Kauno apygardos prokuroras Andrius Kiuršinas baigė ikiteisminį tyrimą ir į teismą nagrinėti perdavė baudžiamąją bylą, kurioje 27 metų kaunietis M. S. kaltinamas kartu su dviem bendrininkais sukėlęs daugiabutyje mirtiną gaisrą.

Kiti du jaunuoliai už itin žiaurų tyčinį nužudymą, sunkų kūno sužalojimą ir didelės vertės turto sunaikinimą jau nuteisti, o šis kaltinamasis ketverius metus slapstėsi užsienyje, bet buvo surastas ir perduotas Lietuvos teisėsaugai.

Žiaurus nusikaltimas Kaune buvo įvykdytas 2012 metų kovo 25-osios naktį. Tąnakt į namus grįžęs girtas nepilnametis kaunietis Paulius savo broliui M. Sasnauskui pasiskundė, kad viename daugiabutyje Baltų prospekte švenčiant gimtadienį, jis buvo sumuštas. Tuo metu su draugais namuose girtavęs M. Sasnauskas nusprendė atkeršyti už brolį, praneša prokuratūra.

Pasiėmęs tuščią bakelį, kartu su keliais jaunuoliais M. Sasnausko taksi automobiliu nuvažiavo į degalinę, nusipirko benzino ir apie 2 val. 30 min. nakties nuvažiavo prie namo, kuriame buvo sumuštas jo brolis. Ten keliolikos jaunuolių kompanija šventė vieno iš butą nuomojančių jaunuolių gimtadienį.

M. Sasnauskas su broliu bei kartu atvažiavęs Paulius Diliūnas surengė egzekuciją – apipylė benzinu šį jaunuolį bei buto koridorių benzinu ir padegė. Dar keli kartu atvažiavę jaunuoliai, pamatę šiuos jų veiksmus, spruko lauk.

Degantis vaikinas dar sugebėjo nubėgti į vonią, bet ten, apsinuodijęs smalkėmis, mirė. Tuo tarpu bute buvęs jaunimas iš gaisro gelbėjosi kaip kas išmanė. Atkirsti ugnies, 5 iš jų iššoko iš septintajame aukšte esančio buto ir nukritę ant žemės susižalojo. Vėliau dviems iš jų buvo diagnozuotas sunkus sveikatos sutrikdymas, trims – nesunkus sveikatos sutrikdymas. Vienas iš sunkiai sužalotų vaikinų liko neįgalus.

Per gaisrą nukentėjo keli šio daugiabučio butai, ugnis ir vanduo sugadino turtą, kurio vertė – 222 tūkst. 786 litai (64 tūks. 523 eur.). Iš viso šioje byloje nukentėjusiais pripažinti 22 asmenys, patyrę fizinę, moralinę ar turtinę žalą.

Jau kitą rytą po šio gaisro M. Sasnaukas dingo, o jo brolis ir keli kiti jaunuoliai pareigūnų buvo sulaikyti.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, o jam vadovavo Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Andrius Kiuršinas.

Atliekant ikiteisminį tyrimą, pasislėpusio Martyno Sasnausko byla buvo išskirta į atskirą, o tuo metu jau 20 metų sulaukęs jo brolis P. S. ir 23 metų draugas P. D. 2014 metų spalio 3 dieną Kauno apygardos teismo buvo pripažinti kaltais dėl tyčinio, itin žiauraus nužudymo bendrininkų grupėje, sunkaus kūno sužalojimo, didelės vertės turto sunaikinimo bei kitų nusikaltimų.

Nusikaltimo metu buvusiam nepilnamečiu P. S. buvo skirta 7,5, o P. D. – 15 metų laisvės atėmimo bausmė. Kartu su jais dėl padėjimo įvykdant šiuos nusikaltimus kaltu pripažintas 21 m. L. B. Jam skirti 2 metai nelaisvės, bausmės vykdymą atidedant.

2015 metais nuteistųjų skundus išnagrinėjęs Lietuvos apeliacinis teismas bausmių jiems ne tik nesušvelnino, bet ir dar padidino po gaisro ir kritimo iš septintojo aukšto neįgaliu likusio 21 metų jaunuolio civilinį ieškinį – nuo 41,5 tūkst. eurų iki 248 tūkst. eurų.

Pasislėpusio nuo teisingumo M. S. atžvilgiu buvo išduotas Europos arešto orderis. Pernai balandį jis sulaikytas Jungtinėje Karalystėje ir lapkričio mėnesį perduotas Lietuvai.

Pasak šiam ikiteisminiam tyrimui vadovavusio prokuroro A. Kiuršino, keršijant dėl nereikšmingo konflikto buvo įvykdytas žiaurus, protu nesuvokiamas nusikaltimas. „Vienas jaunas žmogus žuvo, kitas visam gyvenimui liko neįgaliu, buvo suniokotas daugybės žmonių turtas. Labai gaila, kad jaunuoliai visiškai nemąsto apie savo poelgių pasekmes – o jos gali būti labai skaudžios, sugriauti daugybę gyvenimų“, – sakė prokuroras.