Konfiskuoti ir du krovininiai vilkikai, kuriuos muitinės kriminalistai sulaikė 2012 m. rudenį ir 2013 m. pavasarį – juose įrengtose slėptuvėse iš viso mėginta pervežti 1 toną 116 kg hašišo, praneša Muitinės kriminalinės tarnybos atstovai.

Su tokiais kvaišalų kiekiais, kokius muitinės pareigūnai sulaikė 2012 m. rudenį ir 2013 m. pavasarį Lietuvoje dar nebuvo susidurta.

Pirmiausia, 2012 m. spalio 2 d., Medininkuose buvo sulaikyta 391 kg hašišo kontrabanda. Kvaišalus muitininkai aptiko patikrinę ispaniškus persikus tranzitu per Lietuvą į Rusiją gabenusį krovininį vilkiką. Pastebėta, kad vilkiko puspriekabės grindyse įrengta sudėtinga slėptuvė, kurią išardyti pavyko tik pakvietus į pagalbą ugniagesius gelbėtojus.

O 2013 m. gegužę – Lavoriškėse muitininkai vėl sulaikė rekordinę – 725 kg narkotikų siuntą (beje, pastaroji buvo ir išlieka didžiausia sulaikyta narkotikų kontrabandos siunta Lietuvos istorijoje, praneša Muitinės kriminalinės tarnybos atstovai).

Ir tą kartą tariamai tranzitu per Lietuvą greitai gendančius produktus (daržoves, vaisius) vežusiame vilkike rasta ypač įmantri, pneumatiniais įrenginiais valdoma slėptuvė.

Tačiau šįsyk muitinės kriminalistams, kurie jau buvo susidūrę su panašia kontrabandininkų technine įranga, pavyko patiems atverti slėptuvę, panaudojus mašinoje rastus kompresorius ir pneumatinius keltuvus.

Bendra apytikslė abiejų sulaikytų kvaišalų siuntų vertė juodojoje rinkoje to meto kainomis – daugiau nei 11 mln. eurų.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad hašišas dideliais kiekiais buvo vežamas krovininiais vilkikais iš Ispanijos. Muitinės kriminalistai nustatė, kad tam buvo suburta kontrabandininkų grupuotė, priedangai įkurta krovinių gabenimo įmonė. Kvaišalų gabenantiems vilkikams šaltkalvis perkalė numerius, vilkikų vairuotojai už siuntos pergabenimą gaudavo apie 2000 eurų atlygį.
Ikiteisminiam tyrimui vadovavo Vilniaus apygardos prokuratūra.

Įtariamas kontrabandininkų grupuotės organizatorius – kaunietis R. P. nuteistas 13 metų laisvės atėmimo bausme. Kiti grupuotės nariai – vilnietis D. B., Lentvario gyventojas D. P., panevėžietis Ž. N., Šakių raj. gyventojas R. T. nuteisti 12 metų laisvės atėmimu. Vilkikų identifikacinius numerius perkalinėjusiam vilniečiui šaltkalviui – suvirintojui S. J. teismas skyrė 1883 eurų baudą.