Lazdijų rajono apylinkės teismas pirmadienį paskelbė nuosprendį Lazdijų rajono savivaldybės socialinės globos centro virėjai Z. B., fiziškai smurtavusiai prieš globos centro auklėtinį.

Z. B. kaltinta tuo, kad 2016 m. gruodį Lazdijų rajono savivaldybės socialinės globos centro koridoriuje smurtavo prieš aštuonmetį, kuriam ranka laikydama už burnos sukėlė fizinį skausmą bei padarė nežymų sveikatos sutrikdymą dėl paviršinių odos įbrėžimų viršutinės lūpos kairėje pusėje ir dešiniame skruoste, praneša teismas.

Kaltinamoji Z. B. savo kaltės nepripažino, tvirtino, kad ji tik uždengė mažamečio burną tam, kad jis nespjaudytų, bet veido jam nespaudė ir odos įbrėžimų nepadarė. Z. B. atsakomybę lengvinanti aplinkybė yra tai, kad veikos padarymui įtakos turėjo nukentėjusiojo nederamas elgesys su kaltinamąja, nes jis du kartus spjovė Z. B. į veidą, keikė nepadoriais žodžiais, ir tai išprovokavo kaltinamosios pyktį ir nesusivaldymą.

Jos atsakomybę sunkinančių aplinkybių nėra.

Teismas, patikrinęs ir įvertinęs byloje surinktus įrodymus, padarė išvadą, kad kaltinamosios Z. B. kaltė yra visiškai įrodyta.

Nors nukentėjusiojo elgesys taip pat buvo nederamas ir turėjo įtakos kaltinamosios veiksmams, tačiau tai negali būti pateisinimas fiziniam smurtui prieš vaiką.

Pažymėtina ir tai, kad kaltinamoji yra globos įstaigos virėja, o ne socialinė darbuotoja ar pedagogė, todėl į jos pareigas vaikų auklėjimas neįeina. Nagrinėjamu atveju kaltinamoji neturėjo įsitraukti į konfliktinę situaciją su vaiku ir juo labiau ją eskaluoti, bandydama aiškintis su elgesio ir emocijų sutrikimą turinčiu vaiku jo elgesio priežastis.

Teismas, atsižvelgdamas į tai, kad kaltinamoji padarė nusikaltimą, priskiriamą prie nesunkių, ji teisiama pirmą kartą, nusikaltimą išprovokavo ir nederamas paties nukentėjusiojo elgesys, nusikaltimas buvo padarytas spontaniškai, be to, nėra duomenų, kad kaltinamoji būtų linkusi smurtauti, todėl nusikaltimas yra atsitiktinio pobūdžio, o ne pavojų pasikartoti keliantis atvejis, skyrė jai 753,20 Eur baudą.

Teismas tenkino civilinį ieškinį ir nukentėjusiajam priteisė iš kaltinamosios 300 Eur neturtinės žalos atlyginimą, o šias lėšas pavedė tvarkyti uzufrukto teise mažamečio globėjui – Lazdijų rajono savivaldybės socialinės globos centrui.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Kauno apygardos teismui.