A. Ivanovas kaltinamas Petro Garšvos name, esančiame Marijampolės sav., būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, konflikto su bejėgiškoje dėl sunkaus girtumo būklėje esančiu A. B. metu, tyčia pargriovė pastarąjį ant karštos krosnies ir sudavė jam rankomis bei metaliniu žarstekliu ne mažiau trisdešimt tris smūgius į galvą ir kitas kūno dalis, tokiu ilgalaikiu mušimu bei nudeginimu sukėlė nukentėjusiajam itin didelį skausmą ir kančias, nuo ko pastarasis įvykio vietoje mirė.

Tyčinę žmogžudystę įvykdęs A. Ivanovas bandydamas slėpti savo padarytą nusikalstamą automobiliu nuvežė kūną į Marijampolės sav., kur į pievoje esantį betoninį drenažo šulinį ir į melioracijos griovį įmetė kūno dalis.

P. Garšva kaltinamas tuo, kad būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, kas turėjo įtakos nusikalstamos veikos padarymui, iš anksto nepažadėjęs paslėpė kito asmens padaryto labai sunkaus nusikaltimo nužudymo pėdsakus – Arūno. B. lavono dalis.

Teisme A. Ivanovas sutiko su jam pareikštais kaltinimais, bet kategoriškai atsisakė liudyti.

P. Garšva su jam inkriminuojamu nusikaltimu nesutiko, tačiau davė parodymus ir nupasakojo tos kraupios nakties savo įvykių versiją.

Nesuvokiama egzekucija

P. Garšva teismui pasakojo, kad prieš žiaurią žmogžudystę be perstojo gėrė net 7 mėnesius. Tą naktį jam miegant nekviesti į jo namus užsuko A. Ivanovas ir nukentėjusysis A. B. Vyras nepamena ar tarp svečių įvyko konfliktas, tačiau pasakoja, kad prabudęs pamatė Aurimą prispaudusį nukentėjusįjį ant karštos krosnies ir talžantį jį kumščiais bei žarstekliu.

„Pradėjau rėkti „Aurimai ką darai, baik, nes užmuši jį“, tačiau jis man kelis kartus pakartojo „Nesikišk, nes ir tau taip baigsis”, - pasakojo kaltinamasis.

Pasak P. Garšvos iš šoko ar nuo alkoholio jis prarado sąmonę. Vėliau atsibudęs kitą kaltinamąjį jis pamatė miegantį šalia jo.

Kaltinamasis toliau pasakojo, kad netrukus atsikėlė ir A. Ivanovas, kuris jam liepė padėti į maišus sukrauti nužudytojo kūno dalis. P. Garšva sakė, kad labai bijojo A. Ivanovo, nes ankščiau pastarasis jį buvo sumušęs.

„Seniau jis mane buvo sumušęs ir grasinęs peiliu, bet aš nenorėjau sugadinti jauno žmogaus gyvenimo, todėl į policiją nesikreipiau. Po to karto su Aurimu nebendravau“, - teisme sakė P. Garšva.

Nesutampa parodymai

Vėliau P. Garšvos atmintis pradeda šlubuoti. Ikiteisminio tyrimo metu jis pasakojo, kad visgi padėjo A. Ivanovui slėpti įkalčius, tačiau per teismo posėdį sakė, kad tuo metu kai Aurimas į mašiną nešė maišus su kūno dalimis, jis lauke vėmė.

Kas vyko po to P. Garšva atsimena tik protarpiais.

„Važiavome mašina. Neatsimenu nei kur, nei kiek kartų buvome sustoję. Aurimas sustojo ir kažkur išnešė maišus, o aš sėdėjau mašinoje ir galvojau, kad ir mane nužudys“, - jau sumišęs pasakojo P. Garšva.

Pasak galimai žmogžudystės bendrininku buvusio vyro, atsikratę lavonu jie nuvažiavo į parduotuvę ir nusipirko alaus ir cigarečių, tada grįžo į nusikaltimo vietą ir nesėkmingai bandė valyti kraujo dėmes. Vėliau A. Ivanovas jį nuvežė pas pusseserę, kuriai pats P. Garšva ir papasakojo apie nusikaltimą.

„Jis atvežė ir paliko mane prie durų. Tada nuo alkoholio greičiausiai praradau sąmonę. Atsikėlęs papasakojau pusseserei visą įvykį, tačiau ji manim nepatikėjo, nes galvojo, kad išgėręs kalbu nesąmones, bet po to pati nuvažiavo į mano namus ir pamatė tą vaizdą“, - pasakojo P. Garšva.

Ne pirma žmogžudystė

Nusikaltimas įvyko 2015 m. Sausio 28 d. nužudytojo giminaičiais negalėdami susisiekti su juo kreipėsi į policiją. Giminaičiai pareigūnams paaiškino su kuo ir kada bendravo nužudytasis. Pagrindinės nusikaltimo aplinkybės buvo išaiškintos per keletą valandų, policijos pareigūnams nedelsiant sureagavus į artimųjų pagalbos prašymą.

A. Ivanovas buvo žinomas teisėsaugai, anksčiau teistas už vagystes. Taip pat vyras praeityje yra turėjęs rimtų galvos traumų bei buvo gydomas dėl psichikos sutrikimų.

Paskutinė baudžiamoji byla, kurioje A. Ivanovui yra pareikšti kaltinimai pasikėsinimu nužudyti iš chuliganiškų paskatų, Kauno apygardos teismui perduota prieš pusmetį. Šioje byloje tyrimas buvo pradėtas dėl 2015 m. gruodžio viduryje viešoje vietoje įvykusio kelių apgirtusių asmenų konflikto, kurio metu nukentėjusiajam kirviu buvo padaryta kirstinė žaizda kaklo srityje. Iš pradžių įtarimai A. I. buvo pareikšti dėl apysunkio nusikaltimo (nesunkaus sveikatos sutrikdymo), tačiau vėliau, įvertinus visas padaryto sužalojimo aplinkybes, tyrimas ir kaltinimai buvo perkvalifikuoti į pasikėsinimą nužudyti iš chuliganiškų paskatų.

Kitas įtariamasis P. Garšva anksčiau teistas nebuvo.