„Kai paduodavau dokumentą, į nuotrauką niekas net nežiūrėdavo, nors aš nė kiek net nebuvau panašus į tą žmogų, gerokai skyrėsi ir mano amžius“, – policijoje aiškino 41 metų šiaulietis.

Pareigūnams gerai žinomas nusikaltėlis prisipažino, kad pasinaudodamas pasisavinta asmens tapatybės kortele net tris kartus paėmė greituosius kreditus Lietuvos pašte – paslaugą teikiančios „PayPost“ darbuotojos nė karto net nepasidomėjo, kodėl prieš jas stovi žmogus, kuris nė kiek nepanašus į dokumento nuotraukoje esantį asmenį.

Sukčiavimo būdu R. Vaidilauskui pavyko gauti kreditų už 1,4 tūkst. eurų. Žinoma, dabar šiuos pinigus vyras privalės grąžinti – teismas nutarė, kad šiaulietis ne tik neteisėtai panaudodamas svetimą dokumentą sukčiavo, kai ėmė greituosius kreditus, bet ir klastojo dokumentus, kai juos pasirašė už kitą asmenį.

Jau 37 kartą nuteistas vyras buvo išsiųstas į pataisos namus – teisėja Astra Karpytė nutarė, kad R. Vaidilauskas įkalinimo įstaigoje privalės praleisti vienerius metus. Tiesa, vyras galėjo būti įkalintas pusmečiu ilgiau, tačiau bylą nagrinėjant teisme pripažino kaltę, todėl procesas vyko supaprastinta tvarka, neapklausiant liudytojų, ir teismas pagal įstatymą privalėjo skirtą pusantrų metų laisvės atėmimo bausmę sumažinti trečdaliu iki metų.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad dėl vagysčių ir narkotinių medžiagų laikymo teistas R. Vaidilauskas dar 2015 m. vasarą girtavo su savo tėvu ir kaimynu, o po išgertuvių bute aptiko kaimyno paliktą asmens tapatybės kortelę.

„Man tuo metu labai reikėjo pinigų, todėl nutariau pasinaudoti rasta kaimyno kortele – jo vardu pasiimti kreditų, – per apklausą kalbėjo vyras. – Nuvykau į „PayPost“ kioskelį ir pateikiau čia dirbusiai moteriai svetimą asmens tapatybės kortelę, užpildžiau paraišką paskolai gauti ir pasirašiau ant darbuotojos atspausdintų sutarčių ir sutikimų, parašydamas savo ranka kaimyno duomenis bei pasirašydamas išgalvotu parašu.“

Kokiu tikslu ima kreditą ir ar turės už ką jį vėliau padengti, anot kaltinamojo, pašto skyriaus darbuotoja net neklausė.

„Įtarimų darbuotojoms nesukėliau, todėl man buvo grynaisiais pinigais išmokėta 750 eurų suma, – sakė R. Vaidilauskas. – Po kelių dienų, kai pinigus jau buvau išleidęs, vėl sugalvojau, kad reikia paimti dar vieną kreditą pasinaudojant ta pačia asmens tapatybės kortele, todėl nuvykau į kitą „PayPost“ skyrių ir ten lygiai taip pat užpildžiau reikalingus dokumentus paskolai gauti, kuriuos atspausdino darbuotoja. Tąkart darbuotoja pagal pateiktą paraišką išmokėjo 400 eurų. Įtarimo ir vėl nesukėliau.“

O dar po kelių dienų R. Vaidilauskas, kai vėl nebeturėjo pinigų, nuėjo dar kartą į tą patį „PayPost“ kioskelį – tai pačiai darbuotojai pasakė, kad nori paimti kreditą.

„Ji patikrino mano duomenis pagal pateiktą kaimyno asmens tapatybės kortelę ir pasakė, kad aš jau esu paėmęs kreditą ir man nereikia sudaryti naujos sutarties, tiesiog ji padidins vartojimo kredito sumą, išmokėdama dar 250 Eur, – sakė šiaulietis. – Tuomet aš vėl pasirašiau svetimu vardu reikalinguose kredito sutarties dokumentuose ir pinigai man buvo išmokėti.“

Tai buvo paskutinysis kartas, kai R. Vaidilauskas paėmė kreditą – ar daugiau kartų nebandė pasinaudoti svetima asmens tapatybės kortele, vyras nesakė, tačiau tikino, jog nenorėjo dar kartą rizikuoti ir dokumentą išmetė. Kur, neprisimena.

Apie tai, kad panaudojant asmens tapatybės kortelę buvo paimti greitieji kreditai, jos savininkas sužinojo tik tuomet, kai į jo namus ėmė plūsti kredito bendrovių laiškai su raginimais padengti skolas. Iš pradžių vyras į šiuos laiškus nekreipė dėmesio, nes niekada nebuvo ėmęs kreditų ir manė, kad tiesiog įvyko klaida, tačiau kai raginimai buvo siunčiami ir toliau, jis nutarė kreiptis į policiją.

Per apklausą nukentėjusiuoju pripažintas vyras sakė, kad kortelės pasigedo maždaug praėjus trims dienoms po išgertuvių, vykusių pas kaimyną. „Nieko neįtariau, todėl nuėjau į policiją ir išsiėmiau naują kortelę“, – sakė jis.

Kad kortelę „PayPost“ kioskuose galėjo panaudoti būtent R. Vaidilauskas, vyrui kilo įtarimas tik dėl to, jog šis yra daugybę kartų teistas bei kartu dalyvavo išgertuvėse, po kurių jis ir pasigedo dokumento.