Praėjusią savaitę FTB pareigūnai Amerikoje paskelbė žinią, kad buvo sulaikytas 25-erių kanadietis svetainės „AlphaBay“ kūrėjas ir administratorius. Svetainė buvo pagrindinis heroino šaltinis, joje taip pat buvo galima įsigyti ginklų, įsilaužimams skirtų įrankių, pavogtų tapatybės dokumentų, įvairių kompiuterinių programų, bei kitų nelegalių prekių ir paslaugų. Su šioje svetainėje įvykdytais pardavimais siejama daugybė mirčių dėl perdozavimo narkotinėmis medžiagomis Jungtinėse Amerikos Valstijose.

„AlphaBay“ veikė daugiau nei 2 metus. Per šį laikotarpį svetainėje įvykdyti sandoriai viršijo 1 milijardą Bitcoin valiuta ir kitomis skaitmeninėmis valiutomis. „AlphaBay“ aptarnavo daugiau nei 200 tūkstančių svetainės naudotojų ir 40 tūkstančių joje veikusių pardavėjų. Svetainė turėjo sąrašą su daugiau nei 200 tūkstančių nelegalių narkotinių ir kitų psichotropinių medžiagų, daugiau nei 100 tūkstančių įrašų apie pavogtus asmens tapatybės dokumentus, suklastotas prekes, šaunamuosius ginklus ir kt. „AlphaBay“ veikė anonimiškai.

„AlphaBay“ veiklos organizatorių išaiškinimo ir nusikalstamos veiklos užkardymo ikiteisminiam tyrimui vadovavo FTB, tačiau prie šio tyrimo drauge dirbo teisėsaugos pareigūnai iš Tailando, Nyderlandų, Lietuvos, Kanados, Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos, praneša Generalinė prokuratūra.

Visą tekstą apie šį ikiteisminį tyrimą, prie kurio sėkmės prisidėjo ir Lietuvos Respublikos prokuratūra, rasite čia: https://www.fbi.gov/news/stories/alphabay-takedown