Tačiau apie tai, kad papirko kelių policijos patrulius, 53 metų vyras savo iniciatyva teisėsaugai nepranešė – tai paaiškėjo tik perklausius A. Jakonio pokalbius telefonu. Mat lentvariškis jau kurį laiką slapta buvo stebimas kriminalistų – ikiteisminio tyrimo teisėjai net buvo leidę klausytis jo pokalbių bei atlikti kitus operatyvinius veiksmus.

Būtent pokalbis su sūnėnu išdavė A. Jakonį – naktį paskambinęs giminaičiui vyras nurodė, kad pateko į bėdą ir skubiai jam reikia 500 Eur, kuriuos turi sumokėti jį sustabdžiusiems policijos pareigūnams. Neįtikėtina, bet šio pokalbio metu buvo užfiksuoti ir policininkų balsai – šalia buvę pareigūnai kalbėjosi tarnybos reikalais.

Vėliau buvo surinkta ir daugiau Vilniaus apskrities policijoje dirbančių policininkų galimų kaltės įrodymų, todėl ikiteisminį tyrimą atlikusi Vilniaus apygardos prokuratūra pareigūnams pateikė kaltinimus dėl kyšininkavimo, o kyšį davusiam vairuotojui – dėl papirkimo.

Ar tikrai šiuo metu Trakų rajono gatvėse patruliuojantys pareigūnai Artūras Aliukas (50 m.) ir Donatas Krasauskas (30 m.) iš A. Jakonio paėmė kyšį, pirmadienį pradėjo aiškintis Vilniaus apygardos teismo teisėja Jurgita Mačionytė.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukti vyriausieji patruliai jiems pateiktų kaltinimų kategoriškai nepripažįsta, tačiau savo pozicijos išsakyti neskuba – nori išklausyti visų liudytojų pasakojimų, tuo metu kelių policijos patrulių papirkimu kaltinamas lentvariškis sako, kad neturi ko slėpti – policininkams davė kyšį.

Baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Rimas Juodis sakė, kad ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, jog dar praėjusių metų lapkričio 23 d., apie 4.10 val. A. Aliukas ir D. Krasauskas sostinės Lazdynų mikrorajone, Oslo g., ties įvažiavimu į Erfurto g., sustabdė A. Jakonio vairuojamą „Lexus IS300“.

Anot prokuroro, už tai, kad A. Jakoniui nebūtų surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas, vairuotojas pasiūlė kyšį, o A. Aliukas, įtariama, sutiko priimti kyšį.

„Ką galite pasiūlyti?“ – bylos duomenimis, pradėdamas derybas A. Aliukas sakė A. Jakoniui.

Kai šis pasiūlė 500 Eur, pareigūnas esą pinigus sutiko priimti. Tačiau vairuotojas jų neturėjo, todėl telefonu paskambino savo sūnėnui – šis sutiko pagelbėti, tačiau taip pat grynųjų su savimi neturėjo, todėl važiavo į bankomatą. O kai pinigai buvo nuimti, A. Jakonis pinigus perdavė.

„Nežinau, ar būčiau į alkotesterį pripūtęs, bet neslėpsiu, kad tądien buvau išgėręs – su draugais buvau kazino, gėriau alų, – teisme sakė baudžiamojon atsakomybėn patrauktas lentvariškis. – Kai važiavau namo, mane netoli Lazdynų ligoninės sustabdė policijos pareigūnai. Paprašė dokumentų, o paskui pasakė, kad esu išgėręs. Neneigiau ir paklausiau, gal galima susitarti. O pareigūnas man sakė, kad brangiai kainuos.“

Kaltinamasis tikino, kad su policininku susitarė, jog sumokės 500 Eur. „Kadangi pinigų su savimi neturėjau, paskambinau sūnėnui – sakiau, atvažiuok, patekau į bėdą“, – teisme prisiminė A. Jakonis.

Jo teigimu, giminaitis sutiko pagelbėti ir nuvažiavo į bankomatą nuimti pinigų – nuėmė 600, o paskolino 500 Eur. „Aš juos dar perskaičiavau, o paskui atidaviau policininkui“, – sakė A. Jakonis.

Vyras sakė, kad pareigūnai tuo metu toliau patruliavo gatvėje: „Man buvo pasakyta, kad praeidamas pro juos paduočiau pinigus. Taip ir padariau – praeidamas į delną įdėjau ir nuėjau.“

Kuriam pareigūnui perdavė pinigus, A. Jakonis negalėjo pasakyti, tačiau tikino, kad bendravo tik su vienu jų. „Su vyresniu, tačiau negaliu atpažinti – gal uniforma žmogų pakeičia“, – teisme kaltinamasis negalėjo pasakyti, kad būtent vienam iš kaltinamųjų pareigūnų davė kyšį.

Jeigu teisme bus įrodyta pareigūnų kaltė, jiems grės laisvės atėmimo iki septynerių, o A. Jakoniui – iki penkerių metų bausmė.

Šiuo metu Darbo biržoje registruotas Lentvario gyventojas A. Jakonis yra gerai žinomas pareigūnams – prieš šešerius metus šalyje plačiai nuskambėjo istorija, kai jis buvo sulaikytas dėl jaunos merginos išžaginimo, apie šią istoriją galite perskaityti susijusiuose straipsniuose.