„Tai sukėlė daugybę klausimų, į kuriuos vis dar reikia pateikti atsakymus. Po jų galbūt nereikėtų lietuviams galvoti, ar pirkti geresnį automobilį, nes galbūt rytoj jį iš tavęs atims, ir ar keliauti Lietuvoje yra saugu“, – LRT.lt kalbėjo V. Milius.

Vasara – kelionių metas. Tai laikas, kai miestuose gatvės tampa laisvesnės, tačiau padaugėja automobiliais keliaujančių Lietuvos regionų keliais.

Visai neseniai Lietuva išgyveno tikrą košmarą, kai iš Plungės į Vilnių važiavusi mergina buvo užpulta, pagrobta ir nužudyta. Pirminiais duomenimis, nusikaltimo tikslas galėjo būti automobilis. Po šios tragedijos žiniasklaidoje buvo pasidalinta ne viena istorija, kai šalies keliuose buvo galimai inscenizuota daugiau avarijų ir taip užpulti kiti žmonės, siekiant pasisavinti jų transporto priemones. Ar Lietuvoje keliauti automobiliais yra saugu?

V. Milius: šių metų įvykiai pakeitė įsitikinimą

Žurnalo „Auto Bild Lietuva“ vyriausiasis redaktorius keliautojas Vitoldas Milius sako, kad merginos pagrobimo istorija paneigė įsitikinimą, kad praėjo Nepriklausomybės pradžios laikai, kai buvo grobiami automobiliai.

„Net minties negalėjo kilti, kad tie laikai gali grįžti ar kas nors panašaus pasikartoti. Prieš keliolika ar daugiau metų buvo visko – ir keliuose, ir ne tik juose. Tai buvo tų laikų vizitinė kortelė, kai ateidavo berniukai su kreivomis nosimis ir bet kuriam kiosko savininkui liepdavo atiduoti pinigus“, – tęsė V. Milius.

Pasak keliautojo, prieš kelis mėnesius įvykusi nelaimė liko paslaptimi ir esą neaišku, ar išties viskas įvyko atsitiktinai, ar tai buvo planuota. „Vėliau nebuvo pateikta jokia ataskaita, kas iš tiesų įvyko. Jei tam buvo priežastys ir žmonės nebuvo atsitiktiniai, galima būtų sakyti, kad būna visko, yra visokių interesų. Bet jei kas nors išaiškins, kad čia tikrai dėl automobilio, būsiu labai nustebęs. Tikiuosi, kad gyvenime vis tiek kas nors pateiks kokį nors paaiškinimą“, – teigia V. Milius.

Taigi, kaip sako V. Milius, tai sukėlė daugybę klausimų, į kuriuos vis dar reikia pateikti atsakymus. „Po jų galbūt nereikėtų lietuviams galvoti, ar pirkti geresnį automobilį, nes galbūt rytoj jį iš tavęs atims“, – kalbėdamas su LRT.lt pridūrė keliautojas.

Dėl šios istorijos, anot V. Miliaus, kai kuriems žmonėms Lietuvoje keliauti automobiliu nėra labai jauku. „Man asmeniškai keliauti yra jauku ir nebaisu. Aš – senas dėdė, praėjęs įvairius laikotarpius ir matęs savo akimis daugybę dalykų. Man didesnis pavojus keliuose ne banditai, o į kelią išbėgę laukiniai žvėrys“, – teigė pašnekovas, aplankęs keliasdešimt valstybių ir ne vieną žemyną.

Savo ruožtu Lietuvos policijos generalinis komisaras Linas Pernavas interviu DELFI teigė, jog jau trys metai, kai nusikalstamumas Lietuvoje mažėja. „Kalbant apie konkrečius skaičius, 2015 metais esame užregistravę apie 80 tūkst. nusikaltimų, praėjusiais metais – apie 60 tūkst. Kalbant apie sunkius ir labai sunkius nusikaltimus, praėjusiais metais, palyginti su dar ankstesniais, sumažėjo apie 13 proc.“ – skaičiavo L. Pernavas. Policijos generalinis komisaras DELFI teigė, jog pastaruoju metu visuomenė tapo sąmoningesnė ir esą netoleruoja tokių įvykių, kaip Ievos Strazdauskaitės nužudymas, šeimos išžudymas Kauno rajone, Gaižėnų kaime. Visuomenė, pasak komisaro, tapo nepakanti tokiems nusikaltimams.

Kelių policijos viršininkas: Lietuvoje keliauti yra saugu

Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys tikina, kad Lietuvoje keliauti yra saugu, o reketo laikai esą pasibaigė.

„Kelyje gali nutikti visko, bet nepamenu, kad kelyje kas nors būtų sustabdytas ir apvogtas. Dabar kelių infrastruktūra taip pat patraukli kelionėms, taigi saugiai galima keliauti. Policijos taip pat dabar daugiau nei buvo anksčiau“, – tikina pareigūnas.

V. Grašio teigimu, keliaudami automobiliais žmonės turėtų laikytis elementarių saugumo taisyklių. „Visi žinome, kad kelionę naktį apsunkina prastesnis matomumas eismo saugumo atžvilgiu. Nereikėtų sustoti pakelėse, geriau tai daryti įrengtose ir apšviestose aikštelėse“, – patarė pareigūnas.

