Šiaulių apygardos prokuratūra, vadovaujanti ir atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl praėjusių metų rugpjūčio 12 dieną Telšių rajone esančiame Tryškių miestelyje nužudyto Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūno, baigė tyrimą ir kreipėsi į Šiaulių apygardos teismą dėl priverčiamųjų medicininio pobūdžio priemonių taikymo įtariamajam.

Prokuratūra primena, kad kraupi nelaimė įvyko, kai policija gavo pranešimą apie Tryškių miestelyje prieš motiną smurtaujantį sūnų.

Pareigūnams nuvykus į įvykio vietą, įtariamasis pasipriešino policijos pareigūnui. Grumtynių metu A. N. peiliu į kaklą mirtinai sužalojo Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro vyriausiąjį patrulį Liudą Šimkų.

Įtariamasis pabėgo iš įvykio vietos, tačiau jį greitai sučiupo operatyviai į Tryškius atskubėję pareigūno kolegos. Vaikinas buvo sulaikytas, o vėliau jam skirtas suėmimas 3 mėnesiams, kuris vėliau kelis kartus pratęstas.

Ikiteisminio tyrimo metu du kartus buvo kreiptasi į Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybą siekiant išsiaiškinti, ar 26-erių metų vyras nusikalstamos veikos padarymo metu bei šiuo metu gali suprasti savo veiksmų esmę ir juos valdyti.

Pirmąjį kartą įprastine tvarka į ekspertus kreipėsi prokuratūra, o antrąjį kartą pakartotinai ištirti vaikino psichinę būklę prašė nukentėjusieji.

Abu kartus atlikus stacionarinę kompleksinę psichiatrinę psichologinę ekspertizę iš Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Utenos ekspertinio skyriaus gauta išvada, kad A. N. yra nepakaltinamas. Vaikino gebėjimui suprasti savo veiksmų esmę ir juos valdyti esminį poveikį padarė lėtinis psichikos sutrikimas.

Dėl šio sutrikimo vyro elgesys yra vertinamas kaip neprognozuojamas, socialiai pavojingas, todėl jam būtinas gydymas. A. N. reikalinga taikyti priverčiamąsias medicinos priemones – stacionarinį stebėjimą ir gydymą sustiprinto stebėjimo sąlygomis specializuotoje gydymo įstaigoje – Rokiškio psichiatrijos ligoninėje.