Vėliau prie šio likimo valiai kontrabandininkų palikto automobilio pasieniečiai aptiko daugiau kaip 23 tūkst. pakelių baltarusiškų rūkalų. Krovinio vertė – daugiau kaip 66 tūkst. eurų.

Penktadienio naktį kelių Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) padalinių kriminalistai netoli Druskininkų savivaldybės Drapalių kaimo esančiame miške susekė automobilį „Mitsubishi Pajero“. Įtarta, kad juo galėjo būti gabenamas nelegalus krovinys, praneša VSAT.

Persekiojimo metu pasieniečių tarnybiniam automobiliui kelią blokuoti pradėjo „Opel Astra“. Jo vairuotojas tamsoje neleido VSAT pareigūnams vytis „Mitsubishi Pajero“ siaurame miško keliuke ir nepakluso jų reikalavimams. Tuomet vienas pasienietis iš tarnybinio pistoleto į orą paleido tris įspėjamuosius šūvius. Tai paveikė „Opel Astra“ vairuotoją, kuris sustojo. Paaiškėjo, kad mašiną vairavo 40-metis Druskininkų savivaldybės gyventojas.

Pasieniečiai pradėjo sprukusio „Mitsubishi Pajero“ paiešką. Kaip vėliau paaiškėjo, jis mišku važiavo kelių metrų pločio iškirsta juosta, skirta apsaugoti miško kvartalus nuo gaisro.

„Mitsubishi Pajero“ VSAT pareigūnai miško proskynoje aptiko už maždaug 5 kilometrų nuo stabdymo vietos. Šalia visureigio krūmuose buvo 23 100 pakelių cigarečių „NZ Gold Super Slims“ ir „Minsk 5 Super Slims“ su Baltarusijos akcizo ženklais. Tokio krovinio vertė Lietuvoje su mokesčiais yra apie 66,5 tūkst. eurų. Sprukę kontrabandininkai šioje vietoje, matyt, bandė atsikratyti krovinio ir planavo toliau sprukti tuščiu „Mitsubishi Pajero“, tačiau dėl kažkokių priežasčių tai padarė pėsčiomis.

Sulaikytas, įtariama, „Mitsubishi Pajero“ lydėjęs ir kelią pasieniečiams blokavęs Druskininkų savivaldybės gyventojas buvo uždarytas į areštinę. Po dviejų parų jis buvo paleistas skyrus kardomąją priemonę rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

VSAT Varėnos rinktinėje dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tai gresia bauda arba laisvės atėmimas iki 7 metų.

Cigaretės ir abu automobiliai saugomi Varėnos rinktinės padaliniuose.

VSAT primena, kad už vertingą informaciją apie nusikalstamas veikas, kuriomis daroma žala valstybei, asmenys gali gauti piniginį atlygį. Pasieniečiai laukia tokių pranešimų apie kontrabandos ar korupcijos atvejus. Pranešėjui už tai gali būti atlyginama iki 14 tūkst. eurų, todėl asmenys, turintys vertingos informacijos, kviečiami būti aktyvūs ir pilietiški.

Informaciją apie tai pasieniečiai ragina teikti visą parą veikiančiu nemokamu anoniminiu pasitikėjimo telefonu 8 800 10 112. Suteikti tokius duomenis taip pat galima naudojantis pasieniečių interneto svetainėje www.pasienis.lt esančia pranešimo forma ar kitu pranešėjui priimtinu būdu.