Savo ruožtu žurnalo „Auto Bild Lietuva“ vyriausiasis redaktorius V. Milius pataria keliauti dieną, o ne naktį: „Aš patarčiau naktį geriau ne važiuoti, o pailsėti. Toks jau yra žmogaus organizmas, kai naktį yra ilsimasi. Keliaujant naktį galima tik turėti bėdų. Geriau maršrutą susidėlioti taip, kad važiuotume dieną, o naktį – ilsėtis. Taip daugiau pamatai ir nesijauti pavargęs“, – patarė V. Milius.

Pasak V. Miliaus, nereikia bijoti keliauti, tačiau esą svarbu išlaikyti šaltą protą. „Nereikia visko bijoti, bet kelyje elkitės ramiai ir mandagiai, ypač – kitose šalyse. Nereikia ten vaizduoti eismo guru, nes vietiniai vairuotojai viską žinos geriau už jus. Nebijokite keliauti, bet geras vairuotojas turi pastebėti visus galimus pavojus“, – kalbėjo V. Milius.

Lietuvos kelių policijos tarnybos vadovas V. Grašys pataria laikytis bendrųjų saugumo taisyklių – nepalikti atrakinto automobilio ir vertingų daiktų matomoje vietoje transporto priemonėje.

„Nemanau, kad kartu su savimi reikia vežiotis peilius. Tikrai nemanau, kad tokia bloga situacija šalies keliuose. Saugumas Lietuvoje yra pakankamai aukšto lygio ir tikrai nerekomenduoju vežiotis peilių. Jei žmogus savigynai turi įsigijęs dujų balionėlį, manau, nepatrukdys, kad turės su savimi keliaudamas, bet kriminogeninė situacija tikrai nėra tokia bloga, kad sustojus visus užpuldinėja“, – tikina V. Grašys.

Pasak pareigūno, kur kas svarbiau, kad keliaudami vairuotojai laikytųsi Kelių eismo taisyklių, jie ir keleiviai segėtų saugos diržus, nevairuotų chuliganiškai, važiuodami nesinaudotų mobiliuoju telefonu ir neskubėtų.

„Esant reikalui, reikėtų skubiai skambinti 112 ir pagalba bus suteikta per kaip įmanoma greičiau. Mes rūpinamės saugiu dalyvavimu eisme. Yra sudarytos sąlygos, kad visiems jame dalyvauti būtų saugu. Noriu patikinti, kad kelių policijos pareigūnai nusiteikę tikrai geranoriškai padėti. Pasiklydę tikrai galite kreiptis ir sulauksite pagalbos“, – tikina V. Grašys.

Keletas patarimų, kuriuos verta žinoti ruošiantis keliauti automobiliu

Prieš išsiruošdami į kelionę įsitikinkite, kad automobilis paruoštas kelionei – patikrinkite šviesas, tepalus, oro slėgį padangose, ar stabdžių ir antifrizo skysčių lygis yra tinkamas, prisipilkite pilną baką degalų.

Jei vairuojate nuomotą transporto priemonę, prie važiuodami gerai susipažinkite su automobiliu ir jo įranga.

Suplanuokite maršrutą dar prieš kelionę, prieš išvykdami pažiūrėkite orų prognozę. Nepasikliaukite tik automobilio ar telefono navigacija – turėkite atsispausdinę kelionės maršrutą.

Suplanuokite kelionę taip, kad atvykę į kitą miestą nepatektumėte į eismo spūstis. Taip sutaupysite laiko ir degalų. Mobiliosios programėlės „Google Maps“ ir „Waze“ gali jums padėti.

Važiuodami į užsienio valstybę, peržiūrėkite tos šalies kelių eismo taisykles – pagrindinius dalykus, kuriuos būtina žinoti, galite rasti ir internete.

Geras miegas ir sotus maistas prieš kelionę leis keliauti pailsėjus ir esant geresnei nuotaikai. Keliaudami darykite pertraukėles, per kurias pavaikščiokite ir užkąskite, gerkite daug skysčių ir įkvėpkite gryno oro. Sustoti reikėtų maždaug kas dvi valandas arba 150 km. Jei yra galimybė, vairuokite su kelionės draugu ar drauge pasikeisdami.

Sustokite tik tose vietose, kur tai yra saugu. Niekada nepalikite savo transporto priemonės ant kelio, nebent nutiko nelaimė ar patekote į eismo įvykį.

Būkite pasiruošę ekstremalioms situacijoms – automobilyje turėkite antklodę, šiltus batus ir papildomų drabužių.

Prieš išvykdami nepamirškite apsaugoti savo namų. Vagims nebūtina nurodyti socialiniuose tinkluose, kur išvykstate ir kada grįšite. Yra nemažai šiuolaikinių priemonių įjungti namuose šviesą bent trumpam, net kai jūsų nėra – taip vagys, stebėdami jūsų namą ar butą, manys, kad namuose kažkas yra. Paprastesnis patarimas – paprašyti namus patikrinti giminaičius ar kaimynus.

Galiausiai, tiesiog atsipalaiduokite. Važiuokite ramiai ir jauskite vairavimo džiaugsmą. Nesinervinkite dėl sutiktų nedrausmingų vairuotojų – tegul tai nesugadina jūsų kelionių automobiliu.