Kaip rašo kgd.ru, iš Lietuvos atvyko sunkvežimis DAF, kuriame buvo ryšuliai su naudotais drabužiais. Sunkvežimiui įvažiavus į muitinės postą „Sovetsk“, suveikė stacionari radiacijos kontrolės sistema „Jantar“.

Atlikę transporto priemonės patikrinimą specialistai nustatė lokalų jonizuojančiosios spinduliuotės lygio viršijimą. Muitinės vadovybė nusprendė vilkiką sulaikyti ir atlikti detalią apžiūrą bei ekspertizę.

„Spektrinė analizė parodė, kad tarp vežtų daiktų yra radiacijos šaltinis, kurio pagrindas – radionuklidas radis-226, o jo skleidžiama jonizuojančioji spinduliuotė normą viršija 243 kartus“, - teigiama muitinės pranešime. Transporto priemonė kartu su kroviniu grąžinta siuntėjui į Vilnių.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Giedrius Mišutis DELFI patvirtino, kad minėtasis sunkvežimis per Panemunės pasienio kontrolės punktą išvažiavo balandžio 11-osios vakare. Iš Lietuvos išvykstančių automobilių radiacinio fono mūsų pasienio pareigūnai netikrina.

Beje, tas sunkvežimis su rusiškais numeriais, vairuotojas - Rusijos pilietis.

Balandžio 12 d., po 19 val., sunkvežimis grįžo. Į Lietuvą atvykstantis transportas pravažiuoja pro radiacijos lygį matuojančius specialius vartus. Pro juos važiuojant šiam DAF buvo užfiksuotas normą viršijantis radiacinis fonas. Todėl sunkvežimis buvo patikrintas papildomai. Pasak G. Mišučio, radiacinis fonas padidėjęs, tačiau leidžiamumo ribose - neviršijo 20 mikrorentgenų.