Tačiau į laisvę kol kas sunkiais ir labai sunkiais nusikaltimais kaltinamas S. Velečka nepaleidžiamas – ar jam atsivers tardymo izoliatoriaus vartai, paaiškės tik kitą pirmadienį, kai Lietuvos apeliacinis teismas paskelbs, ar pagrįstai kaltinamajam iki rugpjūčio pradžios buvo pratęsta griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas.

Į laisvę trokšta išeiti ir dar trys kartu su S. Velečka teisiami grupuotės nariai Norbertas Tučkus, Audrius Petkauskas ir Tadas Petrošius, kurių skundai dėl pratęsto suėmimo ketvirtadienį taip pat buvo išnagrinėti teisme.

„Agurkinių“ byloje valstybinį kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Zdislavas Tuliševskis mano, kad nėra pagrindo S. Velečką paleisti į laisvę, nes jis esą gali pasislėpti nuo teismo.

Anot prokuroro, S. Velečka suvokia, kad jeigu teismas jį pripažins kaltu, grės „išimtinai ilgalaikė laisvės atėmimo bausmė“, todėl grupuotės lyderis galėtų pasislėpti.

„O tokią galimybę, manau, jis turi“, – sakė prokuroras ir pažymėjo, kad „Agurkiniai“ veikė ne tik visoje Europos Sąjungoje, bet ir Rusijoje bei Ukrainoje.

Valstybinio kaltintojo teigimu, „Agurkinių“ byla Klaipėdos apygardos teisme jau eina į pabaigą, gali būti, kad birželio pabaigoje jau bus pradedamos sakyti baigiamosios kalbos. Tuo metu taip pat turėtų paaiškėti, kokią bausmę prokuroras siūlys skirti S. Velečkai ir kartu su juo teisiamiems asmenims.

Paleisti į laisvę S. Velečką prašo jo advokatas Kristupas Ašmys. Savo skunde apeliacinės instancijos teismui jis nurodė, kad kaltinamajam yra taikomas pernelyg ilgas suėmimo terminas, Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) yra pažymėjęs, kad tokios trukmės net negalima pateisinti teismuose nagrinėjant organizuoto nusikalstamumo ar kitas itin sudėtingas bylas.

Advokatas pažymėjo, kad „Agurkinių“ byloje net 31 mėnesį nevyko teismo posėdžiai, taip pat apie metus apskritai nevyko joks intensyvus procesas. Tačiau su tuo nesutiko prokuroras – jo teigimu, posėdžiai nevyko dėl kaltinamųjų gynėjų užimtumo kitose bylose, o metus byla beveik nebuvo nagrinėjama dėl to, kad kaltinamųjų prašymu buvo paskirtos psichiatrinės ekspertizės, kurios vėliau parodė, jog visi teisiamieji yra sveiki ir gali atsakyti už savo veiksmus.

Prokuroro teigimu, „Agurkinių“ grupuotės byla yra sudėtinga, EŽTT ir Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad bylose, kuriose nagrinėjami nusikaltimai, susiję su grėsme valstybės santvarkai ir viešuoju interesu, ilgai trunkantis suėmimo terminas gali būti pateisinamas.

„Agurkinių“ byloje kaltinimai yra pateikti 12 asmenų, jie kaltinami dėl ginkluoto susivienijimo organizavimo, neteisėtu disponavimu labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų, ginklais, šaudmenimis, pasikėsinimo nužudyti, nužudymo.

Kaip skelbė teisėsauga, byloje surinkta įrodymų, jog „Agurkiniai“ organizavo kokaino, taip pat narkotikų gamybai naudojamų prekursorių gabenimą ir platinimą, užsiėmė kontrabanda.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, gaujos nariai 2011-aisiais taip pat užsakė verslininko Vidmanto Sadausko nužudymą Kaune. Atlikdami kratas, pareigūnai rado daugybę ginklų, šaudmenų, sprogstamųjų medžiagų.

Pareigūnams, išaiškinusiems „Agurkinių“ gaują, skirtas metų seklių titulas.

S. Velečka ir dar trys „agurkiniai“ praėjusių metų vasarą Klaipėdos apygardos teismo nutartimi buvo paleisti į laisvę, tačiau vėliau šį sprendimą pakeitė Lietuvos apeliacinis teismas, nurodęs kaltinamuosius grąžinti atgal už grotų.