Teisme prabilęs S. Velečkos advokatas Kristupas Ašmys negailėjo kritikos Policijos departamentui.

Advokatas sakė, kad Policijos departamento tyrime gausu „neaiškių lengvatų“ prieš S. Velečką parodymus davusiems liudininkams, o kai kurie parodymai išgauti prievarta. Kaip teigė advokatas, pareigūnai pasistengė, kad dar nenuteistas asmuo nuskambėtų, kaip „kietas mafijozas“.

Netikėtas vieno kaltinamųjų prašymas

Prieš pat prabylant S. Velečkos advokatui, Klaipėdos apygardos teisme staiga būti teisiamu su kitais pasiprašė Redas Vilkauskas – vyras niekada nepripažino savo kaltės, tačiau dėl jo išsišokimų ir sveikatos sutrikimų jo byla buvo atskirta. Likus tik pasisakyti advokatams ir kaltinamiesiems, R. Vilkauskas pasižadėjo, kad daugiau dėl psichikos sutrikimų užeinantys priepuoliai nesikartos ir nurodė, kad jau kelis mėnesius gydosi sutrikimus stipriais vaistais.

Netikėtas posūkis byloje nesustabdė teismo planų – pasitarusi teisėjų kolegija sutiko su R. Vilkausko prašymu. Teismui aptarus turimus įrodymus R. Vilkauskui prokuroras iškart pasiūlė 14 metų laisvės atėmimo bausmę. Vyras visą bylos eigą neigė kaltinimus, o savo prašyme pridūrė: „noriu, kad greičiau baigtųsi šitas košmaras“.

Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojai vyrus sulaikė 2013 metais, padėjo tyrėjams atlikti kratas ne vieno įtariamo gaujos nario namuose.

„Agurkinių“ gaujos nusikaltimus narpliojusi teisėsauga skelbė surinkusi pakankamai įrodymų, kad gauja organizavo kokaino kontrabandą, kurios keliai driekėsi į Rusiją, taip pat tyrėjai aptiko narkotikų gamybai naudojamų prekursorių. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, gaujos nariai 2011-aisiais užsakė verslininko Vidmanto Sadausko nužudymą Kaune. Per kratas rasta ir ginklų, sprogmenų, šaudmenų.

„S. Velečka uždirbo pirkdamas ir parduodamas mašinas, skolindamas pinigus už dideles palūkanas, su nusikaltimais jis neturi nieko bendra, – tikino teisme advokatas K. Ašmys ir pridūrė, kad jis nepriklauso gaujai ir jos nesubūrė. Kaltinimus užsakyta žmogžudyste advokatas pavadino logiškai nepaaiškinamu. – S. Velečka kaltinamas tai padaręs iš keršto, kad jam negirdint išvadino „gaidžiu“ ir kitais žodžiais. Dar esant gyvam V. Sadauskui, buvo sudegintas jo automobilis. Kam žudyti žmogų, jei jau atkeršyta? Arba kam deginti automobilį, jei ketini žudyti?“.

Advokatas vieną po kito teismui vardijo, jo manymu, tyrimo metu padarytus pažeidimus. Esą net ir nekilnojamojo turto verslu užsiėmęs nukentėjęs vyras iškart po įvykio, dar 2000-aisiais metais neatpažino užpuoliko. Tačiau gerokai vėliau, anot advokato, atsirado kitokie parodymai.

„Pirma nukentėjusiajam parodė S. Velečkos nuotrauką, po to apklausė. O tyrimo ataskaitoje įrašė atvirkščiai, esą įtariamasis pats jį atpažino. Be to, vienas nukentėjusiųjų tik po dešimties metų nurodė, kad išėjusiam iš kavinės strypu per kojas sudavė, įsodino į automobilį ir nuvežė į jo namus bei apiplėšė S. Velečka. Be to, pats pripažino, kad viskas įvyko dėl negrąžintos skolos. Dėl to daugių daugiausia galima tirti savavaldžiavimą, bet ne plėšimą, – dėstė advokatas.

Anot advokato, apie narkotikų gabenimą liudijęs vyras taip pat buvęs „apdorotas“ pareigūnų ir esą tik po to nurodė, kad krovinį vežė S. Velečkos nurodymu.

Kaip veikė gauja?

Advokatas per 100 tomų byloje pasigedo ir išsamaus grupuotės aprašymo ir detalizavo, kad grupuotės veikloje būna numatyta net tai, kas gresia norint palikti nusikaltėlių pasaulį. Anot K. Ašmio, tokių detalių, kad S. Velečka veikė kaip grupuotės vadeiva, nėra. Anot jo, kai kuriuos kartu teisiamus vyrus jo ginamasis pažįsta seniai, draugauja jų šeimos, su kitais susipažino dirbdamas Lietuvoje ir užsienyje. Be to, advokatas patikino, kad dar kelių teisiamųjų S. Velečka išvis nepažinojo iki bylos.

Visgi teisme jau apklausti nukentėjusieji ir liudininkai aiškiai S. Velečką nurodė gaujos lyderiu, kuris keršijęs negailestingai. Aurelijus Perminas, pravarde Šūdmaišis, Vilmantas Veršulis, Vilius Šiukšta ir Žilvinas Laurinavičius pasakojo, kaip veikė gauja, buvo bauginamas, o vėliau ir nužudytas V. Sadauskas. Pasakojo iki smulkmenų ir kaip dirbo narkotikų versle.

Šie prieš grupuotę liudiję buvę jos nariai buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės dar ikiteisminio tyrimo metu.

Prokuroro pasiūlytos bausmės: S. Velečka pas žmoną grįžtų būdamas maždaug 65 metų

S. Velečka kol kas paskutinio žodžio byloje netarė. Pirma nuspręsta išklausyti visų kaltinamųjų advokatus. Bylos nagrinėjimą planuojama užbaigti iki šių metų galo, tuomet ir paaiškės, ar dar M. Bui-Velečkienė turės viena auginti vaiką, ar kasdieniame gyvenime galės padėti ir vyras. Jauno moteris su S. Velečka su susituokė Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime. Ši santuoka abiems nėra pirma. Apie buvusią santuoką ir skaudžias skyrybas DELFI anksčiau pasakojusi moteris apie dabartinius santykius nebuvo linkusi atvirauti.

Prokuroras jau pasiūlė bausmes visiems kaltinamiesiems: įkalinti 20-čiai metų siūlo S. Velečką ir Dainių Petkauską. Audriui Petkauskui siūloma 19 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Vos trimis mėnesiais trumpesnį įkalinimo laiką prokuroras siūlo Norbertui Tučkui – 19 metų ir 3 mėnesius. Tadui Petrošiui siūlo skirti 17 metų ir 6 mėnesių bausmę. Prie bylos baigiamojoje stadijoje vėl prijungtą R. Vilkauską pokuroras prašo įkalinti 14 metų. Kęstučiui Liukaičiui – 13,5 metų, Tadui Vieraičiui ir Sauliui Vyšniauskui prašoma 13 metų įkalinimo bausmių. Kaltinamajam Linui Perminui prokuroras siūlo 12 metų nelaisvės. Vyro teko ieškoti užsienyje – nuo teisėsaugos sprukęs vyras buvo surastas Švedijoje, kai įkliuvo dėl vagystės. Vyriausią kaltinamąjį – Gintautą Cegelskį, prokuroras prašo nuteisti 10 metų nelaisvės.

Trumpiausio įkalinimo laiko prašoma Dmitrijui Romanovičiui – atimti laisvę 8 metams ir 3 mėnesiams. Dar vienas kaltinamųjų Česlovas Stanevičius bylos baigties nesulaukė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (232)