Į Klaipėdos uostą atplukdytos šešios liejimo formos, kurių viena sveria 3,5 tonos.

Klaipėdos teritorinės muitinės direktorė Rita Kunickienė padėkojo net skyles gręžusiems žmonėms, nes darbas atliktas milžiniškas.

„Negalėjome naudoti aukštos temperatūros, turėjome imtis papildomų saugos priemonių, kad neatsirastų ir norinčių atimti, imtasi tam tikrų taktinių sumetimų“, - paaiškino Muitinės kriminalinės tarnybos Klaipėdos skyriaus viršininkas Telesforas Šimkus.

Konteineris atvyko iš Pietų Amerikos su tarpiniu perkrovimu. Anot T. Šimkaus, įtarimus, kad vežamas kažkas nelegalaus, dar labiau sustiprino tai, kad į patikrinimo procedūrą atvyko visai ne įmonės vadovas ar atstovas, o advokatas.

„Paaiškėjo, kad liejimo formos buvo ne tikros, net pastuksenus buvo aišku, kad net garsas ne toks, koks turėtų būti. Advokatas, sužinojęs, kad mes tikrinsime krovinį, ėmė grasinti teismais, rašė skundus, visaip trukdė“, - pasakojo T. Šimkus.

Anot T. Šimkaus, jei liejimo formos būtų tikros ir be kontrabandos, jiems tektų atstatyti viską, kaip buvo ir grąžinti krovinį jo savininkams. Tačiau skubiai atliktas testas parodė, kad viduje tikrai yra narkotinė medžiaga.

Tačiau toliau buvo ne ką lengviau, mat teko ieškoti, kur yra siūlė, kad nesugadinti ir narkotikų.

Slėptuvės buvo gerai padarytos vizualiai, tačiau ėmus atidžiau jas apžiūrinėti, pareigūnai rado ne vieną klaidą. Aušinimui skirtos angos buvo hermetiškos, taip šunys negalėjo užuosti narkotikų. Anot muitinės atstovų, kontrabandininkai gerai apgalvojo, kaip gerai paslėpti siuntą.

Gręžti planuota 96 skyles, visas darbas iki kokaino išėmimo vertinamas apie 10 tūkstančių eurų. Teko galvoti, kaip išardyti be frezavimo, tačiau nepavyko.

Pirminiais skaičiavimais kontrabandos vertė juodojoje rinkoje – beveik 49 mln. eurų.

Gavėjo pėdsakai, tyrimo duomenimis, driekiasi į Rusiją. Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Simonas Minkevičius neslepia, kad dėl pagrindinio galimo įtariamojo nesitiki pasiekti, mat Rusija nelinkusi išduoti savo piliečių.

„Rusijos pilietis turėjo nuolatinį leidimą gyventi Lietuvoje, jis čia dirbo, tačiau dar iki muitinė sulaikė siuntą, vyras išvyko iš Lietuvos, tad vargu, ar pavyks jį apklausti“, – sakė S. Minkevičius.

Rusijos pilietis turi įmonę Lietuvoje, tačiau vyko vos keli pervežimai, kurie nesukėlė jokių įtarimų. Visgi apie vyrą domimasi ne tik Lietuvoje. Muitinės atstovai paprašė pagalbos kolegų iš Europolo ir Interpolo, ar apie vyrą nėra daugiau duomenų apie įtariamus ar įvykdytus nusikaltimus.

Ar advokatas, kuris taip stengėsi sutrukdyti patikrinimui, taps įtariamuoju, prokuroras tvirtai negalėjo pasakyti. Advokatas kol kas naudojasi teisinėmis priemonės taip, kad jo neįmanoma apklausti. Jis oficialiai pateikė įgaliojimą, kad atstovauja Rusijos piliečiui, tad pagal įstatymus, apklausti advokatą apie tai, ką sužinojo iš kliento negalima.