Šešėlinėje įmonėje sulaikyti septyni ten besidarbavę asmenys: keturi Ukrainos ir trys Lietuvos piliečiai. Dar du lietuviai sulaikyti Vilniuje. Į pareigūnų rankas tądien pakliuvo ir neteisėtos veiklos organizatoriai, ir eiliniai vykdytojai. Keturi iš sulaikytųjų suimti. Artimiausiu metu ketinama pareikšti įtarimus dar keletui asmenų, tarp jų – Rusijos piliečiui, praneša MKT.

Fabrike ketinta klastoti „Marlboro“, „Regal“ ir kitų rūšių cigaretes, ten sukauptų žaliavų būtų pakakę maždaug 10 mln. vienetų (500 tūkst. pakelių) gamybai. Toks kiekis cigarečių Lietuvoje su privalomais sumokėti mokesčiais vertas mažiausiai 1 mln. 285 tūkst. eurų. Tačiau nelegali įmonė likviduota šiai dar nespėjus pradėti realizuoti savo produkcijos rinkoje: muitinės kriminalistų žiniomis, tarptautinės grupuotės nariai kaip tik dairėsi pirkėjų savo suklastotoms cigaretėms.

Nelegali įmonė veikė Mažeikių rajono Viekšnių seniūnijoje, buvusioje sovietinėje fermoje – karvidėje. Rūkalų gamyba buvo maskuojama tose pat patalpose įsikūrusia ir legaliai bei realiai veikusia lentpjūve, kur buvo sandėliuojama mediena, pjaunamos lentos.

Į fabriką muitinės kriminalistai įsiveržė spalio 10-osios rytą. Nelegalios įmonės patalpose buvo sulaikyti septyni asmenys: keturi ukrainiečiai ir trys lietuviai. Kiek vėliau dar du Lietuvos piliečiai sulaikyti Vilniuje. Iš viso pareigūnai tądien atliko trylika kratų sulaikytųjų namuose ir automobiliuose.

Tarp sulaikytųjų – vienas Mažeikių, du Viekšnių ir du Vilniaus gyventojai, taip pat – keturi Ukrainos piliečiai. Grupuotės nariai buvo pasiskirstę vaidmenimis: dalis jų buvo atsakingi už infrastruktūrą ir nelegalios gamybos organizavimą, kiti rūpinosi tabako žaliavos tiekimu ir pan. Oficialiai dalis jų vertėsi miško supirkinėjimų ir medienos gamyba, kiti – transporto paslaugomis, statybinių medžiagų prekyba, langų montavimu ir pan.

Įmonėje rasta 1,5 tonos tabako, cigarečių „Marlboro“ pakelių ruošiniai, didelis kiekis klijų, filtrų ir popieriaus cigarečių gamybai, metalinės klišės cigarečių ženklinimui. Ten veikė nauja moderni vokiška cigarečių gamybos, taip pat kiniška rūkalų pakavimo įranga, su kuria galima pagaminti iki 150 pakelių per minutę.

Sprendžiant iš viduje rastos įrangos, ruoštasi didžiuliais kiekiais falsifikuoti cigaretes „Marlboro“, „Regal“, taip pat vieną kiniškų cigarečių rūšį.

Pasak MKT pareigūnų, likvidavusių jau ne vieną nelegalų cigarečių fabriką Lietuvoje, ši įmonė buvo įrengta bene moderniausiai. Cigarečių gamybos patalpos buvo atskirtos nuo lentpjūvės, jų vidinės sienos išmuštos garsą izoliuojančia medžiaga, įrengimams naudota tik elektros generatoriaus energija, darbininkai gyveno patalpų viduje pastatytuose kemperiuose, dienų dienas nesirodydami lauke. Investuota ir į kontržvalgybą – naudota moderni techninė įranga (trumpųjų ir ilgųjų bangų bei GSM signalų skeneris), aptinkanti ir blokuojanti elektroninę sekimo įrangą. Fabriko aplinka stebėta vaizdo kameromis.

Atskirose patalpose pastatytuose kemperiuose darbininkams buvo įrengtos papildomos poilsio patalpos ir valgomieji, tualetai.

Skirtingai nuo daugelio kitų muitinės kriminalistų matytų nelegalių fabrikų šio aplinka buvo sutvarkyta nepriekaištingai, veikė galingi oro filtrai, laikytasi higienos – šiukšlėms ir dulkėms kuopti naudoti dulkių siurbliai ir pan.

MKT pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis ir neteisėto vertimosi ūkine, komercine veikla. Keturi iš sulaikytųjų suimti, kitiems skirta kardomoji priemonė – dokumentų paėmimas ir rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai.

Per savo veiklos metus muitinės kriminalistai, padedant ir kolegoms iš kitų teisėsaugos institucijų, Lietuvoje aptiko ir sunaikino šešis nelegalius tabako gaminių fabrikus. Dar trys tokie fabrikai, bendrų Lietuvos, Didžiosios Britanijos, Lenkijos ir Nyderlandų muitinės bei policijos operacijų metu aptikti Didžiojoje Britanijoje (2007 m.), Lenkijoje (2011 m.) ir Nyderlanduose (2015 m.).