S. Stankevičius (gim. 1996 m.) kartu su L. Žukovskiu (gim. 1992 m.) 2016 m. rugsėjo 24 d. naktį Vilniuje vairuodami automobilį sustojo prie asmens. L. Ž. išlipo iš automobilio, parodė netikrą policijos pareigūno pažymėjimą su savo nuotrauka, prisistatė, kad yra kriminalinės policijos pareigūnas ir nurodė nukentėjusiajam sėstis į automobilį bei vykti kartu į policijos komisariatą.

Nukentėjusysis pasiteiravo, kur yra vežamas ir kas atsitiko. Jam atsakė, kad veža į 6-ą policijos komisariatą, tačiau nukentėjusiajam kilo įtarimas, kad važiuojama ne ta kryptimi. Dėl to jis išsitraukė savo telefoną ir surinko pagalbos numerį 112. Atsiliepė vyriškis, kuriam pasakė, kad yra vežamas neuniformuotų asmenų, kurie prisistatė policijos pareigūnais ir paklausė, ar šie asmenys tikrai yra policijos pareigūnai. Darbuotojas paprašė perduoti telefoną vienam iš vyriškių. Jis padavė telefoną nepažįstamajam, sėdėjusiam kartu ant galinės automobilio sėdynės. Šis pasakė, kad yra policijos tyrėjas ir dėl muštynių nori pristatyti pažeidėją į komisariatą.

Baigęs kalbėti perdavė telefoną nukentėjusiajam ir Bendrojo pagalbos centro darbuotojas pasakė, jog jis įtariamas nusikaltimo padarymu ir turi vykti kartu su pareigūnais į komisariatą aplinkybių nustatymui. Tačiau S. Stankevičius ir L. Žukovskis vyrą nuvežė į miškingą vietovę, nukreiptu pistoletu grasino sužaloti, atėmė jo daiktus ir pasišalino, praneša Vilniaus apylinkės teismas.

Teismas konstatuoja, kad įrodymų visiškai pakanka pripažinti L. Žukovskį ir S. Stankevičių kaltais. Teismas atsižvelgė į tai, kad nuteistieji yra jauno amžiaus, nuoširdžiai gailėjosi padarę nusikalstamas veikas. L. Žukovskis dirba, augina ir išlaiko du mažamečius vaikus. S. Stankevičius padarytą savo neturtinės ir turtinės žalos dalį atlygino.

Teismas mano, kad bausmės tikslai bus pasiekti be realaus bausmės atlikimo, paskirtosios bausmės vykdymą atidedant bei paskiriant baudžiamojo poveikio priemones, kurios darytų teigiamą įtaką jų elgesiui ir būtų susijusios su nukentėjusiojo patirtos žalos kompensavimu.

Teismas nusprendė L. Žukovskį pripažinti kaltu ir skyrė subendrintą 2 metų laisvės atėmimo bausmę, bausmės vykdymą atidėjo 3 metams.

Teismas nusprendė S. Stankevičių pripažinti kaltu ir skyrė subendrintą 1 metų 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, bausmės vykdymą atidėjo 3 metams. Teismas S. Stankevičių išteisino dėl valstybės tarnautojo vardo pasisavinimo nepadarius veikos, turinčios nusikaltimo požymių.

Nuteistieji įpareigoti per visą bausmės laikotarpį nuo 22 val. iki 6 val. neišeiti iš namų, jei tai nesusiję su darbu, mokymųsi ar lankymųsi gydymo įstaigose, be bausmės vykdymo atidėjimą prižiūrinčios institucijos leidimo neišvykti iš gyvenamosios vietos.

Nukentėjusiojo civilinį ieškinį teismas tenkino ir priteisė iš L. Žukovskio 125,80 Eur turtinei žalai atlyginti, bei 500 Eur neturtinei žalai atlyginti.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas.