvirtas pagrindas skirti suėmimą“, – teigė S. Juzukonis.

L. Baltrūnas ir jį ginantis advokatas teismo prašo įtariamojo nesuimti ir skirti švelnesnę kardomąją priemonę.

Kaip jau skelbta, dingusio baikerio A. Kilkaus apgadintas motociklas „Harley Davidson“ ir šalmas yra rasti Varėnos rajone.

Motociklo numeriai kol kas dar nerasti, penktadienį sakė prokuroras.

Tiriama, ar vyras nebuvo užpultas dėl pinigų ir dokumentų.

Policija yra pranešusi, kad turimais duomenimis, spalio 15-osios popietę Aivaras Kilkus galėjo būti pastebėtas Trakuose, Trakų rajone ar Senojoje Varėnoje.

Dviejų mažamečių dukrų tėvas A. Kilkus dingo praėjusį sekmadienį, spalio 15 d., 17 val. Vilniuje. Vyras iš namų išvažiavo „Harley Davidson“ motociklu, valstybiniai numeriai: 76 ALR.

Laurynas Baltrunas - Oblius
Vyro požymiai: ūgis apie 180 cm, stambus kūno sudėjimas, ant rankų turi daug tatuiruočių. Taip pat vyras turi ilgą ir labai išsiskiriančią barzdą. Socialiniame tinkle „Facebook“ gausiai dalinamasi šia informacija. Visuomenė šios šeimos nerimui nėra abejinga.

Bet kokia informacija jiems yra aukso vertės, todėl labai reikalinga visų jūsų pagalba. Ką nors žinančius ar mačiusius šeima prašo pranešti policijai telefonu 112 (policijai jau yra žinoma apie vyro dingimą) arba šeimai tel. +370-679-40268.

Šiuo metu sulaikytas L. Baltrūnas yra ne kartą teistas. Paskutinįjį kartą už tai, kad 2013 m. homoseksualios orientacijos neslepiantį dainininką R. Kirilkiną apmėtė kiaušiniais Aukštadvario Žemės ūkio mokykloje.

Teismas yra nusprendęs, kad L. Baltrūnas sutrikdė viešąją tvarką bei kurstė neapykantą prieš homoseksualios orientacijos asmenis, už ta jam skirta šešerių mėnesių laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant vieneriems metams. Nuteistajam buvo nurodyta dalyvauti elgesį keičiančiose programose bei R. Kirilkinui sumokėti 3 tūkst. eurų žalos atlyginimą.