Taip nusprendė baudžiamąją bylą nagrinėsianti teisėja Aušra Bielskė – ji nutarė dar trims mėnesiams pratęsti labai sunkiu nusikaltimu kaltinamo vilniečio suėmimo terminą.

Skirti pačią griežčiausią kardomąją priemonę teismas nutarė dėl to, kad P. Rastenis kaltinamas ne tik nesunkaus, bet ir labai sunkaus nusikaltimo padarymu, už kurį įstatymas numato griežtą laisvės atėmimo bausmę nuo septynerių iki penkiolikos metų.

Be to, nors ir turi gyvenamąją vietą, tačiau iki sulaikymo jis niekur nedirbo, yra nevedęs, anksčiau ilgą laiką dirbo Vokietijoje ir Olandijoje.

„Kaltinamasis nurodo turintis nepilnametį vaiką, tačiau kartu patvirtino su juo negyvenantis, – nurodė nutartį priėmusi Vilniaus apygardos teismo teisėja. – Įvykio vietoje P. Rastenis nepasiliko, slapstėsi nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų, dėl ko buvo paskelbta jo paieška. Teismas įvertino tai, kad praėjus 9 dienom nuo įvykio jis pats atvyko į policijos įstaigą, vis tik kartu atsižvelgė ir į tai, kad tai buvo padaryta viešai paskelbus informaciją apie jo tapatybę ir paiešką.“

Anot teismo, P. Rastenis yra ne kartą baustas administracine tvarka, tris kartus teistas už smurtinio pobūdžio nusikaltimus. „Jo galimai naujai padaryti nusikaltimai sunkėja, kas rodo, jog jis nedaro teisingų išvadų“, – pabrėžiama nutartyje.

P. Rastenio baudžiamąją bylą, kurioje ikiteisminį tyrimą atliko Vilniaus apygardos prokuratūra, planuoja nagrinėti rugsėjo viduryje.

Bylos duomenimis nustatyta, kad dar vasario 13-ąją sostinės Žirmūnų mikrorajone, automobilių stovėjimo aikštelėje P. Rastenis peiliu sužalojo du žmones. Tą vakarą pareigūnams paskambinęs vyras šaukėsi pagalbos, sakė, kad kitas vyriškis jį sužalojo peiliu į pilvą. Sunkiai sužalotas vyras (gim. 1984 m.) neišgyveno. Apie jo mirtį medikai pareigūnams buvo pranešta praėjus maždaug valandai.

Dar vieną tame pačiame kieme, kaip įtariama, taip pat po įvykio pasislėpusio P. Rastenio, peiliu sužalotą vyrą (gim. 1989 m.) medikai išvežė gydyti į Chirurgijos skyrių.

Įtariamasis daugiau kaip savaitę slapstėsi, tačiau paragintas policijos pasidavė.

Ikiteisminio tyrimo metu P. Rastenis nesakė, kur slapstėsi, tačiau aiškino, kad dėl savo poelgio automobilių stovėjimo aikštelėje gailisi. Įtariamasis taip pat nurodė, kad su savimi visada turėjo peilį, kuris jam esą buvo reikalingas savigynai.

P. Rastenis pareigūnams aiškino, kad nusikaltimo metu buvo blaivus, sakė, jog konfliktas kilo dėl netinkamo parkavimo automobilių stovėjimo aikštelėje.

Tuo metu gyvas likęs nukentėjusysis sakė, kad su draugu automobilyje pietavo, kai privažiavęs P. Rastenis ėmė piktintis, jog nėra kur pastatyti automobilį.

Su pietaujančiais vyrais į konfliktą įsivėlęs P. Rastenis esą jiems pripurškė ašarinių dujų, o paskui ėmė badyti peiliu.