Panevėžio miesto apylinkės teismo duomenimis laisvės atėmimo bausmėmis nubausti 18 asmenų apgavę sukčiai. Ne kartą bausti vienos šeimos nariai – mama, jos du sūnūs.

Kartu sukčiavusiam panevėžiečiui laisvės atėmimo bausmės vykdymas atidėtas, skiriant baudžiamojo poveikio priemones.

Bylos duomenimis, nuteistieji internete pasiskelbdavę, kad parduoda telefonus ar kompiuterius, apgaulės būdu iš žmonių išviliojo nuo 140 iki 470 eurų.

Taip pat pasinaudojo banko sąskaitomis, mokėjimo kortelėmis pinigų pervedimui ir išgryninimui, mobilaus ryšio kortele telefoniniams pokalbiams.

Pakruojo rajone, Gaižiūnų kaime gyvenančiai šeimai – mamai, dviem sūnums ir jų draugui už sukčiavimą, neteisėtą mokėjimo instrumento ar jo duomenų panaudojimą skirtos laisvės atėmimo bausmės.

Sūnums Simonas Zakarka ir Audrius Zakarka po 7 metus, mamai Jolanta Zakarkienė – 2 metai ir 3 mėn., o Andrius Krištanaitis nubaustas 4 m. bausmės vykdymą atidedant 3 metams.

„Teismas atsižvelgia į tai, kad broliai įvykdė po 5 - 6 tyčinius nesunkius nusikaltimus, už tyčines veikas teisiami vienas dešimtą, kitas aštuntą kartą, yra recidyvistai, administracine tvarka bausti, nusikalstamas veikas padarė neatsitiktinai, todėl jiems skirta griežčiausia bausmės rūšis – laisvės atėmimas didesniam laikotarpiui nei įstatymo numatytas vidurkis. Jų draugas dėl susiklosčiusios situacijos gailisi, nusikalstamas veikas įvykdė vos sulaukęs pilnametystės, todėl teismas nusprendė, kad yra pakankamas pagrindas manyti, jog bausmės tikslai bus pasiekti be realaus bausmės atlikimo ir kaltinamojo atžvilgiu yra taikytinas bausmės vykdymo atidėjimas, skiriant baudžiamojo poveikio priemonę“, – sakė teisėjas Vytautas Krikščiūnas.

Bausmę Simonas Zakarka skirta atlikti pataisos namuose, o Audrius Zakarka – atviroje kolonijoje atimant nuteistiesiems bet kokią prieigą prie mobiliojo ryšio priemonių – interneto, telefonų ir kompiuterių.

Mamai subendrintos šioje byloje ir kitose bylose skirtos bausmės ir nustatyta galutinė 2 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, kurią ji privalės atlikti pataisos namuose.

Andrius Krištanaitis skirta 4 metų laisvės atėmimo bausmė su 8 MGL (301 eurų) dydžio bauda. Bausmės vykdymas teismo sprendimu atidėtas 3 metams, įpareigojant Andrius Krištanaitis neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

Jam skirta baudžiamojo poveikio priemonė – įpareigojimas per 2 mėnesius nuo nuosprendžio įsiteisėjimo įsidarbinti ir visą bausmės vykdymo atidėjimo laiką dirbti (ar būti registruotam Darbo biržoje) ar mokytis.

Teismas įpareigojo nukentėjusiesiems atlyginti padarytas turtines žalas: Simonas Zakarka įpareigotas nukentėjusiesiems sumokėti 1 050 eurų, Audrius Zakarka – 1 422,8 eurų, o Andrius Krištanaitis – 575 eurų. Iš visų keturių nuteistųjų priteista sumokėti valstybei po 63 eurų teismo proceso išlaidų.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Panevėžio apygardos teismui.