Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį paskelbė, kad anksčiau du kartus teistas 37 metų J. Karaza pripažįstamas kaltu dėl jam inkriminuotų nusikaltimų – išžaginimo ir seksualinio prievartavimo bendrininkų grupėje.

Teisėja Giedrė Norvilienė nutarė, kad J. Karaza pataisos namuose turės praleisti 3 metus 6 mėnesius.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad nuteistasis dar 2011 m. gruodžio 18 d., Vilniuje, Naujininkų mikrorajone, kartu su bendrininku Marijanu Kozlovskiu panaudojo seksualinę prievartą prieš vieną merginą.

Nustatyta, kad šaltą žiemos vakarą mergina patyrė ne tik seksualinę, bet ir fizinę prievartą – ji net buvo sumušta, kai ėmė šauktis pagalbos.

Mergina buvo išžaginta viešoje vietoje – prie vieno namo esančioje pavėsinėje.

Baudžiamąją bylą teismas išnagrinėjo neviešuose posėdžiuose, todėl nusikaltimo aplinkybės viešai neskelbiamos. Žinoma tik tiek, kad mergina su dviem vaikinais tą vakarą susipažino bare, o paskui sutiko praleisti laiką kitoje vietoje.

Teismas taip pat nutarė, kad J. Karaza kartu su savo bendrininku, kuris buvo nuteistas dar 2014 m., nukentėjusiajai privalės sumokėti daugiau kaip 3 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti. Dar daugiau kaip 1,5 tūkst. Eur nuteistajam teks sumokėti Policijos departamentui – tiek kainavo J. Karazos pargabenimas į Lietuvą iš Jungtinės Karalystės.

Iš Lietuvos J. Karaza paspruko 2014 m. pradžioje, kai Vilniaus apygardos teismas nagrinėjo jam ir dar 25 asmenims, priklausiusiems „Lapinų“ grupuotei, iškeltą bylą dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ir psichootropinėmis medžiagomis dideliu kiekiu.

Kai laisvėje buvęs J. Karaza nepasirodė teisme, Generalinė prokuratūra išdavė Europos arešto orderį. Kaltinamasis Didžiojoje Britanijoje buvo sulaikytas po trijų metų – tik 2017 m. gegužę jis buvo perduotas Lietuvos teisėsaugai.

Į Lietuvą grąžintas J. Karaza jau buvo nuteistas ir kitoje byloje – jis su bendru buvo kaltinamas dėl pavėsinių, priklausiusių Vilniaus miškų urėdijai, vagystės.

Kadangi jis nuo teisėsaugos buvo pasislėpęs nagrinėjant „Lapinų“ grupuotės bylą, jo atžvilgiu kaltinimai buvo išskirti į atskirą bylą ir šiuo metu dar nagrinėjami teisme.

Tuo metu jo bendrai, priklausę nusikalstamam susivienijimui, jau yra nuteisti. Teismas yra konstatavęs, kad „Lapinų“ nusikalstamas susivienijimas neteisėtai disponavo narkotinėmis bei psichotropinėmis medžiagomis, taip pat įgijo ir laikė šaunamuosius ginklus bei šaudmenis.

Pareigūnai nustatė, kad nusikalstamo susivienijimo nariai yra išplatinę ne mažiau kaip 63 kg amfetamino ir metamfetamino, apie 10 kg kanapių ir jų dalių, apie kilogramą kokaino, maždaug 400 g heroino ir per 13 tūkst. psichotropinio poveikio tablečių.